CS:GO

Fanoušci CSka, připoutejte se! IEM Katowice čeká čtvrtfinálová jízda

Fanoušci CSka, připoutejte se! IEM Katowice čeká čtvrtfinálová jízda
25. 2. 2022
  |  

Čtyři dny čekání se vyplatily! Po krátké pauze mezi skupinovou a vyřazovací fází se do akce vrací střelci na Katowickém IEM. Páteční program začne úderem 15:30 úvodním čtvrtfinálovým duelem mezi VP a G2, večer pak můžete sledovat měření sil mezi FaZe a Gambit.

Bývá tradicí, že čtvrtfinále hostí střetnutí osmi celků, z nichž ta lepší čtyřka míří do semifinále, vzhledem k postupovému klíči IEM Katowice se ale pro představení play-off fáze turnaje stačí potkat s šestkou týmů, za vítězství ve skupině si totiž NaVi a Heroic vybojovali již místo v rámci samotného semifinále. Jaké jsou možnosti soupeřů a kdo se k nim přidá?

Virtus.pro vs G2

První čtvrtfinále a hned ze začátku to bude velké! Zápas světové čtyřky s pětkou od 15:30 odstartuje vyřazovací část IEM Katowice, týmy se spolu zatím od příchodu m0NESYHO a aleksib nepotkali, karty na stůl tak může vyložit pouze historická rivalita. Loňské zápasy skončily 1:1, G2 brali květnové vítězství na DreamHacku, odplata Virtus.pro přišla na ELS Pro Legaue, který se G2 absolutně nepovedl, jejich skalp tenkrát brali i SINNERS.

CIS sestava si v prozatímním průběhu turnaje nevedla vůbec špatně, jediné zaváhání přišlo ve finále skupiny A proti týmu Heroic, kde Dánové, pro mnohé překvapivě, rozdrtili soupeře již na dvou mapách. Stále ale platí, že Virtus.pro mají ambice opravdu vysoké, z pozice světové čtyřky jsou papírovým favoritem zápasu, ohromným plusem pak je i délka trvání této sestavy, na kterou G2 zkrátka nemají. Týmová hra je tak jednoznačně něco, co může Virtus.pro posunout k vymodlenému semifinále proti Natus Vincere.

Pokud u Virtus.pro hovoříme o obrovské výhodě z hlediska týmové hry, jasným primem u G2 jsou pak individuality, NiKo je zatím za 11 map s ratingem 1.50 nejlepším hráčem turnaje se skóre +97! Daří se navíc i m0NESYmu s huNterem a jedinou nutností je tak stabilizovat své výkony. G2 se dostali do play-off navzdory nepříznivému vstupu do turnaje, kdy hned v prvním kole skupiny B padli 1:2 proti fnatic. Potom už to ale začalo střílet a díky lower bracket runu vidíme G2 ve vyřazovacích bojích.  Ztrátou bude jistě absence kouše, XTQZZZ bude muset po pozitivním testu účast na stagi vynechat.
Play-off je přpraveno, pojďme si to užít | Zdroj: ESL

Gambit vs FaZe

Ani druhý čtvrtfinálový duel nebude kvalitativně horším, FaZe v krkolomné sestavě vyzve tým Gambit, povětšinou ruská sestava stále drží pozici druhého nejlepšího týmu světa a v tomto klání bude chtít jasně potvrdit tuto pozici. Porovnání těchto dvou celků lze jistě připodobnit i k duelu, který byl představen výše. Gambit se s FaZe potkali v loňském roce dvakrát, oba případy šly do decideru a každý tým si vzal jednu výhru pro sebe. Poslední zápas odehráli 12.4.2021 na IEM Winter 2021 a byly to právě aktuální světové dvojky, kdo mač opanoval.

HObbitova parta měla podobný osud v group stage jako tým G2, prohra 1:2 proti NIP v prvním kole je odsoudila k zápolení v Lower Bracketu, který ale vyšel na výbornou. Nejprve sice přišlo zaškobrtnutí v podobě 2:1 proti CPH Flames, následně ale dva nekompromisní výsledky 2:0 posunuly Gambit do play-off. Velmi dobrý herní přednes zatím přichází ze strany AX1Le a sh1ra, oba se se svými výkony pohybují kolem ratingu 1.30, první zmiňovaný je pak třetím nejlépe performujícím hráčem turnaje.

FaZe se celou dobu potýkali s pozitivními testy svých hráčů, do turnaje tak musel zasahovat jako stand-in i jks. Jeho herní výkony nebyly vůbec špatné a pro případ nouze je stále k dispozici svému týmu. Je stále otázkou, jak nakonec sestava FaZe bude, právě kvůli komplikacím s covidem, vypadat na stagi. Ať už bude složení jakékoliv, můžeme od řad tohoto celku očekávat velmi ambiciozní výsledky a ostatně mají i skvělou příležitost jak to celé odpálit zrovna proti světovému týmu číslo dva.

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského CS:GO komentátora a redaktora.