CS2

FaZe v Sydney ukončují sedmiměsíční čekání na trofej, ve finále porazili Complexity 2:1

FaZe v Sydney ukončují sedmiměsíční čekání na trofej, ve finále porazili Complexity 2:1
22. 10. 2023
  |  

Je dobojováno, po týdnu zápolení v CS2 na australském kontinentu můžeme za šampiona IEM Sydney označit celek FaZe. Svěřenci polského kouče Filipa "NEO" Kubského ve finále sice ztratili výsledkem 11:13 úvodní Overpass, Nuke ale už dokázali opanovat 13:10 a i přes neskutečný comeback soupeře z výsledku 3:10 na 12:12 ukázali svou sílu i na Ancientu, který vyhráli 19:16. Po sedmi měsících tak končí období čekání na trofej a debaty o změně sestavy mohou být smeteny ze stolu.

FaZe do Overpassu vstoupili vyhraným i potvrzeným pistolkovým kolem za CT, Complexity se však hned dokázali na svého soupeře dotáhnout a sérií pěti kol v řadě dokonce průběžný stav otočili. Za vedení COL 5:2 se ale ke slovu FaZe vrátili a úvodní polovinu vyhráli 7:5. V úspěšné sérii poslední vítěz Intel grandslamu pokračoval i za Tčka, avšak vyhrané pistolky znovu k pohodlému uzavření mapy nestačily. FaZe se povedlo dostat do průběžného vedení 9:5, pak se ale ke slovu dostali Complexity, kteří díky několika sériím vyhraných kol svůj Overpass vzali do kapes 13:11.

Druhou mapou zápasu byl všemi očekávaný Nuke. Map pick týmu FaZe v Sydney zklamal tým karrigana jen jednou, v úvodním zápase proti GamerLegion 15:19, od té doby však chuť porážky neokusili. Úspěšnou sérii v Chedar Creeku Complexity v první polovině zkoušeli přerušit za CT. Tým pod taktovkou IGL JT zvládl úspěšně vstup do mapy výhrou pistolek a jejím následným potvrzením, jednalo se ale o nejdelší sérii získaných kol COL v prvních dvanácti kolech. FaZe opět světu ukázali sílu svého útoku, když první polovinu vyřešili stavem 8:4. Po změně stran se sice povedlo Severoameričanům dotáhnout soupeře a kompletně vymazat jeho náskok, silná koncovka FaZe nakonec ale znamenala srovnání série na 1:1 po výsledku 13:10.
Na hádanku vítěze turnaje tak musel odpovědět rozhodující Ancient. FaZe do poslední mapy IEM Sydney vstoupili v obrovském tempu. Pistolky zvládli potvrdit za cenu jediného padlého hráče, následně se probojovali až k vedení 4:0. Úspěch Complexity v pátém kole sice znamenal dočasné snížení stavu na 1:4 z pohledu semifinálového kata G2, FaZe ale první polovinu s grácií dotáhli do stavu 9:3. Zápletka tak na řadu musela přijít v druhém dějství, když se na CT stranu dostali Complexity. 

FaZe se sice povedlo vyhrát pistolky, ace hallzerka v patnéctém kole však byl předzvěstí začínajícího řádění Complexity. Z průběžného stavu 3:10 se během šesti kol málem povedlo vyrovnat výchozí pozice do posledních kol, úspěch pushe s Tec-9 na B site pro FaZe ale znamenal odskočení na stav 11:9. Právě dvacáté kolo se málem stalo FaZe osudovým, hned v kole s pořadovým číslem dvacet jedna však přišel rain s úspěšným 1v2 clutchem a poslal svůj tým na tři match pointy. Ani jednu z možností uzavřít mapu se FaZe nakonec využít nepovedlo a šlo se tak do prodloužení. Vskutku finále se vším všudy. 

Nadstavba k určení vítěze pokračovala v podobném tempu, jako končila základní čtyřiadvacítka kol. Complexity bohužel na své úspěšné tažení CT strany nenavázali, broky v 1v1 navíc úspěl proti JT v devětadvacátém kole a FaZe měli na stole další match point. I ten se povedlo Complexity po zdárném řešení 3v3 odmítnout a decider pokračoval s druhým prodloužení.

To mohli Complexity odstartovat úspěšným clutchem EliGE s floppym, druhý zmiňovaný ale chyboval v pozici plantu bomby, což tento tandem stálo důležitý bod. FaZe navíc za CT přišli s čistou sérií tří kol a na stole tak měli takřka bezkonkurenční příležitost pro ukončení zápasu. Úspěšným match pointem se stal až ten celkově šestý, když se pro trofej hráči FaZe vydali po výsledku 19:16. Pro Complexity to bylo strhující představení, které však končilo hořkou porážkou. Na dosah ruky byl vůbec první titul v historii organizace, na tento úspěch ale budou v Complexity ještě nějakou dobu čekat.

Zdroj úvodní fotky: Twitter @IEM

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.