CS2

Frozen se svého bývalého týmu nezalekl, šestatřiceti killy dovedl FaZe do finále World Finals

Frozen se svého bývalého týmu nezalekl, šestatřiceti killy dovedl FaZe do finále World Finals
16. 12. 2023
  |  

Frozenově FaZe Clanu se na BLAST Premier World Finals daří na výbornou. První turnaj pro slovenského střelce v novém dresu snad ani lépe vypadat nemohl, frozen se drží s průměrným ratingem 1.13 mezi nejlepší osmičkou hráčů na turnaji a pouze jediný zápas jej dělí od titulu. Naposledy jednadvacetiletý Slovák v semifinále posledního turnaje roku po boku raina řídil vítězství nad "svými" MOUZ 2:0.

David Čerňanský je pouze jediný krok od titulu z populárních BLAST Premier World Finals, v semifinále jeho tým FaZe zdolal frozenovy bývalé spoluhráče z MOUZ. Svěřenci polského trenéra Filipa "NEO" Kubskiho to ale lehké rozhodně neměli. Celkově se zatím úřadující světové jedničky na turnaji nedokázali vyburcovat k absolutní demolici žádného ze svých soupeřů a ani proti MOUZ nic takového nepřišlo.

Semifinálová BO3 série mezi FaZe a MOUZ začala na mapě Mirage. Tu si zvolil bývalý frozenův zaměstnavatel z Německa s cílem vstoupit do souboje o finále o něco lépe. Hned začátek Mirage ale ukázal, že hlasitěji v tomto zápase budou slyšet FaZe. Těm se za CT povedlo vyhrát pistolky a následně navázat s trojicí dalších bodů. MOUZ přispěchali s reakcí za stavu 0:4, kdy se třemi po sobě jdoucími body soupeři přiblížili a neutuchajícím tlakem ještě v úvodních dvanácti kolech srovnali stav zápasu na 6:6.

Pistolky se FaZe však vyvedly i v druhé polovině a po jejich obhájení to vypadalo, že za CT budou MOUZ bezbranní. Mirage je však dlouhodobě známá jako mapa, na který siuhy své spoluhráče z pozice IGL zvládá skvěle navigovat zejména za obranu, což rezultovalo v otočení průběhu zápasu z 6:8 na 11:8 pro MOUZ. Pak ale udeřili FaZe. V dvacátém i jednadvacátém kole karriganova parta dovedla k explozi nálož C4, ve třech posledních kolech pak svého soupeře nekompromisně přestřílela.

Výsledkově podobná byla i mapa Overpass. Výběr týmu FaZe odstartoval vítěz prvního dějství znovu vyhranými pistolkami s krátkodobou návazností další dvojice kol. MOUZ však rychle přispěchali s otočkou, takticky v plných nákupech eliminovali jednotlivé soupeře, skvěle se vedlo zejména Brollanovi. I s jeho pomocí se však průběžné vedení MOUZ udržet nepovedlo. Ještě před změnou stran do toho FaZe uhodili, když první polovinu ovládli nejtěsnějším možným rozdílem 7:5.

Na úspěšnou sérii tří posledních kol FaZe navázali i za CT. Čtvrté vyhrané pistolkové kolo vzápětí okořenili dalšími třemi body a vystřelili se do vedení 11:5. Na propastné ztrátě začali MOUZ pracovat hned v sedmnáctém kole. Brokymu s karriganem a frozenem se nepovedlo ubránit nápor soupeře před A sitem a v závěrečné 1v2 díky tomu proti rainovi z ropzem Brollan mohl těžit z poziční výhody. To MOUZ vyburcovalo ke snížení na rozdíl pouhých dvou kol. Za stavu 11:9 se ale po ropzově legračním open killu FaZe znovu dostali k zisku svého bodu a slavili sérii tří match pointů. Z nepříliš pestré palety dokázali zužitkovat až ten poslední, když MOUZ v limitním čase nestihli položit bombu na získaném A situ. Pozápasová radost FaZe byla obrovská, frozen se pak při tradičním sportovní zdravici se soupeři nebránil ani objetí svých bývalých spoluhráčů.

  • FaZe vs. MOUZ - 2:0 (13:11 Mirage, 13:11 Overpass)
Finálovým soupeřem FaZe bude francouzská organizace Vitality. Právě tým kolem IGL apEXe je přitom jediným, který od 17. října aktuální světové jedničky porazil. Poslední vzájemný duel navíc proběhl také ve finále, jednalo se o turnaj BLAST Premier Fall Final a Vitality v něm zvítězili 2:0 po výsledcích 13:3 na Vertigu a 13:11 na Nuku.

Výkony Vitality i v Abú Dhabí tradičně vede svými statistikami nejlepší hráč let 2019 a 2020 ZywOo. Ten za šest odehraných map uhrál průměrné hodnocení 1.32, jeho britský spoluhráč mezii se navíc drží na druhém místě individuální soutěže s ratingem 1.30. Jeden z nejlepších individuálních zápasů kariéry hraje i  třicetiletý IGL Vitality apEX, který je na tom s průměrným ratingem 1.21 stejně, jako frozenův spoluhráč ropz. Z tohoto výčtu je jasné, že ve finále na FaZe čeká rozjetý soupeř, kterému CS2 zatím svědčí. Zreplikují frozenovi spoluhráči své dosavadní výsledky a usednou na trůn vítěze World Finals, nebo to budou Vitality, kdo znovu ve finále FaZe sen o trofeji překazí?

Odpověď na tuto otázku budeme znát již během neděle. Finále v Abú Dhabí startuje od 15:00 a bude jej možné sledovat na Twitchi pořadatele.

Zdroj úvodní fotky: X @FaZeEsports

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.