Dota 2

Invictus Gaming vyhráli ONE Esports Dota 2 Singapore Major

Invictus Gaming vyhráli ONE Esports Dota 2 Singapore Major
5. 4. 2021
  |  

Čínský tým nepotvrdil roli outsidera a v akcí nabitém finále dokázal proti Evil Geniuses otočit nepříznivý výsledek a odnést si nejvyšší cenu.

Zklamáním turnaje se stal Team Secret, který byl před startem samotného eventu označován za největšího favorita. Naopak PSG.LGD zažili pohádkovou jízdu až z Wildcard skupiny na stupně vítězů.

Zajímavé byly po roce online hraní především střety jednotlivých regionů, kde se tváří v tvář projevilo, jak odlišné může být herní pojetí a meta v závislosti na geografickém umístění jednotlivých týmů. Zrodilo se hned několik památných okamžiků a příběhů, tři nejdůležitější následují:

Spanilá cesta PSG.LGD

(Ame, NothingtoSay, Faitb_bian, XinQ, y)

Druhé místo na The International 2018, třetí příčka na stejném turnaji hned rok poté. PSG.LGD má ve světě Doty 2 velmi zvučné jméno. Minulý rok však tento prominentní tým prošel zásadní obměnou, když se midař a zároveň nejlepší hráč týmu Somnus丶M (dříve znám také jako Maybe) rozhodl pro přestávku od profesionální scény. PSG.LGD postupně vyměnili celou soupisku. Největší posilou nového týmu byli navrátivší se Ame, který zastává pozici carry a rok zkoušel štěstí v konkurenčním čínském týmu CDEC, a také offlaner Faith_bian, vítěz The International 2016, kdy působil v týmu Wings.

PSG.LGD startovali na turnaji jako čtvrtý nasazený tým, což znamená, že do finální osmičky se museli probít dokonce až z Wildcard skupiny. Tu se jim podařilo ovládnout a postoupit do skupinové fáze, kde se umístili na druhém místě. Následně jim slepý los přiřkl ve vyřazovacích bojích ruské Virtus.Pro, se kterými si hravě poradili 2-0. To nejlepší ale mělo teprve přijít. Ve druhém kole horní části pavouka totiž čekal první nasazený evropský tým: Team Secret. PSG.LGD se ale podařilo předraftovat evropské mistry a hlavně výkony Ameho na Monkey Kingovi zařídily, že PSG.LGD vyhráli 2-1 a postoupili do finále horní části pavouka, kde na ně čekali američtí Evil Geniuses. V dalším vyrovnaném klání už PSG.LGD podlehli a čekali ve finále spodní části tabulky na soupeře. Papírově všichni předpokládali, že jím bude Team Secret.

Neočekávaný pád Team Secret

(Matumbaman, Nisha, zai, Yapzor, Puppey)

Evropský region měl v závěrečných vyřazovacích bojích pouze jednoho zástupce. Nejsilnější evropská organizace, Team Secret, nemusela procházet Wildcard ani skupinovými boji, jako nejlepší evropský tým byli nasazení přímo do vyřazovací části. Zde hned zkraje potvrdili roli favorita, když naprosto anihilovali vítěze skupinové fáze, jihoamerické Thunder Predator. Rozdíl mezi strojovým pojetím družiny kolem Puppeyho a agresivním až místy chaotickým způsobem hraní Thunder Predator byl značný, největší převahu měl však Team Secret v pickovací fázi.

Kapitán Puppey jasně věděl, kterým směrem chce následující hry ubírat (jejich agresivní trojlinka s Enchantress byla pro soupeře až nehratelná), zatímco Thunder Predator se výběrem hrdinů až příliš přizpůsobovali a vymýšleli zbytečně komplikované kombinace. Team Secret si s jihoamerickým překvapením poradil 2-0 a zdálo se, že jeho putování horní částí pavouka jen tak něco nezastaví. Na scénu však vchází PSG.LGD, Team Secret prohrává a míří do spodní části. Tam poráží OB.Neon poměrem 2-1 a míří na dalšího čínského soupeře – Invictus Gaming.
 

Kostrbatá cesta se sladkým koncem pro Invictus Gaming?

(flyfly, Emo, JT-, Kaka, Oli)

První nasazený tým čínského regionu do setkání s Team Secret poněkud stál ve stínu PSG.LGD a jejich krásné cesty až do finále horního pavouka. Invictus Gaming totiž zahájili vyřazovací část vítězstvím nad dalším čínským týmem Vici Gaming, ale hned ve druhém kole prohráli s Evil Geniuses a mířili do spodní části pavouka. Jejich budoucí soupeř Team Secret jim do prvního eliminačního souboje poslal vítěze skupinové fáze, Thunder Predator.

Čínská jednička však projevila rozdílové kvality a zvítězila 2-1. Následovalo další evropsko-čínské střetnutí. První nasazený tým evropského regionus vs. první nasazený tým čínského regionu. Souboj titánů. Výsledek? Dvě naprosto dominantní mapy Invictus Gaming a překvapivě hladká cesta do čínského finále spodního pavouka. Team Secret se nedokázal ani napodruhé přizpůsobit čínskému regionu a nepomohli ani silné picky v podobě Alchemisty nebo Beastmastera.
Finále spodní části pavouka nabídlo vyrovnanou podívanou mezi několika nejznámějšími jmény čínské scény. Třetí hra trvala celých 60 minut, a i když PSG.LGD měli až do 45. minuty výrazný náskok, nedokázali hru ukončit a několika prohranými team fighty dostali Invictus Gaming do vedoucí pozice. Především na Emova Pucka pak společně s iluzemi Phantom Lancera, kterého hrál flyfly, nedokázali PSG.LGD najít odpověď.

Evil Geniuses čekající v grand finále (hraje se na best of 5) museli být rádi, že se Invictus Gaming takto dlouho trápili před rozhodujícím kláním. Zpočátku tak vše vypadalo. Evil Geniuses měli ve dvou úvodních hrách lepší pick a mnohem lepší herní projev. Jenže první nasazený čínský tým nedá svou kůži zadarmo. Všimli jste si tučně zvýrazněného otazníku v nadpisu této části? Není tam náhodou.

Třetí hra grand finále nabídla 55 minut dlouhý souboj, kdy měli Evil Geniuses až do 47. minuty náskok a mířili nejen pro svůj, ale také pro první americký titul z Dota 2 major turnaje. Jenže hned několik zvláštních přešlapu od dvou hlavních core hráčů, Abeda a Arteezyho, znamenalo, že se Invictus Gaming dokázali dostat zpět do hry. Midař Emo a carry Flyfly dokázali potrestat každý špatný pohyb Evil Geniuses. Těsně před koncem hry se jeden takový podařil Arteezemu, čímž de facto zpečetil osud Evil Geniuses ve třetí hře. A Emo mu do all chatu poslal otazník. Zkušení diváci vědí, vy ostatní vězte, že příliš větších pasivně agresivních posměšků v esportu není. Invictus Gaming následně dokázali vyhrát i zbylé dvě hry grand finále, kde zářil hlavně právě Emo na Void Spiritovi, a z nepříznivého stavu 0-2 kompletně otočili a připsali si vítězství 3-2 na prvním Dota 2 majoru roku 2021. Společně s hlavní cenou 200 000 dolarů si odnesli také 500 DPC bodů do tabulky.

OneEsports Dota 2 Singapore Major byl příjemným připomenutím toho, jak skvělé a divácky atraktivní jsou LAN turnaje. Konání v době pandemie však způsobilo několik komplikací – mnoho týmů muselo kvůli nemoci využít možnosti stand-inů, některé týmy se odhlásily úplně (NAVI, Beastcoast). Celý event pak provázela nepříjemná kritika ze strany expertů i hráčů ohledně formátu turnaje. Celkově do Singapuru v této nelehké době přicestovala dvacítka týmů. Peněžní a bodovou cenu si však odnesla jen osmička z nich. Tradičně se při takovém počtu týmů odměňuje až šestnáct z nich.

  • Pořadí: 1. Invictus Gaming 2. Evil Geniuses 3. PSG.LGD.
  • Nejpickovanější hrdinové (winrate): Puck (62 %), Death Prophet (50 %), Void Spirit (44 %)
  • Celkový počet odehraných her: 135
Author photo
Martin Kopecký Vystudovaný žurnalista a nadšený hráč, co miluje CSko a Dotu a o esport se zajímá už více než 10 let.