CS:GO

ESL Pro League je tu s patnáctou sezonou, kdo se porve ve skupině A?

ESL Pro League je tu s patnáctou sezonou, kdo se porve ve skupině A?
9. 3. 2022
  |  

Patnáctá sezona populární a našlapané ESL Pro League je tady. Tradičně se bude hrát nejprve ve skupinové fázi, která čítá čtyři skupiny a ta první půjde do akce právě dnes! A rovnou půjde o klání tuzemské scéně líbivé ve skupině A totiž hraje organizace Entropiq a tým MOUZ se slovenským frozenem.

Již dnes startuje celý turnaj jednotlivými match-upy, my si ale pro přehlednost neprve představíme jednotlivé celky. Škála týmů je to opravdu pestrá a v mnohých případech uvidíme opravdu zajímavé souboje. Znáte ten příběh o Davidovi a Goliášovi? Tak asi tak můžeme označit hned první zápas G2 proti australským Looking For Org, bude toho ale mnohem více!

G2

Světové trojky a finalista IEM Katowice bude mít svou roli velmi těžkou. Na post favorita si už G2 asi mohli zvyknout, EPL jim ale naposledy absolutně nevyšla a musí si napravit reputaci. Ve čtrnácté sezoně ESL Pro League G2 hráli ve skupině B, kde nedokázali zvítězit v jediném zápase. Tehdy padli třeba i proti českým SINNERS a s celkovým skóre 147-194 na kola skončili na poslední pozici. V tomto turnaji to znovu nebudou mít jednoduché, kvůli pozitivnímu testu na COVID začátek vynechá aleksib, kterého nahradí AMANEK. Tomu se v posledních odehraných zápasech příliš nevedlo, s akvizicí m0NESYho se ale může přesunout mimo pozici AWP a hrát tak ve větší pohodě.



NIP

Ninjas in Pyjamas jsou v trochu odlišné roli, sestava je sice od IEM nezměněna, proslýchá se však, že se soupiska může měnit. Z fnatic by měl totiž do řad švédského velikána zavítat Brollan a jen s obtížemi tedy určit, jestli stávající pětice zůstane pospolu. Pokud pohlédneme na statistiky poslední EPL, tam NIP dokázali ze skupinové fáze postoupit ze třetího místa skupiny D, kterou ovládli hráči Gambit. Skóre 3-2 ale bylo velmi těsné a je jasné, že s výkony, které v posledních zápasech nebyly těmi nejstabilnějšími by NIP mohli mít problémy s postupem dále. Stále ale platí za jeden z největších adeptů na postup.
Složení jednotlivých skupin EPL S15 | Zdroj: ESL

fnatic

V britské organizaci to vře. Po benchi smooyi se fnatic v aktivním rosteru rozloučili s Brollanem a na turnaji tak uvidíme novou sestavu. Nejnovějšími přírůstky do týmu jsou Peppe "Peppzor" Borak a AWP hráč s bohatými zkušenostmi - Valentin "poizon" Vasilev. S těmito články se sice fnatic dokázali probojovat na evropské RMR, ale široká veřejnost jim v této lize velké šance na postup nedává, tak se nechme překvapit, jak tato sestava zaperformuje. Rozhodně se mohou opřít o výkony KRIMZe, který na IEM Katowice zahrál velmi dobře a může být výkonnostním lodivodem celé pětice.
 

MOUZ

Němcům zatím hvězdy opravdu nepřály. Před sezonou sice podepsali NBK-, torsziho a kouče sycrona, kvůli jiným okolnostem jsme ale zatím MOUZ v plné polní neviděli. Tentokrát ale bude vše jinak! JDC za sebou na IEM nezanechal vůbec špatný výkon, byl však je dočasným stand-inem a přišel pravý čas pro návrat Aurima "Bymas" Pipirase. Konečně tak MOUZ mohou ukázat svou opravdovou sílu, ale budou to mít velmi složité. Na úvodním eventu roku se velmi hezky prezentoval právě torszi, ale pokud budou mít hráči ambice na postup, musí zapracovat jako celý tým a pouhá jediná hvězdička nemůže být schopna tým do play-off dostat.

Entropiq

Ani pozice Entropiqu ale rozhodně nepatří mezi výstavní, jako jeden z mála favoritů se EIQ nedostali do skupinové fáze IEM Katowice a v tomto turnaji budou hrát o záchranu dobré pověsti. Aktuální forma svěřenců hooche je taktéž poseta různými otazníky a zelené masky nás budou muset přesvědčit až na samotném serveru. Z hlediska rankingu jsou ale třetím nejlepším týmem skupiny a budou se chtít porvat o svůj prostor na výsluní. Věřme však, že jediná česká organizace na eventu nechá vše a uvidíme je mezi nejlepší dvanáctkou týmů. 

Looking For Org

A na závěr si pojďme představit i tým Looking For Org. Ti se v tuto chvíli nachází na čtyřiadevadesáté pozici HLTV rankingu a skupinová fáze pro ně nebude rozhodně procházkou růžovým sadem. LFO navíc na konci února neprošli do asijského RMR, když ve své kvalifikaci brali až čtvrtou příčku a jejich výkon na EPL se tedy nedá očekávat v úplně ideálních barvách. Tým v minulosti obkroužil hned několik australských organizací, nejlépe na tom byli ale v roce 2019, kde pod organizací AVANT vystoupali až na osmatřicáté místo. Od té doby ale sledujeme postupný úpadek umístění a vyhlídky proto určitě nebudou růžové.

Rozpis utkání skupiny A ESL Pro League S15


Středa
- 12:30 - G2 vs LFO
- 16:00 - EIQ vs MOUZ
- 19:30 - NIP vs fnatic
Čtvrtek
- 12:30 - MOUZ vs G2
- 16:00 - NIP vs EIQ
- 19:30 - LFO vs fnatic
Pátek
- 12:30 - NIP vs MOUZ
- 16:00 - LFO vs EIQ
- 19:30 - G2 vs fnatic
Sobota
- 12:30 - NIP vs LFO
- 16:00 - fnatic vs MOUZ
- 19:30 - G2 vs EIQ
Neděle
- 19:30 - G2 vs NIP
- 19:30 - fnatic vs EIQ
- 19:30 - LFO vs MOUZ

Zdroj úvodní fotky: ESL

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.