CS:GO

IEM Rio Major: Pick'Ems redakce Sazka Esport

IEM Rio Major: Pick'Ems redakce Sazka Esport
29. 10. 2022
  |  

S nadcházejícím majorem v brazilském Riu de Janeiru se samozřejmě pojí také Pick'Em v samotné hře. Redakce Sazka Esport se rozhodla o své predikce podělit s čtenáři. Koho redaktoři nejvíce favorizují a o kom si naopak myslí, že nemá šanci?

IEM Rio Major 2022 klepe na dveře a kromě samotného turnaje s ním pojí velmi oblíbené Pick'Ems. Redakce Sazka Esport se rozhodla své predikce zveřejnit a zároveň je pro naše čtenáře zhodnotit. 

Vojtěch "Wango" Pres

Pick'em - Vojtěch "Wango" Pres
Vojta nejvíce věří ruskokazašské sestavě v barvách americké organizace Cloud9 a nejméně mongolskému celku IHC. Sám přinesl krátké zhodnocení k jeho predikci: "NIkdy ti nic nevyjde, Wango, říkají... Tak jsem se rozhodl to skoro pojmout svědomitě. Cloud9 si nebudou brát servítky a dají si to 3-0 na pána, Adam i s Davidem proklouznou do Legends stage a o EG doufám, že neuslyšíme. Plus 0-3 na IHC."

David "Hnrx" Hendrich

Pick'em - David "Hnrx" Hendrich
David dává největší naděje poslednímu vítězi ESL Pro League. Zároveň stejně jako jeho kolega pasuje na 0-3 spot mongolský tým IHC. Pro Sazka Esport okomentoval svou predikci slovy: "Vitality projdou Challengers Stage bez zaváhání. Dále si myslím, že bez větších problémů postoupí FURIA a Cloud9. OG i MOUZ s našimi zástupci přes tuto fázi turnaje postoupí také a přidají se k nim fnatic. O posledních dvou týmech jsem dlouze přemýšlel, jelikož mi zbývala trojice Bad News Eagles, BIG, Outsiders a dva brazilské celky 00NATION s Imperial. Nakonec jsem do predikce zvolil první dva jmenované, kterým věřím nejvíce. Na 0-3 spot jsem dosadil IHC, ač jsem přemýšlel i nad Greyhound a 9z, kteří budou rádi za jakýkoliv skalp na majoru."

Jakub "Koty" Kotajny

Pick'em - Jakub "Koty" Kotajny
Koty ve své predikci nejvíce věří celku FURIA, který bude mít za sebou divoké domácí publikum, jenž tento tým bude určitě hnát kupředu. Své predikce zhodnotil takto: "První pickems fáze může být hodně zrádnou, v procesu pickování jsem tak postupoval vylučovací metodou. Pro celky Grayhound, IHC, GamerLegion, EG a 9Z je samotný postup na Major obrovským úspěchem, nedávám jim však velkou šanci na úspěch. Asi nejméně mě nadchl celek Grayhound, složen převážně z Australanů, který ve finále RMR Asia prohrál s IHC 0:2 a proto si myslím, že na turnaji nezvládnou ovládnout ani jeden zápas. Druhým týmem, od kterého bych čekal stav 0:3 jsou hráči IHC, případně 9Z. Velkým otazníkem pro mě byly týmy fnatic, BIG, MOUZ a 00Nation. Nakonec jsem do mých pickems přiřadil britskou organizaci, jejíž playstyle se mi zamlouvá a BIG, kterým věřím o něco více než MOUZ. Jistý postup by za mě měli mít Vitality, Outsiders, Cloud9 a FURIA, kde jsem právě Brazilce přiřadil k výsledku 3-0. Drobné otazníky se mi vznáší nad týmy Imperial a OG, nicméně jen kvůli příběhu bych je rád viděl v dalších fázích Majoru. Mnohými opěvovaní BNE se do mého výběru nedostali, jelikož v poslední době nezískali skalp žádného velkého týmu a celkově jim příliš velké šance na úspěch nedávám. Je možné, že nad celým výběrem začnu overthinkovat a celé to překopu, nicméně na bronzové medaili rozhodně zůstat nechci! :D"

Jiří "Bananides" Johanides

Pick'em - Jiří "Bananides" Johanides
Jirka se rozhodl, že nebude jako jeho kolegové a své predikce velmi svědomitě okomentoval hlubokou analýzou, kterou si můžete celou přečíst v řádcích níže.

0-3 spot: Grayhound

Zde jsem uvažoval hned na třemi kandidáty. Mezi nimi byli Grayhound, IHC a Evil Geniuses. Teoreticky se dalo uvažovat o 9z, ale ten tým je až moc explozivní na to, aby ani jeden zápas nevyhrál. Rozhodující pro mě bylo úvodní nasazení, kdy hned dva z těchto týmů proti sobě hrají první zápas (IHC vs EG) a jelikož si nejsem jist, kdo z těch dvou může vyhrát, zvolil jsem Grayhound jakožto mého favorita na 0-3 umístění.

Postupující: FURIA, Cloud9, Vitality, OG, MOUZ, Fnatic, Outsiders

Hned několik z těchto týmů má velikou šanci (a dost možná ji i promění) na 3-0 bezproblémový postup do další fáze Majoru. S čím se ale potýkám je to, že pořád existuje faktor BO1 sérií a velké možnosti překvapení, tudíž raději půjdu více bezpečnou cestou a tyto kandidáty (především FURIA, C9 a Vitality) posílám do této kategorie, neboť by to měla být jistota bodu. FURIA jeden z top týmů světa, a navíc na domácí půdě, zde není o čem. Cloud9 a Vitality mají až moc individuálních kvalit i zkušeností z velkých turnajů, aby nepostoupili dále. Nemluvě o formě hráče ZywOo. Zbylá čtveřice už byla trochu zajímavější a hodně subjektivity v tomto hrálo faktor. Z domácího (tedy CZSK) hlediska nemohu mezi tyto týmy nezařadit OG a MOUZ. Osobní náklonnost stranou, tyto dva týmy mají za mě ideální rozpoložení mladé dravosti a nadrženosti ukázat se na největším turnaji světa stejně jako zkušených mazáků, kteří ví, jak tým udržet na uzdě. Z důvodu nekompletní sestavy a účinkování hráče z academy týmu jsem nebral v potaz mezi kandidáty na postup BIG. GamerLegion ukázali spoustu kvalit, ale zároveň pod tlakem mají problém udržet dobrou hru a před bouřlivým publikem v Brazílii to budou mít těžké, neboť první zápas hrají proti domácímu hráči a GL se fandit nebude. Fnatic ukazují zajímavou formu i výsledky v poslední době, když se drželi například proti Vitality i NaVi v EPL, a ačkoliv RMR pro ně bylo dost složité, v rozhodujících BO3 zápasech neztratili jedinou mapu. Kromě toho jsem mega KRIMZ fanboy, takže asi tak. Dále pak poslední rozhodování bylo mezi Outsiders a Imperial. Na jedné straně tým, který má kvalitu na to být mezi nejlepšími osmi, proti nim pak domácí miláček a možný last dance brazilských legend FalleN-fer. A umím si představit scénář, ve kterém tyto dva týmy proti sobě bojují ve skupině 2-2. Outsiders jsou ale za mě i bez YEKINDARA pořád týmem, který zvládá složité situace, a proto mají můj hlas, i když převelikou důvěru v ně nevkládám.

3-0 spot: Bad News Eagles

Pojďme si postupně vysvětlit, jak jsem došel k tomuto závěru a proč je to veliký risk. Jednak BNE nemají snadný los, neboť v prvním utkání narazí na 00NATION, a tedy domácí miláčky v čele s dvojicí coldzera-TACO. A podle mého jeden z těchto týmů má velikou naději na 3-0 v momentě, kdy vyhraje první zápas. Je to víceméně moje přání, aby BNE prošli dále, neboť ten oheň, který je pohání kupředu, je nevídaný a jsem velice zvědav, zdali jej brazilský dav dokáže uhasit. A jelikož ani u jednoho týmu si nejsem jistý, že vůbec dokáže postoupit, jsou to z hlediska systému Pick’ems jediní logičtí kandidáti na toto umístění, přestože reálně je ta šance minimální. 

Závěr

Obecně vzato jsem se rozhodoval mezi slabšími týmy a jejich los mi napovídá, že nejblíže k přímému vyřazení jsou právě Grayhound. Mezi postupující jsem zařadil sedmičku týmů, z nichž pokud kdokoliv nepostoupí do další fáze, bude se to brát jako veliký neúspěch. Na postup bez ztráty zápasu jsem poté dal tým, který by to teoreticky mohl zvládnout, ačkoliv by to bylo velké překvapení, ale ze strachu, že jeden z favoritů ztratí zápas a přišel bych o bod za jeho postup ze špatné kategorie, jsem byl donucen k tomuto rozhodnutí.

Který výběr našich redaktorů se Vám zamlouvá nejvíce? 

Author photo
Redakce Společná práce redakce Sazka Esport