CS2

Karrigan - Geniální stratég i konzistentní kapitán

Karrigan - Geniální stratég i konzistentní kapitán
23. 4. 2024
  |  

Za svou bohatou kariéru toho stihl Finn "karrigan" Andersen mnoho. Aktuálně čtyřiatřicetiletý IGL týmu FaZe se na scéně objevuje už od roku 2006, zahrál si CS 1.6, Global Offensive i CS2. V roce 2022 jako první kapitán dovedl mezinárodní sestavu k titulu z Majoru, ale na svém kontě má kromě desítek týmových triumfů i úspěchy individuální. V roce 2011 byl osmý v žebříčku TOP 20 hráčů podle HLTV, ve věku 32 let a 42 dní se stal nejstarším vítězem Majoru a o 304 dní později slavil jako nejstarší vítěz zisk Intel Grand Slamu. Soudě podle týmových úspěchů, karrigan v roli IGL zraje jako víno.

Když se 14. dubna roku 1990 Finn Andersen narodil do německo-dánské rodiny, nemohl nikdo tušit, že se z něj za dalších třicet let stane uznávaný hráč počítačových her, který si v kariéře na prize money vydělá okolo dvou milionů dolarů. Poprvé karrigan se do kontaktu se hrou svého života dostal díky bratrovi, kterého ale kvalitativně rychle přerostl.

´Éra CS 1.6

Ve svých dvaceti letech karrigan nemohl odmítnout volání mouzesports, se kterými roku 2011 v CS 1.6 dvakrát opanoval německou ESL Pro Series a umisťoval se i na světových turnajích. O rok později už po boku hráčů ze severských zemí nastupoval v dresu fnatic, se kterými po vítězství na Copenhagen Games 2012 poprvé vyhrál více než 10 tisíc dolarů. 

Podobné sumy již později atakoval pravidelně, jelikož se pro něj rok 2012 stal zlomovým. Po hrách v Kodani slavili fnatic úspěchy i na sérii dalších turnajů, ze kterých stojí za zmínku DreamHack Summer 2012, GameGune 2012 nebo DreamHack Bucharest 2012. Po přechodu na CS:GO ale karriganovy úspěchy rázem ustaly.

Těžké začátky CS:GO

Andersen nebyl jediným hráčem, kterého přechod na novou hru ovlivnil. S ohledem na jeho budoucí úspěchy na to ale možná mnozí zapomněli. Do roku 2015 byl karrigan otloukánkem scény. Tu a tam se mu povedlo s již zapomenutými týmy postoupit do zajímavých turnajů, nikde ale vyloženě nepřekvapil. Za zmínku však, s ohledem na dnešní situaci samolepek na komunitním trhu, stojí jeho rané angažmá v Reason Gaming, se kterými v roce 2014 odehrál Major v Katovicích. 

Po dalších nepříliš úspěšných angažmá v dresech mouzesports a Copenhagen Wolves se v roce 2015 vše změnilo. Po tehdy pětadvacetiletém hráči sáhla spolu se zbytkem projektu Dignitas organizace TSM, která se snažila proniknout na CS:GO scénu.
Karrigan (druhý zleva) v roli IGL sestavy TSM I Zdroj: DreamHack

TSM =Team Solo Mid? Kdeže! TSM = Trofeje Sem, Milí!

Projekt Dignitas-TSM byl pro karrigana a jeho spoluhráčem darem z nebes. Sám karrigan později zmínil, že toto mělo být jeho poslední působiště. Triumfová prvotina ale přišla hned během prvního měsíce působení pod křídly severoamerické organizace, když dánský tým ve složení Xyp9X, karrigan, dupreeh, device a cajunb opanoval turnaj 99Damage Masters #1. Na druhém katovickém Majoru jejich výkony stačily sice na pouhé dělené páté místo, avšak série úspěchů na sebe nenechala dlouho čekat.

Ještě v první polovině sezony 2015 TSM opanovali světové turnaje jako PGL CS:GO Chapionship, FACEIT League 2015 nebo Fragbite Masters Season 4. Kariéra karrigana ale nebyla jen o trofejích a dnech plných Counter-Striku. Jako jeden z mála myslel i na svou budoucnost po konci kariéry. I proto v roce 2015 dokončil magisterské studium v oboru obchodní administrativy a auditu na Copenhagen Business School. 

I přes studijní povinnosti se karrigan ale stíhal věnovat své milované hře. TSM patřili mezi TOP 4 týmy planety a na všech turnajích startovali v roli jednoho z adeptů na titul. Možná by v dresu TSM celá sestava odehrála více sezon, na sklonku roku 2015 ale hráčům vypršely smlouvy a na základě vzájemné dohody mezi hráči a vedením organizace nebyly prodlouženy. Za koncem spolupráce nestála výsledková stagnace, či nespokojenost s prezentací značky, ale komplikovaná komunikace na trase Los Angeles - Dánsko. Dánská sestava se tak rozhodla hledat nové útočiště, zatímco TSM ve snaze podepsat novou pětici museli skenovat Severní Ameriku.

Astralis - první organizace vlastněná hráči

Z TSM tak dříve zmíněná soupiska vstoupila do neznámých vod. Poté, co se hráčům nedařilo najít kýženou organizaci, se rozhodli pro revoluční krok. Založili organizaci Astralis, vůbec první organizaci vlastněnou hráči. Dupreeh v nedávném vzpomínkovém dokumentu z dílny RedBullu prozradil, že za tímto rozhodnutím stál chtíč rozhodovat o věcech. Zároveň chtěli dánští střelci zasadit Dánsko jako pevný bod na mapu Counter-Striku.

Astralis začali věci dělat jinak, jako první tým zaměstnali psycholožku, která měla pomoci s jejich koncentrací a herními výsledky. Ty ale pod vedením karrigana nepřicházely. Dánové sice startovali na všech turnajích světové třídy, triumfy ale nepřicházely. Na MLG Majoru Columbus v roce 2016 skončily dánské hvězdy po prohře 0:2 s NaVi třetí, v Kolíně nad Rýnem vypadli s Virtus.pro ještě o kolo dřív.

Dlouhodobá absence kýžených výsledků měla za následek konec karrigana v dresu Astralis. Jeho místo později zaujal gla1ve, který se stal ideálním dílem dánské skládačky. Po odchodu karrigana se jeho bývalá organizace dočkala hned čtyř vyhraných Majorů, někdejší spoluhráč dupreeh pak v dresu Vitality v roce 2023 získal pátý titul.
Karrigan (první zleva) zůstane v hlafách fanoušků Astralis jako smolný IGL první sestavy I  Zdroj: RTP Arena

FaZe Clan POPRVÉ

Po konci v Astralis se o služby karrigana začala ucházet organizace FaZe. Ta umožnila dánskému IGL sestavit soupisku přesně podle svých představ, jediným dosazeným hráčem ze strany vedení byl rain. Při zpětném poohlédnutí se za tímto hráčem můžeme konstatovat, že jeho pozice v týmu byla odůvodněná. Pod vedením karrigana se FaZe okamžitě zlepšili. To dokazuje série třetích míst z turnajů jako iBUYPOWER Masters, IEM Oakland nebo ELEAGUE Season 2.

Podobnou laťku si organizace držela i v roce 2017, kdy vyhráli turnaj StarSeries Season 3, v jehož finále zdolali právě Astralis. V polovině sezony se navíc FaZe povedlo přivést výrazné posily, tým doplnili NiKo, GuardiaN a olofmeister, což z již tak úspěšné sestavy učinilo nejsilnější tým tehdejší doby. S hvězdami po boku sice karrigan debutoval na DreamHack Masters Malmö nevýrazným devátým místem, od tohoto turnaje ale do konce sezony FaZe chyběli mezi nejlepší trojicí týmů pouze na EPICENTER 2017. Vyhráli naopak ESL One: New York, ELEAGUE Premier i Esports Championship Series Season 4.

Do sezony 2018 tak FaZe vstupovali v roli favorita na zisk Majoru v Bostonu. Turnajem tým hvězd prošel bez zaváhání až do finále, ve kterém se ale psala historie v jejich neprospěch. O domácích Cloud9 se v průběhu turnaje šuškalo, že po Majoru končí, navíc byli jediný zápas od prohry. V play-off se ale vše změnilo a po skalpech G2 a SK Gaming zdolali Cloud9 i favorizované FaZe. Karrigan tak byl znovu bez titulu.

Neúspěšný výsledek z Bostonu se promítnul i do budoucích výsledků FaZe. Sestava sice dokázala vyhrát IEM Sydney i ESL One: Belo Horizonte, na FACEIT Majoru v Londýně si ale vylámali zuby na hvězdné sestavě Astralis, která později šampionát ovládla. V druhé polovině sezony ještě FaZe urvali titul z turnaje EPICENTER, poslední kapkou karriganova působení v týmu ale bylo páté místo na turnaji BLAST Pro Series: Lisbon. Po sezoně 2018 byl ještě Finn Andersen poslán na hostování do Envy, kde ale po boku americké sestavy nic nevyhrál a musel tak o dům dál.
Ani s NiKem, GuardiaNem a olofmeisterem se karriganovi nepodařilo vyhrát Major I Zdroj: ELEAGUE

Žádný konec! Jde se zpátky k mousesports

I odpůrce počítačových her by v kariéře karrigana našel jistě nesčetně mnoho líbivých příběhů. Klíčovým slovem Dánovy kariéry by i v tomto ohledu mohl být klidně "návrat". Po téměř šestiletém působení v jiných týmech se v březnu roku 2019 Finn Andersen vrátil tam, kde celá plně profesionální kariéra započala - k mousesports.

Z průměrného týmu se postupem času stal druhý celek světa, takřka hned po příchodu karrigana mousesports vyhráli DreamHack Open Tours 2019 s dotací 50 tisíc dolarů pro vítěze, o tři měsíce později vyhráli evropský Minor v Berlíně. Na Majoru to ale zase neklaplo. Připravená sestava skončila v Legend Stage těsně pod hranicí postupu do play-off po prohře s Liquid. Ještě do konce sezony si ale stihli spravit chuť výhrou na turnajích CS:GO Asia Championships, ESL Pro League Season 10 a cs_summit 5. Jen z těchto turnajů v kombinaci se stříbrem z EPICENTER 2019 vydělala karriganova sestava téměř 800 tisíc dolarů.

O pokračování této soupisky do dalšího roku tak nebylo pochyb. Co ale nikdo nečekal, byla pandemie COVID-19, která odložila všechny připravované Majory. Ze světové špičky se v online prostředí stal průměrný tým. Krátce před koncem sezony ještě v týmu nahradil Bymas chrisJe, ale ani tato změna sestavě nepomohla. 
V roce 2019 se karrigan vrátil do mousesports, doplnil tři mladíky a zkušeného ChrisJe I Zdroj: X @mousesports

Ah FaZe, here we go again

Na začátku roku 2021 se karrigan vrátil zpět k FaZe. Začátek jeho nové éry ale byl znovu plný turbulencí a neúspěchů, v online prostředí se Andersenovi zkrátka nedařilo a nejlepším umístěním bylo dělené třetí místo z IEM Cologne. 

Diametrálně odlišný byl ale rok následující, rok 2022. Ten se v pozdějším měřítku stal rokem ve znamení FaZe. Ti na jeho začátku ovládli BLAST Premier Spring Groups, IEM Katowice i ESL Pro League Season 15. To nejlepší ale mělo teprve přijít! V belgických Antverpách sestava vedená karriganem prošla Legends Stage s jedinou prohrou proti ENCE, v play-off pak zdolala NiP a Spirit. Díky úspěchu proti ruské sestavě se FaZe dostali do finále proti NaVi. Výsledkově vyrovnaná BO3 série sice nabídla pouze dvě mapy, týmu kolem Finna Andersona to ale vadit nemuselo. Po Infernu (19:16) a Nuku (16:10) se FaZe stali historicky první mezinárodní sestavou, která zvedla nad hlavy pohár pro vítěze Majoru.

Po enormním úspěchu sice přišly na řadu dvě pátá místa, ve velké fazóně se ale FaZe vrátili na IEM Cologne, které vyhráli po strhujícím finále proti NaVi. Velká očekávání tak směřovala i k Majoru v brazilském Riu. Evropská RMR dokázali FaZe opanovat bez jediné prohry, v Brazílii ale sestava výsledkově vybouchla. S prostředím Jižní Ameriky se hráči vůbec nesžili a prohráli všechny tři zápasy, což se neslučovalo se setrváním v turnaji.
Je to tak, jak to je, musíme tyto týmy porazit, nezáleží na tom, jestli se s nimi setkáme teď nebo později. 
karrigan
v rozhovoru pro HLTV po neúspěchu v Riu

Sice nejstarší, ale vítěz Intel Grand Slamu

Ani neúspěch v Brazílii FaZe nepoložil. Sestava si závěr roku vylepšila přijatelným druhým a třetím místem v turnajích od pořadatele BLAST Premier a do roku 2023 vstupovala s čistou hlavou. Na IEM Katowice sice přišlo výsledkové zakolísání, titulem z ESL Pro League Season 17 ale FaZe opanovali i dlouhodobý Intel Grand Slam. Karriganův spoluhráč Twistzz se navíc stal zatím jediným hráčem světa, kterému se Grand Slam povedlo vyhrát rovnou dvakrát (2019 s Liquid, 2023 s FaZe). Samotný karrigan se pak stal nejstarším vítězem, což značí jeho dlouhodobou oddanost Counter-Striku.

Titul z ESL Pro League ale byl na dlouhých sedm měsíců jediným. Z posledního CS:GO Majoru v Paříži FaZe odešli zklamaní, ve čtvrtfinále turnaje prohráli 1:2 s Heroic. Další vítězná radost tak přišla až v říjnu s nástupem CS2 - na IEM Sydney, kde FaZe přehráli domácí Complexity. Fazónu se povedlo převést i do dalších turnajů, po titulech z Thunderpick World Championship a CS Asia Championship. Na BLAST Premier Fall Final a World Final se FaZe dokázali rovněž dostat do finále, v obou případech ale následně nestačili na Vitality poměrem 0:2.
Karrigan (uprostřed) se vrátil ke "svým",  po boku raina se dánský showman stal legendou organizace I Zdroj: ESL

Začátek roku 2024? Karriganova noční můra

Před sezonou 2024 tým přišel o Twistzze, který se rozhodl vrátit do organizace Liquid. Karrigan a jeho spoluhráči tak museli nahradit klíčovou část zlaté sestavy, navíc ve stále novém herním titulu. Možná i pozitivní zkušenost z MOUZ ukázala na Davida "frozen" Čerňanského, který údajně mohl putovat do FaZe místo ropze již v roce 2021. 

Nová akvizice se i díky předchozímu vztahu s karriganem a ropzem do sestavy ihned začlenila a FaZe znovu platili za tým světové špičky. To nová sestava potvrdila hned na prvním turnaji sezony - BLAST Premier: Spring Groups, kde si po výhře 2:0 nad Liquid zajistila účast na finále v Londýně.

Pak ale přišla bolestivá minisérie druhých míst. Tradičně populární turnaj IEM Katowice totiž zažil něco nevídaného - donka. Ruský mladík byl pod drobnohledem profesionálů již nějakou dobu, až v Katovicích se ale dočkal své premiéry na světové offline akci. A ta vyšla na výbornou. FaZe se sice v konkurenci ostatních týmů probojovali do grandfinále relativně jednoduše, na Spirit v souboji o trofej ale nestačili poměrem 0:3. První zklamání sezony bylo na světě, když karrigan v slzách opouštěl stage se stříbrem.
Daleko citelnější rána ale měla teprve přijít. Vůbec poprvé v historii Counter-Striku se totiž Major podíval do Dánska. Pro každého tamního hráče by případný triumf znamenal absolutní esportovou nesmrtelnost, stejný cíl měl i karrigan. Evropskými RMR FaZe prolétli s jedinou prohrou proti G2 a vysloužili si tak místo v eliminační fázi turnaje. Už v té málem přišlo zklamání, když po prohrách s HEROIC a Eternal Fire byli FaZe v zápase s brazilskými Imperial jedinou mapu od vyřazení, skalpy Brazilců a Complexity je ale přeci jen posunuly do play-off.

Hned ve čtvrtfinále FaZe čelili svému Nemesis, týmu Spirit. I díky velké podpoře z publika se ale FaZe dokázali přes tento zápas dostat vítězstvím 2:1, které zopakovali v semifinále proti šampionům posledního CS:GO Majoru - Vitality. V bitvě o titul FaZe překvapivě vyzvali NaVi. BO3 duel dvou organizací s bohatou historií sledovala v Kodani vyprodaná Royal Arena, které ale nakonec z velké části zbyly oči pro pláč. FaZe ve finále prohráli 1:2, na rozhodujícím Infernu navíc za jednoznačným výsledkem 3:13 z pohledu FaZe stál individuální výkon karrigana. Opěvovaný IGL na jedné z nejdůležitějších map svého života získal jeden jediný kill. 
Kletba roku 2024 zlomena, karrigan s FaZe slavil titul v čínském Čcheng-tu I Zdroj: X @ESLCS

Čína, země zaslíbená

Dvě finálové porážky jsou pro psychiku profesionálních hráčů obrovská zátěž, musí ale jít turnaj od turnaje. Tím zatím posledním byl pro FaZe čínský IEM Chengdu. Sestava pod vedením karrigana započala turnaj vítězstvím proti Nemiga Gaming 13:8, pak ale podlehla 0:2 Astralis. O osmou finálovou účast v řadě tak museli FaZe zabojovat z Lower Bracketu, kde postupně přehráli Cloud9 a FlyQuest.

V play-off pak přehráli 2:1 Liquid a stejným poměrem vrátili Astralis porážku ze skupin. Ve velkém finále pak přehráli někdejší frozenovy spoluhráče z MOUZ 2:0 a dočkali se první trofeje roku.

Je otázkou, kam další měsíce a roky karrigana zavlečou. Je ale jisté, že v hlavách fanoušků Counter-Striku zůstane navždy zapsán jako jeden z historicky nejlepších IGL světa. Obrovská herní praxe a zkušenost mu navíc dává dobré vyhlídky i na pozici trenéra, kterým by se po konci aktivní hráčské kariéry mohl stát. Zároveň však bude moct uplatnit své vysokoškolské vzdělání a věnovat se jiným činnostem.

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.