League of Legends

Historický úspěch! Češi vyhráli LEC!

Historický úspěch! Češi vyhráli LEC!
13. 4. 2021
  |  

Evropa zná své jarní šampiony v League of Legends a poprvé v historii stanuli na stupních vítězů i čeští hráči - Matyáš “Carzzy” Orság a Marek “Humanoid” Brázda z týmu MAD Lions. A finálová BO5 série rozhodně stála za to!

V sobotním souboji o poslední finálové místo se utkali ROGUE proti stávajícím 4násobným šampionům z G2 Esports, které rovněž naprostá většina analytiků a odborníků tipovala na celkové vítěze. Přece jen mít v sestavě pravděpodobně nejlepšího midlanera (Rasmus “Caps” Winther) a AD carry (Martin “Rekkles” Larsson) celého Západu dává týmu solidní šanci.
 
ALE!
 
Ale ROGUE byli při chuti a naprosto s přehledem přehráli G2 3:1. Výkon G2 byl zcela tristní a například hvězdný midlaner “Caps” zahrál dost možná nejhorší sérii své kariéry.
 
Ve finále se tak potkaly 2 týmy, které porazily bývalého šampiona se stejným skóre: 3:1. Vstup do rozhodujícího zápasu tak nemohl být vyrovnanější.

Nejlepší evropské finále posledních let!

Netvrdím to, protože bych měl radost za české šampiony. V posledních sezónách naprosto dominovali G2, kterým se občas trošku lepili na paty hráči FNATIC, ale finále vždy bylo jednostranné.
 
V roce 2021 ale vstupujeme do nové éry. Do času dravých mladých týmů a hráčů, kteří se nezaleknou ostřílených superstars a cenami ověnčených organizací. POPRVÉ od vzniku evropské ligy (2013 LCS EU) nebyli ve finále hráči FNATIC nebo G2.


Matyáš “Carzzy” Orság a Norman "Kaiser" Kaiser - bot lane MAD Lions

A že to bylo finále!
 
V počátku série absolutně kralovali hráči ROGUE, kteří zcela ovládli early game v obou prvních hrách. “Larsson” na midlane předvedl životní formu, “Inspired” dominoval v celé džungli a často nepustil soupeře ani k vlastním campům. Stabilní výkon, který držel celý tým pak předvedl “Hans Sama”, hvězdné AD carry. 
 
První 2 hry skončily zcela jasně výhrou ROGUE. A většina diváků i analytiků MAD Lions odepsala. Ale jak je v esportu pravidlem, nevzdávej se, dokud není konec zápasu, nebouchla poslední bomba a dokud Nexus ještě stojí.
 
Top laner MAD Lions, İrfan Berk "Armut" Tükek, následně vytáhl překvapivý, agresivní pick - assassin/bruiser opici, Wukonga! Výkon tureckého top lanera zachránil 3. a 4. hru pro MAD Lions. “Armut” snad v každém fightu našel skvělý opening a nedal carry hráčům ROGUE šanci  e soubojů vůbec zúčastnit. Bylo vyrovnáno 2:2. Jak je už od počátku tradicí v americké a evropské lize, před rozhodujícím 5. zápasem zazněl song “Silver Scrapes” a hype nemohl být větší.
 
Zdroj: Dailyesports.gg/LoL Esports
MAD Lions s pohárem pro vítěze
I přes ztrátu 8K goldů, MAD Lions se startem late game začali předvádět disciplínu, na kterou u tohoto agresivního týmu nejsme zvyklí. Naprosto precizně zahrané team fighty, odchytávání soupeřů a životní výkon českého midaře “Humanoida”. 
 
Marek “Humanoid” Brázda první získal triple kill se svým Viktorem a dal svým spoluhráčům naději a trochu času se ještě chvíli bránit. MAD Lions se nenechali zlákat do žádného zbytečného souboje, počkali si na perfektní engage a 2 dokonalé team fighty znamenaly ACE. Kdo neviděl posledních 20 minut rozhodující 5. hry, povinně si je běžte pustit, protože MAD Lions předvedli nejlepší školu team fightů, kterou jsme letos na Západě mohli vidět!
 
Obrovská gratulace “Carzzymu”, “Humanoidovi” a celé organizaci MAD Lions. Teprve 2. rok v nejvyšší evropské lize a už mají titul na svém kontě. MAD Lions se tak stali 4. organizací, které se za 9 let existence evropské ligy podařilo získat titul. 
 
FNATIC, Alliance, G2 Esports a MAD Lions!
 
Už se nemůžeme dočkat 6. května a turnaje MSI, kde nás budou MAD Lions reprezentovat proti nejlepším týmům všech LoL světových lig. GL HF, pánové!

Zdroj úvodní fotografie: dailyesports.gg / LoL Esports
Author photo
Ondra Kolek Reklamní kreativec a vedoucí workshopů Creative Camp na oboru MKPR na UK. Fanoušek esportu, který sleduje League of Legends scénu již 9 let a stejně tolik času už LoLko hraje.