League of Legends
LoL Worlds

Historie Worlds: Dvě promarněné šance Evropanů na zisk historického zlata

Historie Worlds: Dvě promarněné šance Evropanů na zisk historického zlata
25. 9. 2021
  |  

Fotbal se hraje na 90 minut a vždycky vyhrají Němci. Tato hláška bývalého útočníka a dnes komentátora Garyho Linekera by se dala předělat také na League of Legends, jenom s tím, že Worlds vždy nakonec ovládnou Korejci. Po většinu doby konání tohoto turnaje to bylo nepsaným pravidlem, ostatní země plnily spíše roli sparing partnerů. Jenže to se rokem 2018 změnilo...

Píše se říjen 2018, do kolébky League of Legends se slétávají nejlepší týmy světa, aby v Jižní Koreji soupeřili o věčnou slávu a odvezli si domů tu nejcennější trofej. Z pohledu domácích byl úkol jednoznačný - udržet doma zlato a před zraky vlastních fanoušků získat šestý titul z Worlds v řadě. Jenže rok 2018 je dodnes památným výbuchem LCK týmů.

Nejenže se nepodařilo žádnému týmu dostat do finále, dokonce ani jeden jihokorejský zástupce nebyl v semifinále. Gen.G se s jedinou výhrou poroučeli už ve skupinách, Afreeca Freecs vyhořeli ve čtvrtfinále proti Cloud9 0-3 a KT Rolster padli ve stejný okamžik proti budoucím vítězům KT Rolster. A pohroma byla na světě.

Korejcům rok 2018 zkrátka vůbec nesedl. Na vině byly poměrně drastické změny v metě, profesionální League of Legends se posunulo více z taktické macro bitvy a kontrolování vize, včemž Korejci vždy vynikali, do agresivnějšího stylu hry. K tomu lze přičíst fakt, že LEC i LPL šla kvalitativně nahoru. Zejména Evropané začali více tvořit vlastní styl hry, místo toho, aby jenom slepě kopírovali LCK týmy.

V semifinále se tak objevila čtveřice Cloud9 vs. Fnatic a IG vs. G2. Bylo tak jasné, že minimálně jeden západní tým ve finále uvidíme. Stalo se tak poprvé od roku 2011, tedy prvního Worlds. To se ovšem stejně do historických tabulek příliš nezapočítává, protože se jednalo o první ročník vůbec a navíc na něm nebyly ani všechny týmy.
Zpět na Worlds 2018. G2 na velmi silné IG s midlanerem Rookiem v čele nestačili, hozenou rukavici tedy vzali Fnatic, kteří s přehledem přejeli Cloud9 a mohli se tak radovat z historického finále. Poprvé od roku 2012 mezi poslední dvojkou na Worlds nebyl jihokorejský tým a bylo tak jisté, že poprvé uvidíme buď čínského nebo evropského vítěze (pokud nepočítáme rok 2011, pozn.).

První EU prohra: Fnatic nestačili na Invictus Gaming

Rok 2018 mohl být rokem Fnatic. Tradiční organizace ukončila dvouletou LEC dominanci G2 a ku překvapení všech dokázala dojít až do finále Worlds. Na mezinárodní turnaji se naplno ukázala síla midlanera Capse, který vyrostl ve světového hráče. Z toplane se již na jisto musel stáhnout legendární SoAz, který přenechal místo mladíkovi Bwipovi. Do té doby, se i v domácí lize, často střídali.

Jenže proti nim stáli extrémně silní Invictus Gaming. Midlaner Rookie, ADC JackeyLove, toplaner TheShy… Všichni jsou nyní obrovskými pojmy v profesionálním League of Legends a svou dominantní cestu turnajem završili zlatem - výhra 3:0, dvě hry navíc trvaly pod půl hodiny a proti Fnatic se ani příliš nezapotili.

Přesto to byla obrovská vzpruha pro celý svět. Končí dominantní éra Korejců? Nastupuje Čína? Je Evropa aktuálně dvojkou? Co s tímto zajímavým rosterem předvedou příští rok Fnatic? Na konci roku 2018 vyplulo na povrch několik otázek, a budoucnost byla pro LEC či LPL světlá.

Druhá EU prohra: G2 nedovršili perfektní rok

Evropská velmoc byla blízko naprosto unikátnímu kousku. V jednom roce se jim podařilo vyhrát oba domácí splity, MSI a probojovali se až do finále Worlds, které bohužel prohráli. Pokud by i tuto trofej získali, staly by se první organizací, které se perfektní rok povedl. Ani dominantní SK Telecom se tím pochlubit nemůžou.

Ale tím předbíháme, vraťme se na začátek roku. Ač Fnatic těsně uniklo vítězství na Worlds, mají za sebou nejúspěšnější rok své organizace. Rušno je zejména kolem Capse, talentovaný midlaner byl za své výkony v uplynulém roce chválen do nebes. Všichni počítají s tím, že Fnatic udrží svůj roster a na úspěchy navážou další rok, jenomže na evropské scéně existuje muž jménem Ocelote.
2019 WORLDS FINALS: G2 V FUNPLUS PHOENIX | Zdroj: nexus.leagueoflegends.com
Zakladatel a CEO G2 by mohl na vysoké škole vyučovat, jak se dělají přestupy. Přichází se zcela nečekaným krokem, který se ukáže až vizionářský a znovu nastartuje dominantní éru svého celku. Do G2 totiž přichází Caps, ovšem proč? Na jeho místě v týmu působí Perkz, který se v barvách tohoto týmu vypracoval na jednoho z nejlepších midlanerů světa. A zde přichází genialita managementu organizace - chorvatskou superstar totiž přesunou na ADC, čímž naprosto vystřelí svůj už tak silný roster do nebes. Samo o sobě se jedná o neskutečnou sílu, ovšem musí se k tomu přičíst i fakt, že Fnatic ztratili svého hvězdného hráče.

G2 se mohli pochlubit tím, že ve svém týmu mají dva nejlepší midlanery v lize. Supertým, který byl ještě posílen změnami, které přichystal Riot Games. V roce 2019 totiž přišla obrovská změna dosavadní mety, balance tým chtěl docílit toho, aby se mohli championi objevovat na vícero linkách zároveň. Doposud bylo například běžné, že botlane patřil pouze marksmanům, na což se tehdejší ADC také specializovali.

Jenomže v roce 2019 bylo draftovat možné skoro vše. Na botlince najednou lze hrát championy jako Yasuo, Orianna nebo například Zoe. A víte, kdo oproti ostatním ADC měl obrovskou výhodu, protože tyto picky doposud hrál a nejvíce trénoval na midu? Ano, Perkz. G2 se tak velmi trefili do mety a jejich sestava s dvěma rodilými midlanery byla nadčasová.

Zatímco ostatní a klasičtí ADC se museli adaptovat na změny a trénovat i mágy, Perkz na nich byl jako doma. V těchto match-upech tedy neměl konkurenci a díky svému skill-setu dokázal obstát i na klasických marksmanech. Ač se místy na nové lince hledal, postupem času se z něj stala mašina.

G2 tak zcela ovládli domáci scénu i mezinárodní turnaj MSI, stali se tak prvními Evropany, kteří tuto akci vyhráli. Díky své variabilitě na botu to byli oni, kdo definoval metu Na Worlds jeli ve velmi silné pozici a tu po většinu turnaje potvrzovali. Ve skupině padli pouze jedinkrát, ve čtvrtfinále smetli budoucí šampióny Damwon Gaming a v semifinále s prázdnou domů poslali legendárního Fakera v barvách SK Telecom. G2 tak nejenže dokázali vyřadit korejský tým v BO5 sérii, udělali to rovnou dvakrát. Doposud také velmi nevídaná věc, která jenom potvrdila, že LCK již není tak dominantní silou.
Jenomže na druhé straně bracketu bojovali neméně silní FunPlus Phoenix. Čínský tým byl na Worlds vůbec poprvé, do sérií přesto nastupoval jako velezkušený tým. Svou skupinu ovládli a poté postupně vyřadili oba předchozí finalisty Fnatic a Invictus Gaming.

Na světě bylo velmi vyrovnané finále a G2 tak mohli splnit to, co se rok předtím Fnatic nepovedlo. Z evropského týmu šel obrovský strach, bohužel v tu nejméně vhodnou chvíli zaváhal. Všechny tři zápasy dopadly vítězně pro čínskou organizaci, první hra se sice natáhla až na 40 minut, ovšem k ničemu to nebylo. Další dvě utkání si FPX pohlídali a druhý titul pro LPL v řadě byl za sebou.

Tato prohra bolela ještě více než předchozí rok u Fnatic. Zatímco v roce 2018 bylo finále spíše překvapením a i dílem dobrého losu (Fnatic v semifinále měli Cloud9), tak o rok později byli G2 braní jako jedno z nejsilnějších mužstev turnaje. Vyřadili dva silné korejské protivníky a finále měli ve svých rukou.

Bohužel pro ně, nejcennější trofej jim jenom těsně unikla. Smutný byl zejména Caps, pro kterého to bylo druhé finále v řadě. Mimochodem, stal se teprve druhým nekorejským hráčem, který se dostal dvakrát za sebou do finále Worlds. Tím prvním bylo legendární čínské ADC Uzi.

Evropa tak vyšla dvakrát na prázdno. Následující rok se G2 do finále ani nedostanou a poroučí se v semifinále, letos na Worlds nebudou poprvé ve své historii vůbec. Věčnou slávu pro LEC i sebe můžou nyní získat MAD Lions i s dvěma Čechy Carzzym a Humanoidem, kteří jsou podle sázkových kanceláří 5. nejlepším týmem na Worlds. Další EU želízka v ohni jsou Fnatic a Rogue. Povede se Evropě na domácím prostředí v roce 2021 prolomit konečně smůlu, nebo se turnaj zase ponese v duchu zejména asijských týmů?

Zdroj úvodní fotografie: Riot Games (via dotesports.com)

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.