CS:GO

Historický moment je na světě, s1mple je prvním trojnásobným vítězem HLTV TOP 20, Francouz ZywOo končí druhý

Historický moment je na světě, s1mple je prvním trojnásobným vítězem HLTV TOP 20, Francouz ZywOo končí druhý
14. 1. 2023
  |  

Přepište dějiny, král může být jen jeden! Po loňském úspěchu zástupce NaVi putuje titul nejlepšího hráče roku 2022 na Ukrajinu i letos. Dvouletá odmlka s1mpla na trůnu TOP 20 z let 2019, 2020 je již minulostí. Oleksandr Kostyliev totiž převzal svou třetí sošku pro nejlepšího hráče planety na slavnostním galavečeru pod záštitou webu HLTV.org ve švédském Stockholmu. Zdá se, že o GOATovi Counter-Striku je tedy rozhodnuto. Právě ZywOo skončil, stejně jako loni, na stříbrné pozici, od zisku prvenství jej dělila zejména absence týmových úspěchů.

Čtrnáctidenní cesta plná představování a odtajňování hráčů z nejlepší dvacítky pro rok 2022 je u konce. Na místě je tak jednoznačně drobná rekapitulace. V hantýrce motorsportu bychom hovořili o chvostu stratovního pole, samozřejmě jsou však i jiné termíny, kterým by se dala ozačit dvacátá a devatenáctá příčka pro Jame s yuurihem. O něco lépe si vedla nová posila Vitality, Izraelec Spinx nebo slovenský střelec frozen. Toho od umístění v polovině druhé desítky dělil b1t s YEKINDAREM. Mladé střelce z CIS regionu se povedlo přeskočit nejen huNterovi s rainem, ale i blameFovi s Twistzzem, kteří skončili těsně za branami nejlepší desítky. Pomyslný červený koberec naopak vítal KSCERATA se stavnem, kteří do TOP 20 zavítali již v loňském vydání. Svými dobrými výkony si osmou a sedmou pozici vystřílel ropz s m0NESYM, zatímco broky s NiKem se dobývali do nejlepší pětky. Souboj o bronz pak svedli souboj o bronz spoluhráči z organizace Cloud9, Ax1Le jen těsně zaostal za krajanem sh1rem. O nejvyšší stupínek si to, již tradičně, rozdal ZywOo se s1mplem, druhý zmiňovaný ale nakonec dvouleté panování Francouze dokázal přerušit.

Místo 1. - Oleksandr "s1mple" Kostyliev (25 let, Natus Vincere)

V průběhu Majoru v Riu de Janeiru byl s1mple jmenován nejlepším hráčem hry Counter-Strike: Global Offensive za uplynulou dekádu, 14. 1. 2023 to ve Stockholmu potvrdil i ziskem třetího prvenství v žebříčku TOP 20. Stává se tak prvním člověkem v historii, kterému se tento neuvěřitelný hattrick povedl. Před svými pronásledovateli vynikal ve všech možných ohledech, které měly přímý dopad na konečné umístění. S impactem 1.32 měl ze všech zúčastněných v loňském roce největší dopad na hru, s průměrem 0.83 zabití na kolo hrál první housle i ve schopnosti posílat soupeře do kolen. To se mu navíc v jednotlivých případech dařilo na více frontách, celkový podíl kol se zabitím alespoň dvou nepřátel se zastavil na hranici 21.6%. Jak za CT, tak i T stranu byl třetím nejlepším hráčem. Ve skinu defenzívy si vynutil hodnocení 1.35, s šátkem přes obličej mu pak na třetí místo stačilo hodnocení 1.18. S 54 vyhranými clutchi byl sice až osmým v tomto měření, jeho celkový přínos týmu Natus Vincere na všech velkých turnajích ale znamenal třetí trofej za nejlepšího hráče sezony.
V Riu převzal s1mple trofej pro hráče dekády I Zdroj: eslfaceitgroup.com
Detailní popis s1mplova počínání v sezoně 2022 připravujeme.

Místo 2. - Mathieu "ZywOo" Herbaut (22 let, Vitality)

Stejně jako v roce 2021, tak i sezona 2022 bude mít pro dvaadvacetiletého Francouze drobně hořkou tečku. Zejména týmové výkony celku Vitality stály talentovanému střelci v cestě za možným třetím triumfem v soutěži o nejlepšího hráče roku. ZywOo sice loni získal cenu MVP na ESL Pro League S16 a ocenění EVP na IEM Dallas, IEM Cologne či Blast Premier Spring Final, dalšího osobního úspěchu ale v dozvuku sezony nedosáhne. Ani nejlepší čísla ve statistice rozdílu K/D, kde vyčaroval rezultát +891 francouzským včelám nestačily na víc než jednu trofej.  V duchu druhých míst se nese i velká část jednotlivých statistik, právě tuto pozici obsadil v počtu zvládnutých clutchů, jejichž počet se zastavil na čísle 67, v cestě za prvním místem napříč spekterem mu stál v cestě jeden hráč takřka všude. S ratingem 1.27 nestačil na s1mpla v celkovém hodnocení, ani 76.1% KASTu na jedničku nebylo dost. Drobnou odměnou tak může být ještě nejlepší rating ve velkých zápasech, kaňkou na vysvědčení pak desáté místo v počtu opening killů za kolo, těch zvládl průměrně jen 0.13. Vzhledem k nízkému věku se ale stále může ZywOo pokusit s1mpla v celkovém prvenství zdolat, jeho zrak se pro další sezonu ale bude upínat zejména k pařížskému Majoru. 
S týmem Vitality ZywOo loni ovládl ESL Pro League Season 16 I Zdroj: fragster.com
Celý souhrn a počínání ZywOo v sezoně 2022 již brzy.

Zdroj úvodního obrázku: twinfinite.net  

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.