CS2

Hráčky Astralis způsobily rozruch, chybí jim ženské skiny na agenty

Hráčky Astralis způsobily rozruch, chybí jim ženské skiny na agenty
28. 2. 2024
  |  

Hráčská komunita Counter-Striku je často vnímána jako velmi nevlídná, toxická. Velkým problémem je sexismus, zejména na nekompetitivní scéně. Zcela nový pohled na věc ale přinesly hráčky dánských Astralis, které v otevřeném dopise Valve žádají o přidání ženských agentek. Ve hře se bez nich cítí jako hosté, změna skinů by dle vyjádření měla přivést k Counter-Striku více žen. Velké množství komentujících ale s názorem Dánek nesouhlasí.

Špatný vtip, nebo reálný problém? Komunita se pod otevřeným dopisem pětice hráček Astralis W rozdělila na dva tábory. Většina komentujících obsah dopisu odsuzuje, našla se ale i část sympatizantů.

„Vážené Valve! Obracíme se na vás, abychom navázaly na e-mail týkající se agentek v Counter-Strike, který jsme vám zaslaly 24. ledna 2024. Jak jsme již zmínily, milujeme vaši hru, která je důležitou součástí našich životů. Sdílíme vášeň pro Counter-Strike s miliony hráčů po celém světě a jsme rády součástí globální komunity,“ začínají Dánky své vyjádření.

„Bohužel se momentálně cítíme pouhými hosty na večírku. Používání ženského skinu na agenta stojí peníze, zatímco základní skiny jsou všechny mužské. Netušíme, proč tomu tak je, ale víme, že to v nás vyvolává pocit nespravedlnosti a cítíme se trochu nevítané. Rozhodně to tak působí a určitým způsobem to podporuje sexismus, kterému bohužel stále čelíme,“ pokračují. Právě tato pasáž otevřeného dopisu se u veřejnosti nesetkala s přílišným nadšením a souhlasem.

„Mezi agenty by neměly být žádné rozdíly. Počet volně dostupných ženských agentek by měl být shodný s počtem těch mužských. Věříme, že kdyby hra nabízela volné skiny agentek, začalo by ji hrát více žen. A ty, které právě hrají, by se cítily alespoň trochu více vítané. Udělejme společně zásadní krok k rozmanitosti a inkluzivitě - zpřístupněme ženské agenty,“ uzavírají. Poslední část dopisu hráčky Astralis W pak doplnily o svá jména, která za vyjádřením stojí.
Ženy mají v CSku stejná práva a příležitosti jako kdokoli jiný, a to i díky tomu, že mají vlastní uzavřenou ligu. Ženský skin má nulový vliv.
dona
Counter-Strike streamerka
Hned po zveřejnění otevřeného dopisu prostřednictvím sociální sítě X v komentářích originálního příspěvku započala bujná diskuze. Většina komentujících s obsahem dopisu nesouhlasí, najdou se však i souhlasné názory. Nejvíce ohlasů přišlo na příspěvek streamerky dony, která se v poslední době začíná na streamerské scéně prosazovat. Nedávno ji diváci mohli sledovat při příležitosti HLTV Awards, kde pro ohnepixela převzala cenu za nejlepšího streamera roku. V esportu je navíc kovaná i mimo stream, jelikož tvoří pár s nexou z G2. Právě dona patřila mezi hlasy, které s postojem hráček Astralis nesouhlasily. „Výchozí ženské skiny jsou mi ukradené. Valve by se mělo soustředit na vylepšení hry, vyřešit jejich problém se subtickem a vytvořit pořádný anti cheat. TO by přilákalo více nových hráčů," říká. Záhy ale doplňuje: „kdybych mohla požádat Valve o opravu JEDINÉ věci, která by učinila CS atraktivnějším pro dívky, požádal bych o nějaký druh live podpory jako na Faceitu, kde by toxičtí/sexističtí hráči mohli být potrestáni. Toxicita/sexismus je pro mnoho dívek důvodem č. 1, proč nehrát Counter-Strike.“

Uznání sklidila za svůj postoj k „neférovému“ chování vůči ženám. „Ženy mají v CSku stejná práva a příležitosti jako kdokoli jiný, a to i díky tomu, že mají vlastní uzavřenou ligu. Ženský skin má nulový vliv.“ Kromě souhlasných komentářů se ale našli i kritici. „To, že to nezajímá tebe, neznamená, že to nezajímá ostatní. Taky chápu, že to teď nemusí být nejvyšší priorita, ale někdy by je měli přidat,“ reaguje například uživatel nicotho. S tím souhlasil i uživatel vystupující pod přezdívkou ErikStolz1:„měla bys je podporovat v jejich práci a ne být proti nim... už tak je dost těžké bojovat za rovnost v mužském herním světě.“

K situaci se vyjádřily i osobnosti z česko-slovenské scény. Adminka Janka "JanicKa" Vorčáková upozorňuje na velké množství změn, které musí dostat přednost, komentátor Mishek pak nesouhlasí s tím, že hráčky Astralis vystupují jako diskriminované. S názory dony i JaniCky souhlasí i někdejší hráčka Spirit, Češka Justýna "Tynka" Ducká. „Jako reálně někdo, kdo se setkává se sexismem každý jeden den v CSku, tak mě tohle taky v životě nanapadlo. Absolutně pochybuju že by toto něco změnilo,“ zmiňuje. Ohlas přišel i z řad mužských hráčů, IGL týmu SINNERS beastik přišel s vyjádřením, které kromě mírné kontradikce nabídlo i lidský faktor. „Jsou dny, kdy si říkám, že je škoda být veřejně známá osoba, protože vyjádřit svůj názor na některé věci může zapříčinit to, ze dostanete pokutu nebo cancel. Tohle je ale jako velký extrém. Opravdu se tak nudíme v životě, že řešíme takové h**na?“

Vlnu polemiky spouští i schopnost Valve přidat nové skiny na agenty. Ty totiž většinou doprovází problémy s kvalitou hitboxů a je nutné velké množství oprav. Ať už bude výsledek této kauzy jakýkoliv, přidání ženských agentů by v budoucnu mělo jednoznačně přijít. Komunita se však shoduje, že jsou daleko důležitější chyby, které čekají na svou opravu.

Zdroj úvodní fotky: astralis.gg

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.