CS:GO

FaZe přepisují historii: Triumf v EPL jim zajistil Intel Grand Slam!

FaZe přepisují historii: Triumf v EPL jim zajistil Intel Grand Slam!
26. 3. 2023
  |  

FaZe Clan se stává šampionem 17. sezony ESL Pro League! K titulu mistrů a $200,000 za tento turnaj získávají i rovný milion dolarů za dosažení Intel Grand Slamu.

Už před samotným finále všichni čekali, zda se FaZe opravdu stanou dalším týmem, který získá vysněné čtvrté velké vítězství v rámci turnajů Intel Grand Slam. 
Po triumfu v loňských Katowicích a v patnácté sezoně ESL Pro League k tomu karrigan a spol. měli skvěle nakročeno. Po neúspěchu na IEM Dallas navíc získala evropská skvadra třetí titul už na IEM v Kolíně. V minulé sezoně EPL, ani v Riu a Katowicích sice kýžený úspěch ještě nepřišel, ale když dnes FaZe porazili Cloud9 v grandfinále ESL Pro League 3:1, mohlo se slavit.

FaZe Clan jsou historicky čtvrtým týmem, který úspěchu dosáhl. Před nimi dokázaly na Grand Slam dosáhnout pouze celky Astralis, Liquid a NAVI. Hvězdná sestava si navíc kromě úžasné finanční odměny odnáší i ikonické zlaté cihly. V současnosti zároveň nevíme, co bude s Grand Slamem po přechodu na Counter-Strike 2 a je tak možné, že FaZe budou posledním týmem, který této mety dosáhne. Do historie se zapisuje také kanadská hvězda Russel "⁠Twistzz⁠" Van Dulken, který si jako první hráč v historii připsal Grand Slam již po druhé, po úspěšném působení v Liquid. 
Zdroj: ESLCS / Twitter
Cennou trofej si odnáší také další hvězda FaZe Robin "⁠ropz⁠" Kool, jenž získal ocenění HLTV x 1xBet MVP za nejužitečnějšího hráče ESL Pro League. Stejně jako po celý turnaj držel ropz svůj tým i v samotném finále, kde statisticky převýšil všechny hráče na serveru a dohrál sérii s bilancí 83-62. V patách mu byl konkurent Ax1Le⁠, který by si při případném triumfu Cloud9 cenu velmi pravděpodobně odnesl, ale brzký konec může mrzet zejména Mathieua "⁠ZywOo⁠" Herbauta. Hvězda Vitality měla turnaj individuálně rozehraný fantasticky, o čemž svědčí i šílená hodnota 1,48 rating.

V samotném finále se FaZe povedlo dostat do vedení 2:0, když nejprve sebrali soupeři jeho pick Overpass (16:13) a následně formu potvrdili na svém zvoleném Infernu (16:9). Ruská sestava se však nevzdala bez boje a na Mirage jim k výhře pomohla zejména skvělá obrana za CT, kdy zvládli vyhrát 9:3 a vydobýt si alespoň čtvrtou mapu. I na Ancientu to vypadalo, že se Cloud9 zadaří, zvlášť když zvládli za útok uhrát v úvodní polovině cenných 7 bodů. FaZe ale ukázali, že umí zahrát i výbornou ofenzivu a díky vyhraným úvodním pěti kolům v řadě už si vybudovali takové vedení, které pro soupeře bylo takřka nezvratitelné.

Zdroj úvodní fotografie: ESLCS / Twitter

Author photo
Prokop "Hippowan" Sojka