League of Legends

GLOSA: Stál nový formát LEC Fnatic a Excel postup z důvodu zkušených rosterů?

GLOSA: Stál nový formát LEC Fnatic a Excel postup z důvodu zkušených rosterů?
18. 2. 2023
  |  

Excel skončili na posledním místě základní fáze LEC a Fnatic poprvé v historii nepostoupili do playoff, to vše v novém formátu, který v první fázi vyřadí pouze dva týmy z deseti. Oba týmy mají velezkušené rostery, je právě to v novém formátu problém?

LEC se nyní hraje mnohem rychlejším systémem a formátem, ve kterém není příliš času napravovat chyby a jako tým se vyvíjet i přes prvotní porážky a problémy. Na druhou stranu ale i přes zrádné Bo1, které proti sobě týmy hrají pouze jednokolově, nabízí možnost do Bo3 duelů ve druhé fázi postoupit rovnou osmi týmům z deseti.

Je obecně známo, že se v těchto duelech může stát cokoliv a i outsideři díky individuálním schopnostem hráčů, které jsou na LEC levelu vysoké v každém týmu na každé roli, mohou porazit kohokoliv. Díky tomu se tento formát často míchá a forma týmů není snadno čitelná. Právě tyto rychlé ligové formáty tedy přímo vybízí k selhání favoritů a překvapení outsiderů.

LEC Formát v roce 2023 - Zdroj: Riot Games

V případě LEC Winter navíc tento fakt můžeme podpořit jedním velmi zajímavým faktem, který ukazuje, že právě rychlost formátu a vývoj týmů nenasvědčuje zkušeným sestavám. Do zimního splitu nastoupily pouze dvě organizace, které neměly žádného nováčka v LEC a které se i součtem odehraných splitů počítají mezi top4 nejzkušenějších sestav. KOI Rogue, kteří měli velké postupové problémy a prošli do Bo3 systému ze sedmého místa a Excel, kteří skončili poslední. V top čtyřce nejzkušenějších sestav ale figurují i Fnatic, kteří sice nastoupili s nováčkem Rhuckzem, ale mimo Razorka, který už také něco odehrál, s velezkušenými matadory.

Jistě se nejedná o jediný faktor, nicméně srovnání hovoří jasně a je zarážející, že tři nejzkušenější soupisky skončily na čtyřech spodních příčkách. Jako ten nejdůležitější faktor považuji nevýhodu opakování zkušenosti s prohrami a špatnou formou týmu i atmosférou, která na déle hrajících hráčích logicky drží déle a více, než na nováčcích, kteří se s takovými situacemi buď ještě neprali a nebo je řeší čerstvě a tolik je nefrustruje jejich opakování.

Rekkles - Zdroj: LEC
Rekkles i Wunder už v G2 zažili, jaké je být součástí supertýmu, který nedoručí a tlak se na ně mohl opět přenést, to stejné Humanoid, který si týmovými krizemi prošel i v MAD Lions a Fnatic na Worlds. V Excel Patrik velmi dobře ví, jak vypadá nepovedená sezóna, to stejné Vetheo, Xerxe i Odoamne, Targamas ze svého původního působení v Giants nemá nejlepší zkušenosti. I u KOI byly problémy, díky dobrému momentu z posledních let této sestavy ale tým přeci jen postoupit zvládl.

Z krize se pak dostávaly velmi rychle svéží týmy plné nováčků. SK Gaming začali hrozivě a následně poráželi ty největší favority na titul, Astralis se posbírali v důležitých zápasech, BDS hráli s velkou lehkostí a dobrou atmosférou. Týmy, od kterých se tolik nečekalo, se v rychlém formátu dokázaly oprostit od proher svižně a hrát tak, jako by neměly co ztratit, narozdíl od týmu zkušených hvězd, na kterých ležela tíha možného zklamání.

Nový formát totiž vlastně působí více jako turnaj, než liga, což otvírá výhodu pro rychlou adaptaci, volný mindset a hraní beze strachu z neúspěchu. Ano, v Bo3 a Bo5 už zkušenosti budou klíčovou výhodou, v Bo1, které běží třikrát týdně, ale mohly škodit a čísla nyní ukazují, že i reálně nejzkušenějším celkům uškodily. Uvidíme v jarním splitu, k jakým změnám týmy přistoupí a jestli se nám tento fakt znovu potvrdí.

Author photo
David Vogel Komentátor, analytik a B+ tier ukulele hráč