Dota2

Jaká byla Dota 2 v roce 2023 aneb ohlédnutí za minulou sezónou

Jaká byla Dota 2 v roce 2023 aneb ohlédnutí za minulou sezónou
1. 1. 2024
  |  

Jeden z nejvíce přelomových roků v celé historii populární MOBA hry Dota 2, i tak by se dalo nazvat uplynulých dvanáct měsíců. Zásadní změna hry samotné, ohlášení zásadních změn kompetitivní scény. Nutná transformace na obou polích po z venkovního pohledu dvou poměrně neúspěšných letech.

Nejlepší umístění českých a slovenských hráčů

Začněme ale pozitivně. Stejně jako v loňském roce se i letos profesionální scéna hry Dota 2 těšila ze zástupců české a slovenské herní scény. Český offlaner SabeRLight- a slovenský carry hráč skiter se stále drželi v top týmech (Shopiffy Rebellion, respektive Tundra Esports) na té nejvyšší možné úrovni. Ani jeden z nich nedokázal zopakovat vítězství na The International tak jako skiter v loňském roce, přesto se oba zúčastnili všech tří majorů, kdy hned na prvním v Limě bral SabeRLight- čtvrté místo a na závěrečném na Bali se skiter radoval z bronzové medaile.  

Major turnaje – zápis do historie a zklamání roku

U major turnajů ještě zůstaneme. Jedná se o poměrně kontroverzní téma, jelikož úroveň těchto turnajů jde každým rokem níž, což se letos bohužel potvrdilo. Společnost Valve již major turnaje nefinancuje a nechává tak veškerou produkci a organizaci celých eventů na organizérech, kteří získali možnost major turnaj pořádat. Absence silného finančního partnera je však na turnajích znát, nejen formou malých prize poolů („pouze“ 500 tisíc dolarů), ale i celkovou produkcí.

Všechny tři letošní major turnaje v Limě, Berlíně a Bali byli produkčně jen velmi daleko za lety minulými (vzpomeňme například na Animajor z před dvou let pořádaného v ukrajinském Kyjevě) a mnohdy se to podepsalo i na fanouškovské návštěvě. Obzvláště poslední z majorů, ten na Bali, vypadal spíše jako něco, co dala dohromady parta kamarádů vzadu na dvorku u rodičů. Kamery se schválně vyhýbaly širším záběrům na divácké publikum, které mnohdy nepřesáhlo desítky fanoušků.
Z herního hlediska se však jednalo o trojici nejdominantnějších výkonů v historii hry Dota 2. 

Tým Gaimin Gladiators zastupující západoevropský region dokázal naprosto jednoznačně zvítězit na všech třech majorech roku 2023 a připsal si tak historické prvenství, protože podobný úspěch se ještě nikomu dřív nepodařil. „Gladiátoři“ dali vzpomenout na nejsilnější sestavy v celé historii kompetitivní scény, protože jejich úspěch rozhodně nezávisel na nedostatku konkurence (obzvláště v pravděpodobně vůbec nejsilnějším západoevropském regionu vůbec).

Změna k lepšímu? Patch 7.33 – Nové hranice

V dubnu, ještě před startem jarního majoru v Berlíně, přišla na řadu jedna z největších změn, kterou hra Dota 2 zažila od přechodu na herní engine Source 2 (v roce 2015). Balancování hrdinů, nové předměty či mírné zásahy do herní mapy, všechny tyto změny se samozřejmě děly i v předchozích updatech, nikdy však v takovém rozsahu. Největší změnu zaznamenala herní mapa, která se rozrostla o celých 40 % své velikosti a představila nové objektivy (nový nepřítel Tormentor) a akční místa (teleportační brány, lotosová jezírka či hned dva domovy Roshana).

Nezůstalo však jen u mapy, velkého zásahu se dočkali také samotní hrdinové, a to nejen v rámci balančních změn jejich sil, ale také v nové kategorii: k hlavnímu rozdělení hrdinů na sílu, obratnost a inteligenci se přidali také hrdinové „všestranní“, kteří svou sílu čerpají ze všech tří základních herních atributů.
 

Rijád nebo Seattle? Kdo se zmocní titulu nejprestižnějšího turnaje?

Jedním z největších témat roku 2023 byl jako vždy závěrečný turnaj The International. Letos však z jiných důvodů než dříve. Již loni se turnaj potýkal s problémy, které mnozí sváděli na nenapodobitelné „spojení dvou turnajů“ z roku 2021 (kvůli covidové přestávce), avšak ozývali se i kritičtější hlasy, které poukazovaly na celkový úpadek hry samotné, a hlavně nabízeného bonusového obsahu a kosmetických úprav, ze kterého těží samotný prize pool jednoho z největších a nejprestižnějších esportových turnajů vůbec.

Letošní rok bohužel tyto kritické hlasy potvrdil. Společnost Valve evidentně neví, co si s profesionální scénou momentálně počít a vzhledem k rozhodnutím pro nastávající sezonu (viz další téma článku), se turnaj The International znovu musel obejít bez velké pompy. Produkční hodnota byla na vysoké úrovni, protože tento turnaj si společnost Valve hlídá sama, a protože laťka byla po letošních major turnajích opravdu nízko. Prize pool celého turnaje však byl nakonec necelých 3,5 milionu dolarů. Jedná se tak o nejnižší prize pool od ročníku 2013, celých deset let nazpět.

Je možné namítnout, že The International byl vždy hlavně o prestiži a určité auře (nejtěžší esportový turnaj), nikoliv o penězích. Jenže skokový růst prize pool z roku na rok dodával turnaji ještě větší punc a slávu, ještě více ho dokázal prodávat také mimo esportové publikum. Koho by nezajímal videoherní turnaj, který nabízí větší hlavní cenu než slavné golfové Masters?

Již v loňském roce situace využívá a na scénu vchází Esportová federace Saudské Arábie a pořádá první Riyadh Masters. S prize poolem 4 miliony dolarů jasně předčí oficiální major turnaj, dokonce všechny tři dohromady, a organizace i hráči bystří své smysly. A bankovní účty.

Do Rijádu se Dota 2 vrátila i letos v červenci (ve spolupráci s ESL) a jednalo se o jeden z nejlepších turnajů celého roku. Prize pool se zvýšil na majestátních 15 milionů dolarů a podobně jako ve světě fotbalovém se Saudská Arábie rázným krokem vydala vstříc udělání si jména na esportové scéně. Obrovský prize pool, produkční hodnoty, hráčské zázemí, plná hala fanoušků a v neposlední řadě také skvělá úroveň předváděné Doty. To vše zajistilo zážitek srovnatelný s říjnovým The International a projevilo se také na diváckém zájmu, který oproti loňskému roku vzrostl o 60 %! Hozená rukavice je na straně společnosti Valve. A je celá ze zlata.

Konec Dota Pro Circuit

Velkým překvapením bylo zářijové oznámení o konci DPC – Dota Pro Circuit. Jednalo se do té doby o jedinou oficiální ligu ve hře Dota 2. Existovala od roku 2017 a již ve svých začátcích nebyla přijata s nadšením. Nastavený bodový systém totiž znamenal, že týmy nemusely konzistentně podávat výkony po celý rok, ale stačilo jim načasovat dobré umístění na vybraném eventu, který zajišťoval nejvíce bodů. Tzv. „Aegisová liga“ také zajišťovala přímé pozvánky na The International. To vše je nyní pryč. Momentálně je nejbližší oficiální ligou tzv. ESL Pro Tour, která podobně jako Dota Pro Circuit nabízí vlastní žebříček a body, které zajistí účast na příštím konání Rijád Masters. Už chápete nadpis předchozího tématu?

Dota 2 má za sebou jeden z nejdůležitějších roků své dosavadní historie. Zaznamenala nutné změny na samotném herní poli, ale také mimo jedničky a nuly, v reálném světě kompetitivního hraní. Přinutí momentální podmínky mateřskou společnost Valve věnovat se hře Dota 2 znovu podobným stylem, jakým se aktuálně věnovala jejímu bratříčkovi CS:GO či CS2? Nebo hlavní slovo převezma ESL ve spolupráci se Saudskou Arábií a místo The International bude hlavním tahákem každý rok Riyadh Masters? Na to zřejmě odpoví hned příští rok a web Sazka Esport u toho bude s vámi!

Tak na další podobně pestrý a zajímavý rok plný hry Dota 2.

Author photo
Martin Kopecký Vystudovaný žurnalista a nadšený hráč, co miluje CSko a Dotu a o esport se zajímá už více než 10 let.