CS:GO

Hozená rukavice pro esportovou Evropu, Vitality chtějí být nejlepším týmem napříč herními tituly

Hozená rukavice pro esportovou Evropu, Vitality chtějí být nejlepším týmem napříč herními tituly
9. 1. 2022
  |  

Kontroverzní rozhodnutí v podobě přechodu na mezinárodní roster a hromada spekulací okolo, spoluzakladatel organizace Vitality Fabien "Neo" Devide se v rozhovoru pro hltv.org nechal slyšet, jaké jsou jeho plány a vize do budoucna.

Jsou to přesně čtyři dny od doby, co francouzská organizace Vitality oficiálně představila příchod dánského tria Magisk, dupreeh, zonic do jádra své CS:GO sestavy. Okolo příchodu trojnásobného  vítěze majoru a dvou vítězů čtyřnásobných se ihned v kuloárech světové scény začala tvořit velká masa otázek a dohadů. Část z nich se však dnes dočkala své odpovědi. Ty doručila asi nejpovolanější osoba, ředitel esportového úseku organizace Vitality a zároveň její spoluzakladatel - Fabien "Neo" Devide.

Již v minulosti se tým nebránil konceptu sestavení supertýmu kolem, stále mladého, Mathieu "ZywOo" Herbauta, sen v podobě pětice hráčů ze země galského kohouta ale nevyšel. „Měl jsem velká očekávání, zejména na začátku po debatách s XTQZZZ a samotnými hráči,“ líčí třicetiletý Francouz začátky loňské sestavy. „Nechci říkat, že minulý rok byl neúspěšný, jelikož nebyl. Měli jsme trochu pomalý start sezony, potřebovali jsme se sžít s šestičlennou soupiskou,“ dodává.
Sestava CS:GO sekce ve Vitality v roce 2021 | Zdroj: Twitter @Vitality
V důsledku ukončení kariéry velezkušeného RpK bylo nutné tuto díru rychle zaplátovat. „Podpis Kyojina byl rozhodně chybou. Ne proto, že by nebyl dobrým hráčem, ale bezesporu potřebuje více časů na tier 1 turnajích. Začlenění nezkušeného hráče byl risk. Pokud bychom měli mít dobré momentum, měli jsme podepsat nějakého zkušenějšího veterána,“ objasňuje Neo.

Pojďme se ale podívat vpřed, jaké plány si včely z Paříže na nejbližší dobu přichystaly? „Změna v podobě mezinárodních soupisek je aktuálně celotýmovou strategií. Chceme se teď do toho pořádně obout, zejména když jsme v minulosti, stejně jako například v LoL, pracovali na vývoji mladíčků.“ Tento nastolený trend se změnil poté, co představení League of Legend sekce následovala masivní finanční injekce.
Poté se již ale rozhovor ubíral směrem, pro mnohé, nejzajímavějším. Jak vznikl celý přestup dánské trojice? „S kluky z Astralis jsem měl příjemný hovor, ale nic formálního. Ptal jsem se jich na CS:GO, jejich vize a ostatní věci. Myslím si, že jsme si poměrně dost sedli s Emilem "Magisk" Reifem. Bylo na něm vidět, že to je dospělý muž který ví, jak kontrolovat své emoce a je to vskutku ověřený vítěz,“ pochleboval lodivod francouzské organizace na adresu třiadvacetiletého střelce.

„Měl jsem velkou spoustu rozhovorů, taky mezi nimi byl i jeden opravdu špatný, ze kterého jsem měl špatný pocit. Někteří hráči mluví o penězích, někteří o sobě, ale s dvojicí Magisk, dupreeh to bylo opravdu osvěžující, jelikož jsou oba rození vítězové a nemusí si nic dokazovat. Kdyby chtěli, mohou hrát v severoamerickém supertýmu, kde by dostali několikanásobně vyšší plat než u nás. Kluci byli hladoví po soutěživosti a výhrách, chtěli zanechat odkaz i mimo Astralis a stát se tak možná největšími legendami této hry.“
Stará garda Astralis, z této šestice zůstali pouze g1ave a Xyp9x | Zdroj: Twitter @Astralis
„Celé trio chtělo být spolu a tak jsem musel uvažovat nad celým balíčkem,“ reaguje Neo na dohady, které kolem přestupu vznikaly. „ zonic bude mít plnou kontrolu nad týmem, samozřejmě s mým přičiněním. Nelituji důvěry, kterou jsem v XTQZZZ vložil a v tomto případě to bude stejně.“ Na samotném začátku spolupráce si právě dvojice Neo a zonic vyhradila mantinely jasně, sestava má dva roky na to vyhrát major a následně v tom i pokračovat.

„Nechci hanit bývalé ani současné hráče v týmu, všichni si zaslouží obrovskou poklonu, toto je ale více než konec jednoho cyklu, je to nový směr pro celý tým. Vždy to bylo těžké, chyby byly jak na naší straně, tak i na jejich, ale taková je holt realita. Teď již je však čas započít novou kapitolu Vitality, toto je Vitality 2.0 v CS. Myslím si, že máme správné dílky, jak to celé zvládnout,“ uzavírá svou řeč Fabien "Neo" Devide.

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.