League of Legends

Francouzi Karmine Corp opět ovládli EU Masters, poprvé v historii turnaje byl obhájen titul

Francouzi Karmine Corp opět ovládli EU Masters, poprvé v historii turnaje byl obhájen titul
20. 9. 2021
  |  

Ve Francii vzniká velmi silná organizace. Ovšem pozor, nenastupuje v LEC, jak by si někteří mohli myslet, nýbrž pouze na lokální úrovni. Karmine Corp v roce 2021 dominovali na domáci i evropské scéně, jako prvnímu týmu vůbec se jim povedlo obhájit titul v “malém Worlds” EU Masters. Ve finále porazili Fnatic Rising poměrem 3:2.

Tento mezinárodní turnaj pro regionální evropské týmy stále roste na popularitě a ani letní split nebyl jiný. Na samotný vrchol v letním splitu opět došla francouzská organizace K-Corp, která kromě hezkého finančního bonusu v podobě 40.000 euro získala také věčný zápis do historie. Jako první organizaci soupeřící v EU Masters se jim povedlo v jednom roce ovládnout obě play-off, čímž potvrdily přisouzenou roli "nejlepšího týmu mimo LEC".

Finálová série EU Masters mezi K-Corp a Fnatic Rising opět snesla velmi přísná měřítka, což by potěšilo nejednoho náročného fanouška. Skvělé výkony, náboj až do konce a pět zápasů, které nakonec tím nejtěsnějším rozdílem dopadly lépe pro Francouze. Ti vstoupili do série dominantně a zvítězili v úvodní dvou hrách, což nasvědčovalo, že finále bude tentokrát rychlou záležitostí.
Ovšem Fnatic Rising dostáli svému jménu a celou sérii zdramatizovali nejlépe, jak mohli. Další dvě hry, i díky skvělým draftům, patřili jim a potenciální reverse sweep byl na světě. Šlo se do páté hry, K-Corp ale svou historickou obhajobu ztratit nechtěli a v nejlepší možné chvíli se dokázali ze dvou proher oklepat. Poslední vypjatá hra byla nakonec nejrychlejší z celé série. Francouzi dominantním stylem zvítězili v čase 21:18, svým soupeřům povolili jenom 4 killy a nepustili je v páté hře vůbec ke slovu. A mohlo se jít slavit.

K-Corp díky tomuto triumfu předvedli jeden z nejlepších splitů, který byl na regionální úrovni k vidění. Nebýt prohraného letního finále play-off na domácí scéně, mohli by se pochlubit naprostou dominancí a téměř perfektním rokem. Podařilo se jim totiž v obou splitech zvítězit v základní části, získat trofeje v EU Masters a ovládnout jarní play-off. Chyběl jediný krok k tomu, aby jim na kolonce úspěchů v roce 2021 svítilo pouze zlato.

Rozjetá organizace ale bude chtít navázat na tuto dominanci i příští rok. Ač se jedná o regionální tým, jejich popularita čím dál více roste a o hráče v týmu bude velký zájem. Už létě si pro toplanera Adama přišlo Fnatic, se kterými se nyní podívá na Worlds. Jeho náhrada Cabochard, ex hráč Vitality, se ovšem více než povedla, protože hned v prvním splitu mohl slavit. Po takových úspěších ovšem lze očekávat, že o tamní talenty bude u LEC organizacích rvačka.

I toto potvrzuje čím dál důležitější roli regionálních lig, ze kterých se stává vhodné prostředí pro rozvoj hráčů ještě předtím, než zamíří do LEC. EU Masters neustále roste na kvalitě, což se projevuje i na číslech. Finále v jednu chvíli sledovalo nejvíce 231.360 diváků, na příští rok navíc Riot Games slíbil ještě větší podporu lokálních soutěží i "malého Worlds".

Zdroj úvodní fotografie: twitter.com/EUMasters

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.