CS2

Frozenova premiéra s příchutí stříbra, titul z World Finals slaví Vitality

Frozenova premiéra s příchutí stříbra, titul z World Finals slaví Vitality
18. 12. 2023
  |  

Sezóna 2023 je oficiálně u konce. Turnaj BLAST Premier World Final s velkou grácií ukončil letošní sezonu a rozdal karty před kvalifikačním cyklem na první Major v Counter-Strike 2. Finálové klání ve Spojených arabských emirátech opanoval tým Vitality, který v BO3 sérii zdolal tým FaZe se slovenským hráčem frozenem.

Turnajová neporazitelnost světových jedniček z FaZe v Abú Dhabí skončila ve finále. Papírově strhující a vyrovnaný zápas opanovali francouzští Vitality na dvou mapách, svému soupeři dovolili pouze dvanáct kol v celém zápase. Vitality tak svým triumfem potvrdili roli obávaného soupeře v CS2 a před blížícím se Majorem v Kodani se znovu uchází o pozici předního favorita. Bylo by více než příhodné, aby úřadující mistr posledního Majoru v CS:GO navázal na své působení i v nové verzi hry.

Finále BLAST Premier World Final začali Vitality na svém Infernu. FaZe s ohledem na aktuální metu a procentuální úspěšnost jednotlivých stran šli pro pick T strany, který se ale jako ideální volba nakonec neukázal. Ve všech úvodních třech kolech se sice tým kolem dánského IGL karrgiana zvládl položit explozivní směs C4, ani v jednom z případů však nedokázali site ubránit a Vitality šli do mírného vedení. Nejistá ekonomická situace soupeře a série položených bomb začaly hrát ve prospěch FaZe od čtvrtého kola. To bylo prvním, které tento tým získal pro sebe a navíc odstartovalo celkem čtyřbodovou sérii v cestě za otočením průběžného výsledku. Vše se zlomilo v osmém kole. Vitality hájící CT stranu od tohoto momentu nedovolili svému soupeři vůbec nic a první polovinu ovládli 8:4.  V nastoleném tempu navíc svěřenci staro-nového kouče XTQZZZ pokračovali i po změně stran. FaZe se sice povedlo kosmeticky upravit výsledek na 5:12, čtveřice hlav kolem B situ z AK-47 ZywOoa ale znamenala výsledek 13:5 pro Vitality. 

Pro srovnání série si FaZe šli na svůj Nuke. Mapa dobře známá i pro frozena z jeho působení v MOUZ však opět lépe odstartovala pro soupeře. Vitality se za tradiční CT dostali k výhře pistolek i následné obhajobě. Od třetího kola se ale začalo zdát, že na serveru zůstal pouze jediný tým. FaZe historicky patří mezi týmy, které prostředí Cedar Creeku znají jako své boty a jsou schopni častovat soupeře i za útočnou stranu. Přesně tato skutečnost se objevila i ve finále tohoto turnaje. S plným nákupem FaZe vyrukovali na soupeře pětikolovou sérií a obrovským tlakem. Vitality se ale tříbodové propasti nezalekli.  V osmém kole eliminovali celou pětici soupeřů, o kolo později pak s efektním tripple killem ZywOoa zvládli post-plantovou situaci. Na tyto úspěchy navázali i posledních třech kolech, dvě z nich dokonce vyhráli na čas. Po první polovině tak výsledková tabule hlásala stav 7:5 pro Vitality.

Snížení na rozdíl jediného kola přišlo v podání FaZe hned po změně stran. Oblíbenější CT strana však jinak pro frozena a jeho spoluhráče byla spíše nehostinným prostředím. Kromě pistolek FaZe za obranu zvládli pouze jediné kolo a Vitality po výsledku 13:7 mohli kráčet pro poslední trofej této sezony. Hvězdou turnaje byl vyhlášen francouzský ranař ZywOo, který ve finále nastřílel rating 1.69, v celém turnaji si pak vylepšil průměrné hodnocení na 1.41. Zdá se, že před vyhlášením nejlepšího hráče kalendářního roku 2023 předložil dostatečné důkazy o tom, že právě on si toto ocenění zaslouží.

Smutnit se ale ve FaZe rozhodně z druhého místa nemusí. Po dlouhé době se tým ukázal v nové sestavě a znovu patřil mezi nejlepší. David "frozen" Čerňanský sice po nepříliš vydařeném výkonu ve finále vypadl ze skupiny nejlepších hráčů turnaje, průměrný rating alespoň udržel nad hranicí 1.00. Šampioni z Vitality naopak měli v turnaji obrovskou individuální formu. Tento fakt potvrzuje skutečnost, že mezi osmi nejlepšími střelci hned polovina na hrudi nosí siluetu včely.

  • FaZe vs. Vitality - 0:2 (5:13 inferno, 7:13 Nuke)

Zdroj úvodní fotky: X @BLASTPremier

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.