League of Legends

European Masters play-in: CZ/SK týmy i hráči zabojují o skupinovou fázi

European Masters play-in: CZ/SK týmy i hráči zabojují o skupinovou fázi
23. 8. 2022
  |  

Mezinárodní turnaj pro organizace z Evropských regionálních lig brzy začne. Již 24. srpna se rozjede play-in fáze, ve které jsou také čeští zástupci Entropiq a eSuba.

Čerstvý mistr a vicemistr Hitpoint Masters si moc dlouhé volno neužil. Po dlouhém finálovém dni se musí znovu hlásit na značkách, protože začíná letní split European Masters 2022. Vzhledem ke koeficientům a nasazení si české organizace musí účast ve skupinové fázi vybojovat, což se povedlo historicky jednou, a to na jaře 2020.

Tehdy eSuba zvládla projít náročnou kvalifikací, což pamatuje například i současný toplaner Entropiqu Robocop nebo midlaner BISONS Random, oba se v úvodní části turnaje představí také. 

Proti českému midařovi nastoupí slovenský support Kamilius, který se na turnaj EU Masters vrací po roční odmlce. Comeback má i český toplaner Adiss, ten získal s Anorthosis Famagusta Esports titul v Řecku a play-in si zahraje po roce a půl, naposledy tuto fázi okusil se SINNERS.
 

Jaké je rozlosování skupin?

Skupina A

  • Anorthosis Famagusta Esports (Řecko)
  • Crvena zvezda Esports (Balkán)
  • JDIXL (NLC)
  • KRC Genk Esports (Belgie)

V rosteru Crvene zvezdy Esports slovenského toplanera Wondra naleznete už jenom marně. Hráč v květnu organizaci opustil a přijal nabídku litevského týmu Goskila, který působí v Ultralize. Ve skupině A se ovšem představí jiný Čech, a to Adiss. 

Toplaner na domácí scéně působil v týmech jako Vikingekrig Esports, SINNERS či eSuba. Od roku 2021 předvádí své dovednosti v Řecku, kde postupně vystřídal tři týmy, až zakotvil v Anorthosis Famagusta Esports. S nimi se stal šampionem letního splitu, čímž oslavil jeden z největších úspěchů své kariéry. Na něj bude chtít navázat kvalifikací se do skupinové fáze EU Masters. 
 

Skupina B

  • Entropiq (Hitpoint Masters)
  • For The Win Esports (Portugalsko)
  • Illuminar Gaming (Ultraliga)
  • Vitality.Bee (LFL)

Velmi těžký los dostal Entropiq. Český vicemistr se utká se silnými týmy z LFL a Ultraligy, akreditované soutěže s historicky dobrými výsledky. Lze předpokládat, že jednička bude bez problémů patřit Vitality.Bee a bude se tak hrát o druhou příčku.
Pokud se Entropiqu povede Illuminar Gaming přehrát a druhé místo skutečně získat, půjdou v následující BO3 sérii o postup proti organizacím ze skupiny A. 

Tam žádný „gigant“ nečeká, tým JDIXL, akademie LEC organizace Excel, z britsko-skandinávské NLC rozhodně výzvou bude, ale nemuselo by se jednat o zcela neřešitelný úkol. Denyk a spol. se však musí oklepat z prohrané finále a zvládnout nejprve náročné BO1 zápasy.
 

Skupina C

  • BISONS ECLUB (LVP)
  • Gameward (LFL)
  • The Agency (Nizozemsko)
  • White Dragons (Portugalsko)

Česko-slovenský souboj mezi Randomem a Kamiliusem. Oba borci ovšem patří mezi favority skupiny a pokud se nestane žádné velké překvapení, měli by na prvních dvou místech. Konkurence v podobě The Agency či White Dragons by celky z nejlepších evropských lig neměla ohrozit.
 

Skupina D

  • aNc Outplayed (Itálie)
  • eSuba (Hitpoint Masters)
  • SK Gaming Prime (Německo)
  • Team Phantasma (Řecko)

eSuba oproti Entropiqu má příjemnější los, z akreditovaných ligy narazí pouze na SK Gaming Prime z Německa, který je favoritem skupiny. Team Phantasma mohou fanoušci pamatovat z poslední skupinové fáze, v extrémně těžké skupině například s budoucími vítězi Karmine Corp nezískali ani jeden bod a skončili se skóre 0-6. 

Pokud chce český mistr pomýšlet na postup, musí bezpodmínečně přehrát italského i řeckého soupeře. Větší problém nastane v následné BO3 sérii. Je pravděpodobné, že to bude někdo z dvojice GameWard či BISONS, což jsou jedni z nejlepších týmů v celé play-in fázi. Rozdíl ve kvalitě Hitpoint Masters - LFL byl viděn například na turnaji PragueChamps, kdy Entropiq nestačili na francouzskou sedmičku Team GO.

Program EU Masters 

Play-in: 24. - 27. srpna
Hlavní fáze: 29. srpna - 25. září

V kvalifikační fázi se utkají všechny týmy spolu dvakrát, v každém dni odehrají 3 zápasy. Nejlepší dvojice proti sobě nastoupí v BO3 sériích a vítězové postupují do hlavní fáze, kam budou přilosovaný ke zbývajícím týmům. Formát pak kopíruje Worlds, každý s každým dvakrát a z 16 týmů zůstane 8 nejlepších, která se popere v play-off o trofej.

Přenosy lze sledovat na jednotlivých kanálech regionálních soutěží, v Česku se o přenosy tradičně stará Hitpoint

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.