CS:GO

HLTV uvádí nejlepší dvacítku hráčů uplynulého kalendářního roku, yuurih a vítěz Majoru na chvostu.

HLTV uvádí nejlepší dvacítku hráčů uplynulého kalendářního roku, yuurih a vítěz Majoru na chvostu.
1. 1. 2023
  |  

Úderem čtvrté hodiny odpolední začal portál HLTV.org se zveřejňováním tradiční TOP 20 hráčů za rok 2022. Na konečné pořadí tradičních jmen jako s1mple, ZyWoO nebo Niko si sice zatím musíme počkat, již dnes je však jasné, která dvě jména své místo na výsluní zažijí. Dvacátou příčku obsadil vítěz posledního Majoru, zástupce týmu Outsiders a MVP z Ria - Jame. Čtyřiadvacetiletého Rusa v prvním odhalovacím dni doplnila brazilská puška týmu FURIA, Yuri "yuurih" Santos.

Ruku v ruce s touto populární tradicí obvykle kráčí i predikce jednotlivých fanoušků. Ti letos ve velké většině svých příspěvků právě třiadvacetiletého Brazilce yuuriho pasovala do role jednoho z hráčů, kteří budou celou nejlepší dvacítku uzavírat, Jame však ve většině predikcí obsazoval vyšší pozice. Pravděpodobně ale tato jména výrazně snížila šance na umístění alespoň jednoho z hráčů týmu NaVi, tedy electronica a b1ta, kteří v loňském dějství brali umístění mezi nejlepší desítkou. 

Místo 20. - Dzhami "Jame" Ali (24 let, Outsiders)

Sniper a In-game leader týmu Outsiders se v letošní sezóně nejvíce blýsknul na brazilském Majoru v Riu. Kromě titulu si totiž odnesl i cenu MVP turnaje a o jeho umístění mezi nejlepší dvacítkou světa tak v ten moment nemohlo být pochyb. Pro čtyřiadvacetiletého odstřelovače to přitom není první umístění mezi elitou světa. Již loni se probojoval na desátou příčku žebříčku, letos ale týmové výkony Outsiders zdaleka nestačily na tak vysokou pozici. Kromě vítězství Majoru totiž ruská sestava nedokázala uhrát žádné výraznější umístění na vrcholných turnajích a ani nejmenší číslo v počtu úmrtí na kolo (0.52) Jamovi mnoho nepomohlo.

Přitom loňský rok nezačínal pro tehdejší Virtus.pro příliš zle, když na ESL Challenger February bez ztráty kytičky přejeli Movistar Riders, Complexity a Brazilce z týmu FURIA, což jim zajistilo první trofej sezony. Z pozice světové čtyřky jim ale na tradičním IEM Katowice zkřížily cestu týmy Heroic a G2, kteří Jamovi a spol. neumožnily nakouknout do semifinálového klání. Nutno podotknout, že bývalé sestavě organizace Virtus.pro nepomohly ani politické okolnosti, kvůli kterým musel tým "přestoupit" pod neutrální vlajku. Z Virtus.pro se tak pro několik dlouhých měsíců stali Outsiders.

Směrem k blížícímu se Majoru v Antverpách obavy o tým vzrůstaly,  Outsiders se nedařilo pravidelně porážet velké soky, díky čemuž v ESL Pro League Season 15 skončili až v nejhorší osmičce týmů. Ani výsledek na RMR, zajišťující postup na Major do největšího města Belgie, rozhodně nelze označit za uspokojivý. Právě Jame musel v rozhodujícím zápase proti portugalským SAW za stavu 14:15 vytáhnout nejdelší možnou sirku z loterie a po vyhrané 1v1 situaci zneškodnil bombu několik málo desetin vteřiny před její explozí. Následné prodloužení se již Outsiders podařilo opanovat a cestu na Major měli jistou.

Jame byl důležitým článkem týmu Outsiders v cestě za ziskem Majoru v Riu, teď se dostal do TOP 20 I Zdroj: pley.gg
Belgické podnebí ale nejspíš Outsiders velmi nesedlo, v BO1 sice skalpovali Vitality na Miragi 16:8, mimo to ale nedokázali vyzrát na jediného ze svých soupeřů a skončili na 12. - 14. příčce turnaje. Podobné počínání bylo k vidění i na IEM Cologne, kde však bez jediného triumfu skončili až mezi poslední trojkou. Vše se tak muselo změnit na druhém letošním Majoru. V Brazílii sice vykročili špatnou nohou, když po prohře 9:16 s pozdějším druhým finalistou, týmem Heroic, šli do stavu 0:1, ze kterého se ale dokázali díky sérii vítězství nad NIP, Spirit a MOUZ oklepat. 

Desátý listopad se nesl ve znamení čtvrtfinálového klání Outsiders proti fnatic. Ruská sestava nepřipustila překvapení a po výsledcích 16:11 a 16:8 pokračovali v play-off. Semifinálová štace nabídla reprízu posledního zápasu skupinové fáze, Outsiders v ní narazili na MOUZ. V BO3 sérii začali úspěšně, když z mapy soupeře po výsledku 16:10 odcházeli spokojenější na svůj Overpass, tam však padli těsným výsledkem 14:16 a muselo se rozhodovat na Infernu. Mapa, která je charakteristická svou vyrovnaností pro CT i T stranu byla přívětivější pro Jamovu pětici a o jednom z finalistů druhého loňského Majoru bylo jasno. Tím druhým byl tým Heroic. CadiaNova sestava, která již jednou dokázala na Outsiders vyzrát ale ve finálové BO3 sérii nebyla přílišnou konkurencí, po výsledcích 16:12 (Mirage, Outsiders pick) a 16:5 (Overpass, Heroic pick) bylo o vítězi prvního brazilského Majoru jasno.

Jame během sezony stál za většinou úspěchů sestavy Virtus.pro, či Outsiders, navrch bral i cenu MVP právě na Majoru, hrál prim mezi snipery, kteří byli adepty na umístění v TOP 20. Jamovi bezesporu pomohla i konzistence v průběhu celého roku, naopak kvůli, mnohdy výraznému, nedostatku impactu nemůže být v hodnocen lépe.

Místo 19. - Yuri "yuurih" Santos (23 let, FURIA)

Stejně jako Jame, i yuurih už jednou do nejlepší dvacítky hráčů světa nakoukl, stalo se tak v sezoně 2020, kdy díky týmovým triumfům a několika cenám MVP bral čtrnáctou pozici. Yuurih je přitom příkladem vzorného hráče. Z titulu League of Legends kdysi přešel právě na CS:GO, o pár let se navíc tato volba ukazuje jako správná. Brazilec si libuje zejména ve schopnosti získávat asistence na jednotlivých killech, s průměrnými 0.16 asistencemi za kolo je vůbec nejlepším hráčem v této disciplíně. Po chuti mu je i hra za ofenzívu, s T-side ratingem 1.07 je čtrnáctým hráčem z kandidátů na TOP 20 umístění. I přes absenci výraznějšího týmové=ho úspěchu se povedlo jeho týmu získat bronz v ESL Pro League Season 15,  na IEM Dallas, ale i domácím Majoru.

Třiadvacetiletému střelci přitom nechybělo mnoho a mezi nejlepší dvacítku za minulý rok zavítat nemusel. Jeho statistiky se příliš nelišily od roku 2021, kde se mezi elitu taktéž neprobojoval, přísun impactu na velkých turnajích, zejména pak na brazilském Majoru však přeci jen 19. místo Yurimu Santosovi přisoudil. Na začátku sezóny to ale s jeho týmem nevypadalo vůbec šťastně! Na Pinnacle Winter Series 1 uhráli pouze 5. - 8. místo, yuurih navíc nepředvedl žádný světoborný výkon, když jeho rating skončil na 0.80 po prohře s Wislou Krakow. Alespoň drobnou vzpruhou před IEM Katowice bylo stříbro FURIE z ESL Challenger February 2022, do Polska si ale z online turnajů přeci jen Brazilci formu nepřivezli.

FURIA na prvním LAN eventu sezony sice nejprve dokázala zdolat výsledkem 2:0 dánské hvězdy týmu Astralis, poté si ale vylámali zuby na NaVi a G2.Po dvou nezdarech a jediné výhře tak Katowicím mávala brazilská pětka s utrápeným umístěním na 9. - 12. místě. Na Brazilce, kteří zoufale potřebovali znovu ukázat ostré drápy, se ale usmál pocit úspěchu hned na další kolonce kalendáře. V divácky oblíbené ESL Pro League Season 15 zvládli svěřenci guerriho proplout skupinou téměř bez jediného zádrhelu, když si poradili s týmy Outsiders, Sprout, Vitality a ENCE. Brazilská šelma však pocit štěstí a plného žaludku nedokázala završit proti rozjetým FaZe, kteří se nakonec stali i jejím katem v semifinále turnaje.
Yuurih je 19 nejlepším hráčem roku 2022, s FURIOU stihli například třetí místo na domácím Majoru I Zdroj: theclutch.com.br
Tým FURIA neměl výraznější problém s postupem na úvodní Major roku v Antverpách, navzdory některým prohrám se světovou elitou totiž yuurih se svými spoluhráči stále opanoval Americkou scénu. Samotný herní přednes zástupců Brazílie v Belgii již tak zářný však nebyl. Hned v první BO1 padli s celkem Spirit 12:16 na Nuku, po postupu do čtvrtfinále přes Liquid, BIG a G2 ale narazili na Spirit znovu, tentokrát v BO3 sérii. Tento soupeř očividně uměl najít Achillovu patu ve hře FURIE, po dvou mapách bylo hotovo a Brazilci si mohli balit. Právě yuurih se ale stal nejpřínosnějším článkem sestavy, s ratingem 1.10 předehnal i nejlepšího Brazilce sezony 2021, spoluhráče KCERATA.

Ve zbytku sezony se Brazilcům dařilo zejména na domácích kontinentech, první medaile po Majoru totiž přistála na IEM Dallas. V Texasu brala FURIA dělené třetí místo po skupinových výhrách nad týmy Imperial, G2, nebo dokonce pozdějším šampionem Cloud9. V semifinále však nestačili na ENCE. Na jednotlivých turnajích to byl právě yuurih, kdo hojně sbíral ceny EVP, které mu dopomohly k dosažení TOP 19, právě v Dallasu stačilo, aby FURIA dosáhla lepšího umístění a MVP my měl v kapse také. Poté přišla na řadu znovu Evropská balada, ta však pro brazilské barvy nebyla příliš líbeznou. Turnaje ESL Challenger Valencia i IEM Cologne skončily shodně pro zeleno-žluté barvy děleným sedmým místem.

Stejně jako celá FURIA, tak i yuurih nezažívali dobré časy ani v individuálním hodnocení, navzdory nelichotivým výsledkům se ale na obou turnajích dokázal udržet kolem hranice 1.10. I přes zaváhání na světových turnajích se ukázalo, že Americká scéna je stále místem, kde mohou tito hráči dominovat. Navzdory jedné porážce se šelmy dostaly na domácí Major a velkolepá jízda mohla začít.

Poslední turnaj sezony pro tým FURIA vyšel téměř se vším všudy. Před domácím publikem Brazilcům nedělalo problém projít skupinovou fází bez ztráty mapy, když si postupně vychutnali ENCE, Spirit a německé BIG. Hned na úvod play-off jim ale osud nenadělil lehký zápas. Miláčky davu totiž čekali nevyzpytatelní NaVi v čele se s1mplem. Úvodní mapa navíc protekla FURII mezi prsty, s Nukem se loučili za výsledku 14:16. Dvě mapy následující mapy však šly v jejich prospěch výsledkem 16:10 a domácí publikum šílelo. Druhý den však v Riu de Janeiru radost vystřídal smutek. Po rytmickém vítězství 16:6 na prvním Infernu proti Heroic to vypadalo dobře, další dvě mapy šly ale poměrem 19:17 a 16:5 do kapes Dánů a bylo vymalováno.

Devatenáctá příčka je tak obsazená, v případě většího množství zářezů na jednotlivé poháry je možné, že bychom se mohli dívat na tohoto Brazilce ještě o něco výše. Absence účasti na některých velkých turnajích je jen dalším škraloupem na bedra týmu FURIA, stejně jako nekonzistentní postupování do play-off.

Zdroj úvodního obrázku: www.hltv.org

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského CS:GO komentátora a redaktora.