League of Legends

EU Masters mění seeding, kdo přišel o jisté místo v hlavní fázi?

EU Masters mění seeding, kdo přišel o jisté místo v hlavní fázi?
27. 7. 2022
  |  

Prestižní pohár zahrnující nejlepší týmy evropských regionálních soutěží oznámil organizační změny pro letní split, který začíná již za měsíc. Kolik zástupců vyšlou jednotlivé regiony a co to znamená pro budoucnost soutěže?

Hlavním úkolem, který si měli organizátoři zadat, mělo být vyrovnání síly v play-in fázi a balancování šancí týmů z minor regionů. Ani jedno se ale tak úplně nepovedlo. Nejsilnější evropská liga LFL stále posílá dva týmy do play-in fáze, což značně limituje naděje týmů z menších regionů.

Pro představu, Team GO v Prague Champs showmatchi v poměrně uvolněném tempu s odlehčenými picky porazil domácí jedničku Entropiq 3:1, v LFL jsou ale až sedmí, například za Karmine Corp s Rekklesem a třemi LEC academy týmy. V minulé sezóně skončily v top4 rovnou tři francouzské celky. LFL měla zcela jistě obdržet minimálně jeden spot do hlavní fáze navíc. 

Rozdělení slotů pro EU Masters Summer 2022 | Zdroj: lolesports

Tým v hlavní soutěži bez nutnosti úspěšného play-inu nebude mít Řecko, které zcela zaslouženě ztratilo slot oproti NLC. Severoevropská liga již mnohokrát ukázala obrovskou kvalitu a na tuto změnu jsme čekali dlouho.

Otazník ale stále zůstává viset nad zaručenou main stage účastí bálkánské ligy EBL či italské PG Nationals. Z mého pohledu i historických výsledků a posledních ročníků ani jedna soutěž na turnaj pravidelně neposílá kvalitu a týmy po ostudných výkonech končí na spodku základní skupiny. Třeba letní EU Masters a další potenciální dominance Francie a velkých regionů znovu donutí Riot optimalizovat herní systém.

Zdroj úvodní fotografie: lolesports

Author photo
David Vogel Komentátor, analytik a B+ tier ukulele hráč