Dota 2

IESF 2021 Dota 2: Češi jsou mistři světa! Reprezentace přejela ve finále Švédsko

IESF 2021 Dota 2: Češi jsou mistři světa! Reprezentace přejela ve finále Švédsko
19. 11. 2021
  |  

Česko a Švédsko se utkalo během brzkého pátečního rána o titul v rámci IESF 13th World Championship ve hře Dota 2.

V Izraelském Eilatu probíhá od začátku týdne 13. ročník světového šampionátu IESF World Championship, na který se v několika herních titulech (CS:GO, Dota 2, PES,...) mohli kvalifikovat národní celky, které byly skládány také po domluvě s lokálními asociacemi a musely projít kvalifikačním cyklem na daném kontinentu. Česko do turnaje vyslalo Dota 2 tým, který si vedl prakticky celý turnaj nad míru dobře. 

Česká reprezentace prošla kritickou chvílí během semifinálového klání, ve kterém prohrávali s Kosovem 0:1. Následně se jim však podařilo souboj otočit, čímž se kvalifikovali do grand finále. Jejich soupeř vzešel z finále spodní části pavouka, kde se utkalo právě Kosovo a Švédsko.

Finále proti Švédsku

Do posledního zápasu, který začal v pátek po 8. hodině ranní středoevropského času, nastoupil výběr Česka a Švédska. Oba celky se v play-off utkaly už jednou, když český tým zdolal soupeře 2:0 a poslal jej hned v úvodním kole play-off do lower bracketu.

Také v úvodní hře velkého finále se Češi dostali do vedení zásluhou dobrého picku a konzistentní hry, která celku vynesla výrazné vedení, které tým dokázal udržet a soupeře porazil. Ani druhá hra nepřinesla překvapení a česká reprezentace kráčela za titulem. Švédové už nedokázali z průběhem hry nic vymyslet a z finále odcházejí s porážkou 0:2. Kromě titulu patří k vítězství Čechů také odměna $10,000.

Výběr tuzemské reprezentace byl na letošním IESF 2021 World Championship složen zejména z hráčů Hippomaniacs (Mambos, Filminy, Tipek a Muf), které doplnil hráč Team Young Arin. Podobně jako v ostatních esportových titulech, ani zde na světový šampionát neletělo "to nejlepší", co daná země má, protože podobně jako například ve hře CS:GO klubové povinnosti a nahuštěný týmový kalendář nedovolují další akce. I přesto mělo Česko velmi silnou sestavu tvořenou především posledními mistry Sazka eLEAGUE 2021.

Největší kaňkou celého turnaje budiž (ne)kvalitní pokrytí informacemi a mediálním zásahem, produkční kvalita vysílání a také sledovanost, která zdaleka nedosahovala ani průměru tuzemských akcí.

Author photo
Vojtěch Pres Bývalý komentátor, nadšenec do rekreační cyklistiky a esportu.