CS:GO

Hráč Entropiqu byl u světového rekordu, hrál 173 kol

Hráč Entropiqu byl u světového rekordu, hrál 173 kol
19. 6. 2023
  |  

Sága CS:GO je pomalu u konce, ale i tak se profesionálním týmům povedlo takřka nemožné. V turnaji Polish Esports League týmy PGE Turów a ThunderFlash odehrály v BO5 finále neuvěřitelných 173 kol, čímž v délce zápasu překonaly o devět kol legendární BO7 finále s výhodou mapy z roku 2015, kdy na německém Acer Predator Masters HellRaisers porazili během 164 kol MOUZ.

Měl to být pohodový záskok v domácí soutěži, místo toho byl ale sniper Entropiqu Michał "snatchie" Rudzki na polském turnaji jeden z tvůrců rekordu. Finálové utkání v BO5 sérii Polish Esports League mezi PGE Turów a ThunderFlash se hrálo zhruba sedm hodin a týmy zápolily po neskutečných 173 kol. Finále o necelých osm tisíc dolarů nakonec snatchieho tým PGE Turów rozhodl v šestatřicátém kole rozhodující mapy Mirage.

Vše ale mohlo být jinak, celek ThunderFlash se na první mapě, Vertigu, dokázal zdatně vrátit do zápasu, když z výsledku 5:10 za CT stranu slavili comeback v podobě triumfu 19:16. Nic na tom nezměnil ani fakt, že zástupce Turówa gRuChA nastřílel třicet jedna killů včetně acu za stavu 13:11, zbylá čtveřice spoluhráčů za ním totiž výrazně zaostala.

Obrovským paradoxem již tak dlouhé série bylo nepotvrzení vlastních map picků v celé její délce. Ani jedna ze stran zkrátka své volby opanovat nedokázala. Právě to se stalo osudným celku ThunderFlash, který nezahrál ideálně T stranu na svém Ancientu, druhé mapě strhujícího boje, a odešel poražen poměrem 14:16. Mapa se povedla zejména snatchiemu, který s pětadvaceti killy a pomocí spoluhráčů srovnal stav série na 1:1.

Stejným výsledkem dopadlo i třetí Inferno, diváci se opět dočkali rovných třiceti kol, tentokrát se ale z vítězství 16:14 radovali právě hráči ThunderFlash, kteří odčinili trestuhodnou útočnou polovinu z předchozí mapy a deseti koly za T ukončili italskou romanci. Asi nejpohlednější play mapy si vybral znovu snatchie, jehož úspěšná 1v3 post-plant situace ale motory k druhé vyhrané mapě nenažhavila.
Nebýt promarněného Ancientu, mohlo být o vítězi turnaje již rozhodnuto. Counter-Strike je ale hrou nevyzpytatelnou a PGE Turów to ukázali právě na dvou dalších mapách. S celkovým počtem dvaačtyřiceti odehraných kol se nejdelší mapou tohoto střetnutí stal Anubis. Nejnovější přírůstek mezi aktivními mapami se proměnil na přetahovanou o každý bod. Jednotlivé poloviny základní třicítky kol skončily vždy poměrem 8:7 ve prospěch CT strany a až v druhém prodloužení vlivem bezchybné T strany mohli slavit hráči Turówa dílčí úspěch a srovnání série na 2:2.

Co mapa, to překročení, případně vyrovnání, limitu 30 kol. Myslíte si, že tomu na rozhodující mapě de_mirage bylo jinak? Tak to se šeredně pletete. I Mirage byla mapou defenzivních složek, ze strany ThunderFlash to nejprve za útok připomínalo mrzutý Ancient, ale karta se téměř obrátila. V první polovině decideru si bouřlivé blesky za T vynutily pouhých pět kol. A světe div se, ono to málem i stačilo. Za stavu 15:14 ve prospěch Thunders se ale povedlo celku PGE Turów s Galily překvapit obranu A situ a kazdiu s čtveřicí killů poslal zápas do prodloužení. V něm si ThunderFlash mnoho prostoru nevybojovali a snatchie ve stylu s triplekillem ukončil poslední mapu střetnutí za stavu 19:17 ve prospěch PGE Turów. Týmy se tak v TOP 10 nejdelších zápasech historie přidaly k další polské sestavě, Virtus.pro na EPICENTERu v roce 2017 hráli proti SK 151 kol.

S více než 170 odehranými koly tak zápas PGE Turówa s ThunderFlash přeskočil nejen avizované BO7 střetnutí s výhodou mapy z Německa v roce 2015, ale téměř o dvacet kol překonal i loňský zápas české organizace Dynamo Eclot proti BIG Academy v rámci Y-Games Pro Series, tehdy naše rudé blesky Němcům podlehly 2:3 po mapách Dust2, Ancient, Overpass, Mirage a Vertigo.

Zdroj úvodní fotky: Facebook @PGETurowZgorzelecEsport

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.