CS:GO

Finále DreamHack Masters Spring 2021 je tady! Gambit vs. Natus Vincere

Finále DreamHack Masters Spring 2021 je tady! Gambit vs. Natus Vincere
9. 5. 2021
  |  

Již tuto neděli 9. 5. 2021 nás čeká závěr turnaje DreamHack Masters Spring 2021 v Counter-Strike: Global Offensive, ve kterém uvidíme bitvu dvou nejsilnějších týmů CIS regionu

Gambit vs. Natus Vincere (NAVI) (BO5). Začátek: 16:00
Head to head: 8-7 ve prospěch Gambit
Tip autora na vítěze: Gambit v kurzu 1.47

V úvodním semifinále si první tým světového žebříčku, Gambit, poměrně hravě poradil s týmem G2 (2-0), když španělské organizaci nepovolil ani 10 kol na každé z hraných map. G2 se na rozdíl od prvního vzájemného zápasu na turnaji, který prohráli 1-2, odvážili proti Gambit picknout Inferno, vzhledem k jejich solidním úspěchům na této mapě z poslední doby, ale stejně jako většině ostatních týmů proti Gambit se jim na mapě nepodařilo ani jednu chvíli po zaspaném startu dominovat. Následovalo Vertigo, kde se G2 odhodlali k mnohem aktivnějšímu a přesnějšímu hernímu plánu a nenechali si utéct začátek jako na Infernu. Šest kol získaných v první polovině mapy se zdálo být pro G2 nadějí, ale Gambit ve druhé půlce rozjeli strojově přesně gameplay, se kterým ztratili pouhé tři body a ukázali, že na třetí mapu skutečně nemají náladu. Za Gambit dominoval hlavně Abay 'Hobbit' Khasenov, který si na za obě mapy připsal skóre 44-27.

Druhé semifinále hracího dne nabídlo o poznání vyrovnanější podívanou. Dánští Heroic, druhý tým světové žebříčku, se s ukrajinským týmem Natus Vincere (4. tým světa) nepotkali ve skupinové části turnaje, jednalo se tak o jejich první přímý souboj po více než půl roce. NAVI sice prohráli svůj map pick, Mirage, ale dokázali se zvednout a i díky již tradičně silným výkonům Aleksandra 's1mple' Kostylieva, který hlavně na Nuku předváděl fantastický Counter-Strike, otočit na Nuku a Infernu průběh semifinále v jejich prospěch. Heroic nedokázali hlavně na rozhodujícím Infernu zabrat v kritických momentech a NAVI se tak mohli radovat z postupu do finále po vítězství 2-1. Spousta pozornosti před i na turnaji ležela na Valerim 'B1T' Vakhovskiy, 18letém hráči, který před začátkem eventu nahradil stálici NAVI Egora “flamie” Vasilyeva. Tento tah, považovaný hlavně fanoušky za kontroverzní, se NAVI ale evidentně vyplatil.

Natus Vincere tak porážkou Heroic překazili rýsující se možnost opakování finále ESL Pro League Season 13 z dubna tohoto roku, kde z maratonu pěti map vyšel vítězně právě tým Heroic nad týmem Gambit.
NAVI se s Gambit na DreamHack Masters Spring 2021 již potkali, když prohráli ve finále horní části skupinového pavouka 1-2. To však nemusí nic znamenat, čemuž nahrává i jejich velmi vyrovnané head to head. Po výhře NAVI nad Heroic se pro oficiální kanál ohledně finále takto vyjádřil s1mple:

„Když jsme s Gambit hráli naposledy, měli jsme velkou šanci je porazit. Ale oni nakonec hráli konzistentně lépe a my jsme se neukázali v té nejlepší formě, takže teď se prostě těším na finále, které bude úplně jiné. Je to pro nás první CIS finále v novém složení a jedná se o best-of-5, takže to bude hrozně super.“

Je tedy jasné, že nás čeká velmi vypjatý a vyrovnaný zápas. Existuje velká šance, že dojde na pět map. Vítěz turnaje si odnese hlavní cenu 100 000 dolarů a 1000 bodů do ESL Pro Tour žebříčku. Přenesou si Hobbit a s1mple svou formu ze semifinále i do závěrečné části? Nebo se příležitosti zazářit zhostí někdo jiný? Nezapomeňte se v 16:00 dívat na finále DreamHack Masters Spring 2021!
 
Author photo
Martin Kopecký Vystudovaný žurnalista a nadšený hráč, co miluje CSko a Dotu a o esport se zajímá už více než 10 let.