CS:GO

ESL Pro League: Co vědět a znát před startem

ESL Pro League: Co vědět a znát před startem
12. 8. 2021
  |  

V pondělí startuje 14. ročník ESL Pro League. Které týmy se zúčastní další online verze, jaký je formát nebo kde bude možné zápasy sledovat? Na řádcích níže všechno podstatné popisujeme.

Jde v podstatě o Ligu Mistrů pro CS:GO týmy, velké odměny, náročné kvalifikace i vysoká sledovanost. Prestižní ESL Pro League se chystá na start 14. sezony, opět v online režimu po celé Evropě.

Jak se vůbec týmy do ESL Pro League dostanou?

Týmy mají hned několik cest, jak se vůbec mezi prestižní společnost mohou dostat. Jedním z nich je status "Pernament Partner Team", který opravňuje automatické pozvánky pro 14 celků (v aktuální sezoně), které jsou zasmluvněny s organizátorem ESL.

Další možnosti už celky mohou ovlivnit. Část týmů dostává také možnost kvalifikovat se v rámci dvou sezon ESEA Premier.  Na jednu ESL Pro League totiž náleží v letošním roce 2 ESEA sezony, tudíž z Evropy, Ameriky i dalších regionů měly možnost se kvalifikovat týmy v podstatě od nuly.

Jedním z příkladů byli i SINNERS, kteří zvládli ESEA Premier S37. V S36 zase zvládli v Evropě Entropiq. Taktéž 2 týmy z Ameriky se kvalifikovali díky ESEA ligám. Dominantní tým Renegades v regionu Austrálie se také kvalifikoval, ale nakonec se akce nezúčastní a bude nahrazen.

Poslední část týmů se skládá z ESL World Rankingu, tedy žebříčku, který si vede pořadatel a týmy získávají body z turnajů, které spadají (alespoň částečně) pod ESL, tedy ESEA ligy nebo turnaje ze série DreamHack.

Možnosti kvalifikace do ESL Pro League S14:
  • Permanent Partner Team
  • ESEA S36/37 EU Premier
  • ESEA S36/37 NA Premier
  • ESEA S36/S37 AU Premier
  • ESL World Ranking 

Formát ESL Pro League

Celkově se 24 týmů rozřadí do 4 skupin po 6 týmech a základní část odehrají formátem BO3 každý s každým. Defacto tak pro každou skupinu jde o round robin systém. Do play-off se podívá rovnou polovinu celků, přičemž vítěz postupuje přímo do čtvrtfinále a 2. a 3. tým ze skupiny míří do předkola.

Následně jsou i zápasy v celém play-off formátem BO3. Výjimku tvoří grandfinále, které se odehraje ve formátu BO5.

Více o formátech zápasů a turnajů najdete v naší sekci Akademie.

Kde a koho sledovat

Domácí jedničku SINNERS čeká velká premiéra od soboty 21. srpna. Poprvé vůbec jde do boje český tým jako takový do ESL Pro League. Zároveň z domácích zástupců bude také David "frozen" Čerňanský z týmu mousesports, na které čeká "skupina smrti", která začíná 27. srpna. Navíc tím, že jde o zápasy na evropské půdě, jsou časy velmi příznivé i z hlediska diváků. Skupiny mají hrací časy v 13:30, 16:45, 20:00.

Zápasy celé ESL Pro League bude možné sledovat na oficiálním streamu twitch.tv/esl_csgo každý den od 16. srpna. České a slovenské vysílání zaštiťuje portál PLAYzone.cz, na jejož kanálech by bylo možné také sledovat domácí zástupce v boji.

Author photo
Vojtěch Pres Bývalý komentátor, nadšenec do rekreační cyklistiky a esportu.