League of Legends

Evropské regionální ligy a rok 2022: Jakou zvýšenou podporu chystá Riot Games?

Evropské regionální ligy a rok 2022: Jakou zvýšenou podporu chystá Riot Games?
14. 10. 2021
  |  

Evropská League of Legends scéna už dávno není jenom o LEC. Regionální ligy rostou každý rok skokově na popularitě a staly se pevnou součástí ekosystému, čehož si všimli také v Riot Games.

Již dříve vydavatel a organizátor turnajů avizoval, že pro následující rok chystá několik kroků, které podpoří stále oblíbenější lokální ligy. Nárůst zájmu nešlo už zkrátka ignorovat, zejména soutěže ve Francii, Německu a Španělsku snesou velmi příšná měřítka jak ve kvalitě, tak i sledovanosti. Vrcholem roku je pak European Masters, což lze označit jako takové mini Worlds.

Ze zvýšené kvality regionálních lig profituje samozřejmě LEC, protože z těchto soutěží pravidelně vzejde několik nových talentů. Jako poslední příklad lze uvést toplanera Adama, který se v létě přesunul z francouzských Karmine Corp do Fnatic, s nimiž nyní válčí na Worlds. První evropské zkušenosti podobným stylem také sbíralo české duo Humanoid a Carzzy, nyní dvojnásobní LEC šampioni.

Regionální ligy ovšem trochu měly handicap v tom, že nebyly sjednocené a každá z nich si "hrála na svém pískovišti". Odlišné formáty soutěže, různý počet týmů a žádný centrální plán při organizaci utkání. Výsledkem bylo, že velká utkání se často kryla, a to i přímo s LEC, což fanoušky mohlo omezovat v komfortním sledování.

To by se v roce 2022 mělo změnit. Riot Games se chystá zakročit a standardizovat soutěže, od příští sezóny budou mít akreditované ligy (více o nich níže, pozn.) 10 organizací, které se utkají každá s každou dvakrát a nejlepších šest postupuje do double-elimination play-off. Neakreditované soutěže, kam spadá například i český Hitpoint, budou mít 8 týmů.
Díky tomuto kroku budou mít Riot Games větší kontrolu nad plánováním. Sjednocený počet týmů i formátů umožní lépe hýbat s daty. Hlavním cílem je rozprostřít utkání v daném hracím týdnu tak, aby bylo možné vidět co nejvíce zápasů. Konkrétní informace, časy a data budou teprve oznámeny.

Akreditované a neakreditované ligy

Při nedávném oznámení plánu podpory regionálních lig přišel Riot Games s novinkou akreditovaných a neakreditovaných lig. Jedná se o rozdělení soutěží na dvě kategorie, přičemž v té vyšší bude třeba splnit několik podmínek, jako například pravidelné offline turnaje.

Akreditované ligy:

  • Superliga (LVP) – Španělsko
  • La Ligue Française (Webedia) – Francie
  • Prime League (Freaks 4U Gaming) – Německo, Rakousko a Švýcarsko
  • Ultraliga (Frenzy) –Polsko, Litva, Lotyšsko a Estonsko
  • Northern League of Legends Championship (Freaks 4U Gaming) – Severní Evropa (VB, Irsko, Skandinávie, Island)

Neakreditované ligy:

  • PG Nationals (PG Esports) – Itálie
  • Esports Balkan League (Fortuna Esports) – Balkán
  • Greek Legends League (PVP Media) – Řecko
  • Elite Series: League of Legends (META) – Benelux
  • Hitpoint Masters (Hitpoint) – Česko, Slovensko
  • Liga Portuguesa de League of Legends (Inygon) – Portugalsko

Akreditované soutěže budou mít také druhou ligu, odkud půjde postoupit o stupeň výše. Play-off se odehraje vždy na konci splitu, ve kterém se utkají poslední dva z první ligy a první dva z druhé ligy.

Zdroj úvodní fotografie: lolesports.com

Author photo
Redakce Společná práce redakce Sazka Esport