League of Legends

Fearless Draft na nejvyšší úrovni! Nový mezinárodní turnaj přinese revoluci

Fearless Draft na nejvyšší úrovni! Nový mezinárodní turnaj přinese revoluci
12. 6. 2024
  |  

Jedním z největších problémů kompetitivního League of Legends bývá jednotvárnost zápasů na vrcholné úrovni, nejvyšší meta championů totiž často nenabízí dostatek kvalitních možností. Riot v rámci posledních trendů implementuje na nově vzniklém mezinárodním turnaji mód draftu, který zvýší atraktivitu díky nucenému využití více championů.

Mód s názvem Fearless Draft poprvé pronikl do kompetitivního hraní v druhé nejvyšší čínské lize LDL. Z ní se rozšířil do prvních fází čínské LPL, americké druhé ligy NACL i do letního splitu Challengeru v mecce LoLka Koreji. S nástupem dalších a dalších soutěží se zvyšuje jeho popularita a dá se očekávat, že ho postupně v různé formě implementují i nové ligy, včetně těch hlavních.

Jeho podstata je jednoduchá. Využívá se ve více zápasových sériích, v momentální podobě především v BO3. Každý champion, který se objeví na Riftu, je posléze automaticky zabanován do dalšího průběhu série. V poslední hře BO3 je tak okruh hrdinů menší o 20 postav, v BO5 dokonce o 40.

Rozdělení mezinárodních turnajů od roku 2025 | Zdroj: lolesports
A pointa? Hráči jsou proaktivně nuceni rozšířit množství champů, které jsou schopni odehrát na kompetitivní úrovni. V současné podobě tomu totiž tak není. Proficí volí buď komfort picky, nebo neustále dokola točí zavedené meta championy. Kvůli tomu nemají hráči příliš důvod objevovat nové a netradiční varianty, což přirozeně snižuje i zážitek ze sledování. Neustále opakující se match-upy jsou po chvíli nudné. Navíc formát přináší další strategický prvek v uvažování o prioritě postav a jejich “uchování” pro pozdější zápasy.

Mód Fearless Draft rozhodně ocení koučové, kteří se nebojí testovat zatím nepoznané. Dobrým příkladem jsou G2. Evropský tým má v rukávu vždy nějaký zajímavý pick, o němž ostatní organizace neví. Díky upravené pick and ban fázi jejich přístup ke strategii může být o to silnější. Na své si také přijdou hráči, kteří mají rádi široký champion pool, nebo jsou alespoň schopni výborně zahrát cokoliv i bez předchozí větší přípravy. 

Na Fearless Draft chodí od fanoušků i profíků pozitivní reakce, oba tábory jej označují jako budoucnost kompetitivního LoLka. Dává to smysl. Riot Games pravidelně releasuje nové championy, mnoho z nich tak upadlo v zapomnění. Drtivá část navíc není viable kvůli metě, pokud se jich více dostane na oči, otevře to prostor pro nové balancování a mety. Ta by se měla rozšířit a přinést zcela nové strategie.

Jak takový Fearless Draft může vypadat? Podívejte se na ukázku z LPL:

 


Na nový formát se můžeme na mezinárodní úrovni těšit od začátku příštího roku s příchodem nového mezinárodního turnaje, který proti sobě svede pět vedoucích týmů ze všech Tier 1 regionů.


Zdroj úvodní fotografie: lolesports
Author photo
David Vogel Komentátor, analytik a B+ tier ukulele hráč