Esport
Olympijske hry

Hry Commonwealthu letos poprvé představí i esport, spekuluje se o Dota 2

Hry Commonwealthu letos poprvé představí i esport, spekuluje se o Dota 2
10. 2. 2022
  |  

Esport o krok blíž Olympijským hrám? Sen o tom, aby se herní profesionálové představili pod slavnými čtyřmi kruhy, je možná opět o něco blíže. Esport totiž bude mít premiéru na Hrách Commonwealthu.

O co vlastně jde? Hry Commonwealthu jsou prestižní sportovní událost, která se koná jednou za čtyři roky a naposledy na nich soupeřilo téměř 4500 sportovců. Pořádá se už od roku 1930, další Hry jsou na programu právě letos, a to konkrétně v anglickém Birminghamu. Čím bude událost na přelomu července a srpna speciální? Poprvé na ní bude také esport!

Tuto novinku čerstvě potvrdila Commonwealth Games Federace. Organizace totiž již před časem deklarovala, že do roku 2026 chce esporty co nejvíce do Her integrovat. Na nadcházející akci přijde premiéra – esporty budou součástí Her Commonwealthu, ale fungovat budou pod vlastním brandingem, organizací a managementem. Při této premiéře ještě nebudou oficiálně rozdány medaile, to přijde až na Hrách následujících.

„Zejména mezi mladými lidmi esport dramaticky roste na popularitě a počtem hráčů. Hledáme cesty, jak profesionální hry více zapojit,“ vysvětluje rozhodnutí Dame Louise Martin, prezident federace. Jedná se podle něj o cestu, jak zvýšit zájem o Hry. Kvůli svému rozhodnutí však čelil velké kritice, podle odpůrců by takto tradiční událost neměla být míchána s novým odvětvím.

Zatím není jisté, které esporty budou zastoupeny. Měly by být tři a silně se spekuluje o MOBA titulu Dota 2. Další hry budou teprve oznámeny. Esportový turnaj v rámci Her proběhne 6. a 7. srpna v birminghamském International Convention Centru (ICC).
 
Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.