League of Legends

Fnatic vládnou LEC bez prohry, první bod mají konečně GIANTX

Fnatic vládnou LEC bez prohry, první bod mají konečně GIANTX
17. 6. 2024
  |  

Druhý týden LEC je za námi. Fnatic pokračují ve skvělé sérii, na vítězné vlně jsou i Vitality.

Tak by měl vypadat každý hrací den. Všichni čeští legionáři v LEC vyhráli své zápasy. Pro Fnatic to znamená osamocení na vrcholu tabulky a protáhnutí série na pět výher. GIANTX s Jackiesem a Patrikem zase svou nechválnou šňůru prolomili, čímž smazali nehezkou nulu v kolonce počtu bodů. Slavilo i Vitality, které vyhrálo podruhé v řadě a postupně se posouvá tabulkou výhru. 

A co se ještě povedlo? Nedělní hrací den může být památným pro české LoLko. Po každém utkání se tradičně rozdávají ceny za MVP daného klání. Nic neobvyklého, tedy až do pátého zápasu letního splitu 2024. Z celkových 5 ocenění zvítězili totiž hned třikrát Češi - Humanoid, Jackies a Carzzy. Kromě týmového úspěchu tak došlo i na ty osobní, což je rozhodně dobrá vzpruha pro všechny.

Fnatic se oklepávají z nepovedeného MSI, do nového splitu vstoupili tou nejlepší možnou cestou. Tradičně lehce ironická a sebevědomá slova pronesl Humanoid. "Můžeme se rovnat s asijskými týmy. Možná ne s Gen.G, ale ostatní jsou free," nechal se slyšet v pozápasovém rozhovoru. Jeho mladší rival na midlane Jackies výhru potřeboval, aby nabral další sebevědomí do zbytku splitu. GIANTX sice v play-off pokaždé byli, ale výsledkově nejde o příliš povedený rok. Pokud se nepodaří ani tento, je možné, že hráči bojují o svou budoucnost nejen v rosteru, ale celkově LEC.

Carzzy také musí být rád, že přišla druhá výhra v řadě. Postupně se vypracoval do pozice top 2 ADC v lize a je dobře, že si jeho přínosu začínají všímat i ostatní. Deep-run v play-off s Vitality a kvalifikace na Worlds je něco, co si přeje každý. Byla by velká škoda na domácí půdě v Evropě nevidět co nejvíce českých hráčů. 

Na vítěznou vlnu se vrátili i šampioni z G2, kteří netradičně mají už dvě porážky. Ale poslední dva matche skončily vítězně, což znamená, že jsou umístění za nejlepšímy celky Fnatic, SK Gaming a BDS. Prostřednímu jmenovanému celku prospěl příchod korejské botlinky, zejména Rachel působí okamžitě jako jedno z nejlepších ADC v lize. Korejská invaze pokračuje, aktuálně jde o nejvíce zastoupenou národnost v LEC - to v posledních letech nebylo zvykem. V korejském derby proti Noahovi ovšem prohrál, čímž SK Gaming přišlo o svou neporazitelnost.

Organizace se znovu na Rift vrátí v sobotu, kdy odehrají další dvě kola. Pomalu jde do tuhého, zajímat nás hlavně budou GIANTX a zda se do top osmičký dokáží probojovat.

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.