Herní vývojářskou společnost Blizzard pod tíhou nedávné žaloby opouští její prezident

Herní vývojářskou společnost Blizzard pod tíhou nedávné žaloby opouští její prezident
3. 8. 2021
  |  

Prezident společnosti Blizzard J. Allen Brack odchází „hledat nové příležitost“ v době, kdy je kalifornský herní gigant pod mikroskopem kvůli žalobě poukazující na diskriminaci zaměstnanců (především žen) uvnitř firmy.

Zprávu o odstoupení prezidenta společnosti dnes na svých webových stránkách přinesla sama společnost Blizzard, když oznámila i jeho nástupce: Blizzard spolu nyní povedou Jen Oneal a Mike Ybarra. Jen Oneal vedla vývojářské studio Activision jménem Vicarious Visions než se v lednu tohoto roku přidala k Blizzardu jako člen výkonné rady. Mike Ybarra pracoval více než 20 let pro Microsoft a do Blizzardu přišel v roce 2019. Oběma svým nástupcům projevil J. Allen Brack podporu:

"Mám naprostou důvěru v Jen Oneal i Mika Ybarru. Oba povedou Blizzard přesně tam, kam je třeba, uvědomí si potenciál celé firmy a urychlí tak nutnou změnu."

Zaměstnanci společnosti se dle agentury Bloomberg tuto informaci dozvěděli prostřednictvím emailu již v úterý, na což následně zareagoval i trh, když se akcie Blizzard propadly o více než 4 procenta.
Herní vývojářská firma Blizzard, která stojí za prestižními značkami jako Warcraft nebo Diablo, čelí mnoha obviněním, která byla obsažena v žalobě podané kalifornským státním institutem. Momentální dění uvnitř společnosti bylo označeno tzv. „kulturním zúčtováním“. Spousta z těchto obvinění pochází i před jmenováním J. Allena Bracka do pozice prezidenta firmy v roce 2018.

 I přesto se však nyní již bývalý prezident společnosti dostal pod ostrou palbu kritiky kvůli jeho vůdčímu stylu. Na sociálních sítích se navíc objevilo video z roku 2010, kdy se Brack na nejmenovaném eventu společně s kolegy otevřeně vysmál dotazu novinářky ohledně sexualizace ženských postav ve hře World of Warcraft.

Bude zajímavé sledovat, jak se k celé situaci postaví herní moloch Activision. I když je firma Activision Blizzard obžalovaným v celé kauze, až na jedno obvinění se všechna zbylá týkají pouze Blizzardu.
Author photo
Redakce Společná práce redakce Sazka Esport