CS:GO

IEM Cologne jde do vyřazovacích bojů, na co se můžeme těšit?

IEM Cologne jde do vyřazovacích bojů, na co se můžeme těšit?
15. 7. 2022
  |  

Kolín nad Rýnem již dnes ožije pod náporem velkého množství esportových fanoušků. V LANXESS aréně totiž od 15:30 vypuknou čtvrtfinálové boje tradičního IEM Cologne. Do play-off se probojovali týmy NaVi a FaZe, které již čekají v semifinále, další dva postupové spoty mají ve svých rukách Astralis, MOUZ, Movistar Riders a Liquid.

Pojďme si tedy detailněji představit čtvrtfinálové dvojice a jednotlivé aktéry, kteří půjdou do boje o zajímavých 400 000$! Asi nejvýraznější šance na postup do semifinále mají hráči Astralis, kteří by měli proti MOUZ potvrdit roli favorita, druhé čtvrtfinále pak nabídne souboj Movistar Riders a Liquid, zde by měla být procenta nakloněna španělskému celku.
 

Astralis x MOUZ

Dánské hvězdy na tomto turnaji našli přemožitele pouze ve finále Upper Bracketu skupiny B, kde nestačili na FaZe, jinak si ale během eventu připsali hned několik zajímavých skalpů. Třeba týmy jako FURIA nebo Cloud9 si na tomto týmu vylámaly zuby poměrem 0:2, což bylo pro mnohé překvapením. Astralis se navíc daří i individuálně, v TOP 8 nejlépe hodnocených hráčů mají blameFa s k0nfigem, v rámci týmového hodnocení jsou pak čtvrtým nejlépe hrajícím týmem turnaje.

Na druhé straně však stojí MOUZ, německá organizace, která má s Kolínem mnohé příjemné zkušenosti by ráda navázala na úspěšnou minulost a na de facto domácí půdě se bude chtít postarat o překvapení. Dá se předpokládat, že právě MOUZ bude hnát síla publika a motivace si třeba dojít pro nějaký podobný comeback jako ve skupinové fázi. Tam to s nimi nevypadalo hned několikrát úplně dobře, po těsné porážce s NaVi 1:2 si ale dokráčeli postupně pro skalpy Heroic, Vitality a NIP, díky čemuž vzali poslední volné místečko ve čtvrtfinále.

Movistar Riders x Liquid

Zajímavý zápas, který nemá jednoznačného favorita. Nedá se určit, kdo přesně by měl na konci vybojovat postup do semifinále, bude to ale rozhodně zajímavá podívaná. Tým Movistar Riders zatím hrají na tomto turnaji fantasticky, v posledním update hltv žebříčku poskočili na třináctou pozici a je klidně možné, že pokud budou pokračovat v kvalitním CSku, půjdou ještě výše. V Kolíně nad Rýnem nejprve porazili 2:0 G2, pak 2:1 Vitality a jen těsně ve finále skupiny A prohráli s NaVi 1:2. Takto vyrovnaný zápas se světovou jedničkou a skalpy světových špiček možná drobně Španěly posouvají do role favorita.
 
Ale není to nic stoprocentního, proti nim budou stát hráči Liquid, zejména pak EliGE. Čtvrtý nejlepší hráč turnaje se zatím několikrát blýsknul fantastickým individuálním výkonem, tým Liquid je pak navíc třetím nejlépe hodnoceným celkem eventu. Americko-nizozemská organizace sice zaváhala hned v prvním kole skupiny B proti Spirit, po vzoru MOUZ ale předvedli ukázkový Lower Bracket run, ve kterém překonali dvojici brazilských celků (00Nation, FURIA) a i tým Cloud9, kdy se tento turnaj ruské sestavě severoamerické organizace absolutně nepovedl. I tak bude zajímavé sledovat, zda dokáží Liquid navázat na tyto výkony a  zastaví zajímavou cestu Movistar Riders.

Jednotlivé zápasy bude doprovázet i český komentář, pro milovníky poctivého anglického castu je samozřejmě připraven oficiální stream!

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.