League of Legends

eSuba si po třech letech zahraje skupiny EMEA Masters, narazí na francouzskou jedničku

eSuba si po třech letech zahraje skupiny EMEA Masters, narazí na francouzskou jedničku
9. 4. 2023
  |  

Play-in EMEA Masters dopadl nejlépe, jak mohl. eSuba přehrála favorizované Turky Papara SuperMassive a postoupila do skupin mezinárodního turnaje pro tier 2 týmy.

Obrovský úspěch nejen pro samotný tým, ale i celé české League of Legends. eSuba šla jako druhý seed do play-in fáze EMEA Masters, los jim nepřál ve skupinách a ani v baráži, ale přesto se podařilo postoupit. Modrá krev byla největším outsiderem v play-off, ani to jim však nezabránilo v jednom z největších upsetů turnaje – vyřazení tureckých Papara SuperMassive.

Ještě loni tento region reprezentoval svou zemi na MSI či Worlds, v rosteru soupeře eSuby šlo najít i hráče se zkušenostmi z LEC jako Haru či místní legendu HolyPhoenixe. Tým z Hitpoint Masters ovšem předvedl heroický výkon, dokázal reverse sweepnout silného soupeře a po třech letech si zahraje další fázi EMEA Masters.

Naposledy si skupiny zahráli na jaře roku 2020. Tehdy tým vedl současný kouč Fnatic Nightshare, midlane kraloval vicemistr Španělska Random a toplane patřila například Robocopovi, aktuálně hráč Entropiq. Jediným pamětníkem je ADC Dany, který se může pyšnit pentakillem proti SuperMassive z druhé hry na Jinx. Tehdy eSuba v těžké konkurenci neobstála, nevyhrála jediný zápas a skončila na posledním místě se skóre 0-6.

Současný los týmu znovu moc nepřál, ale i samotná kvalifikace je obrovský úspěch pro ně i české LoLko, které se zase v koeficientu posune o trochu výše. Do skupiny český tým dostal LDLC OL, Unicorns of Love Sexy Edition a Orbit Anonymo. Dojde tak na zajímavé duely s jedničkou Francie i Německa, ale i také duelu proti českému junglerovi Saverovi, který skončil druhý v polské Ultralize.

LDLC OL není asi potřeba dlouho představovat. Dominantní LFL tým a aktuálně držitel tří domácích titulů v řadě. Ani EMEA Masters jim není cizí, celý turnaj ovládl shodou náhod před třemi lety, tedy na turnaji, kdy eSuba byla ve skupinách. A aby náhod nebylo málo, v tu dobu za ně nastupoval i Tynx, současný jungler českého týmu. LDLC OL od té doby vyrostl na dominantní sílu Francie, mezinárodní turnaj od té doby znovu nevyhrál, nejlépe skončil druhý loni na jaře. V jejich rosteru lze najít například švédské duo Jeskla a Backlund, první jmenovaný má zkušenosti z LEC z týmu Astralis.

Unicorns of Love Sexy Edition je známý brand League of Legends. Poté, co přišel franšízový model, opustil celek hlavní soutěž a soupeří na ERL scéně. Přímou zkušenost s nimi má Entropiq, který proti nim vypadl loni na jaře v baráži. Příliš známá jména u nich v rosteru však nenajdeme, spoléhají se spíše na tváře tier 2 hráče a také na korejské duo Peach a Mask.

Méně známý roster pro české fanoušky mají také Poláci Orbit Anonymo, tedy až na pozici junglera. Tu hájí Savero, bývalý hráč Dynamo Eclot, který eSubu moc dobře zná z bojů v Hitpoint Masters i lokálních turnajích. Během offseason přestoupil do Ultraligy, kde hned první split prošel až do finále, tam ale na dobře hrající Zero Tenacity nestačil. Nyní si po několika měsicích připomene atmosféru zápasu proti českému týmu.

Formát EMEA Masters zůstává stejný. Organizace se utkají ve 4 skupinách po 4 týmech, každý hraje s každým dvakrát a top dvojka postupuje do play-off. eSuba, jako člen skupiny C, odehraje své zápasy ve středu 12. dubna. Odvety má pak na programu o dva dny později, kdy už se rozhodne o postupujících.

Všechny zápasy bude přenášet Twitch kanál Hitpoint Masters.

Program eSuby:

Středa, 12. dubna
  • 17:00 – Orbit Anonymo
  • 19:00 – LDLC OL
  • 22:00 – USE
 
Pátek, 14. dubna
  • 17:00 – Orbit Anonymo
  • 20:00 – LDLC OL
  • 21:00 - USE
Rozlosování skupiny EMEA Masters Spring 2023 I Zdroj: Twitter EMEA Masters
Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.