League of Legends

Karmine Corp 06. Francouzský tým zatím v LEC sklízí pouze posměch.

Karmine Corp 06. Francouzský tým zatím v LEC sklízí pouze posměch.
24. 1. 2024
  |  

Francouzská lavina? Spíše tragédie! Karmine Corp zatím na LEC vůbec nestačí a stávají se terčem posměšků. Co se s týmem vlastně děje?

Měla to být nová éra LEC. Do hlavní soutěže konečně vstoupila organizace Karmine Corp, která roky předtím válcovala evropskou scénu. LFL celek se dokázal v posledních sezónách úctyhodně vypracovat z neznámého týmu na jeden z největších esport brandů současnosti. Málo kdo se může pyšnit takovou podporou na zápas, která mnohdy připomíná i sportovní utkání. Také díky tomu jako první Evropané střádají plány na vlastní arénu.

Postupnou expanzi a ovládnutí scény měl podtrhnout vysněný krok – vstup do LEC. V rámci oslav uspořádal Karmine Corp také unikátní showmatch s T1. Jenomže domácí francouzští fanoušci vybučeli legendárního Fakera, za což sklidili obrovskou kritiku. A protože League of Legends bohové existují, potrestali za hřích organizaci tím nejhorším možným způsobem.

Po šesti zápasech zimního splitu nemají Francouzi zatím jedinou výhru. Na Riftu jsou ztracení, nikomu se nedaří a místo obávané komety jsou všem pro smích. Aby toho nebylo málo, náběh na 0-9 je dokonce možný, což se zatím v historii nového formátu nestalo. Karmine Corp čekají postupně Rogue, SK Gaming a BDS. Ani zbývající los jim tedy nepřeje.

Co stojí za neúspěchem týmu? Chybí jakákoliv synergie a gameplan. Hvězda ERL scény Saken zatím přechod na vyšší úroveň nezvládá, například oproti Jackiesovi, který přišel z české ligy a již byl dvakrát zvolen MVP. Obnovené premiéry Cabocharda s Targamasem také přináší spíše trápení. Do hry se vůbec nemůže dostat Upset, který má nyní 13 proher v řadě, počítáme-li i poslední angažmá ve Vitality. A kouč YamatoCannon? Na platformě X schytává hejty ze všech stran, ale stále se snaží být pozitivní, ostatně jak je mu většinou zvykem.

Může to být smůla? Ani pokročile statistiky nehovoří příliš pozitivně o nováčkovi ligy. V metrikách typu Average Gold Spent Difference (jak moc prohrávají/vyhrávají) či Gold Percent Rating (podíl goldů ve hře) naznačují, že 0-6 je možná přísné, ale spodek tabulky jim patří zaslouženě. V těchto číslech jsou horší pouze už jenom Rogue. Bývalý šampion LEC je také v katastrofální formě, ale podařilo se jim alespoň jednou vyhrát (zcela zvláštně) nad G2.

A co tedy s Karmine Corp? Zimní split je již zřejmě odepsaný. Je potřeba miracle run, aby se tým ocitnul alespoň v top osmičce. Během pauzy se pak management musí zamyslet, zda v tomto složení chce pokračovat, či do rosteru rovnou řízne. V podobné situaci byly loni například Fnatic. Po katastrofálním vstupu do ruku přišla řada změn, která je dostala až do finále Season Finals a následně i Worlds. Podobná cesta možná Francouze čeká také.
 
Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.