CS:GO

Finále EPL: překvapení turnaje vyzve světovou dvojku

Finále EPL: překvapení turnaje vyzve světovou dvojku
9. 4. 2022
  |  

Po dlouhém měsíci zápolení patnáctá sezona ESL Pro League zná své finálové složení. ENCE v semifinále zaskočili NIP, naopak FaZe si pohlídali svou roli favorita proti FURII. Kdo ale stane na stupínku nejvyšším po královně CS:GO, tedy BO5 sérii?

Větší tíha v zápase, který začíná v 17:00, rozhodně bude stát na šampionovi Katowic. FaZe nezažívali ideální vstup do turnaje, play-off jim ale svědčí. Odlišný příběh pak na eventu píše sestava ENCE, která nejdřív fantasticky postoupila z náročné skupiny na druhém místě a ve vyřazovací fázi turnaje zatím ztratila jedinou mapu. Pojďme si ale oba aktéry představit ještě o něco pečlivěji.

FaZE

Forma týmu FaZe je poslední týdny výborná. Po vyhraném turnaji IEM Katowice sice dali mnohým brouka do hlavy, od vyřazovacích bojů už ale znovu potvrzují jedinečnou fazónu. Hráči kolem karrigana se sice dostali až do finále, žádnou individualitu, která by sklízela MVP však nemají. V celkovém hodnocení se navíc, se svými výkony, FaZe  nacházejí na ratingu 1.08, což z nich dělá až šestý celek této statistiky. Důležité je však vyhrávat zápasy, to se severskému mixu daří a budou chtít potvrdit flow i v posledním zápase turnaje.

Právě v Katowicích FaZe vyhráli právě B05 sérii proti G2 nekompromisním výsledkem 3:0, ENCE tak čeká náročný oříšek. Od čtvrtfinále navíc tito střelci neztratili jedinou mapu a jejich herní přednes na serveru bude s velkou pravděpodobností suverénní. O cestě FaZe do finále jsme vás informovali již v předchozích článcích, rychlým pohledem na tabulku níže si však jde vše mrknutím oka připomenout.
Finální výsledky však dosavadních utkání play-off EPL S15 | Zdroj: Twitter ESLCS

ENCE

Evropská sestava týmu ENCE je na tom, z hlediska výkonnosti, také velmi dobře. Pětice hráčů pod taktovkou Eeta 'sAw' Saha sice v rámci čtvrtfinále zavrávorala proti silným Movistar Riders, semifinálové měření sil s NIP ale šlo v jejich prospěch výsledkem 2:0. Poslední turnaje však celku ENCE nenabídly možnosti měření sil se světovou špičkou, ve finálové BO5 sérii tak bude platit za outsidera. Před EPL totiž skončili v prvním zápase Pinnacle Cupu III, proti kterému je sice drobným plusem výhra BLAST Premier kvalifinace, ostatní turnaje ale z hlediska obsazenosti opravdu ENCE veliké výzvy nenachystaly.

Proti FaZe ale mají hráči ENCE výhodu, minimálně v individualitě. Izraelský střelec Spinx si na rovných dvaceti mapách zatím nastřílel rating 1.26 a stále bojuje o celkového MVP turnaje. Týmově navíc ENCE drží třetí příčku týmové výkonnosti s ratingem 1.13 a alespoň v této dvojici statistik mají nad svým soupeřem relativní převahu. Stále ale platí, že rozhodovat se bude na serveru!

Zápas je možné sledovat od 17:00 na oficiálním streamu, ale i v českém podání. Tak pojďte své favority podpořit!

Zdroj úvodního obrázku: Twitter @ESLCS

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.