CS:GO

ESL Pro League: 32 světových týmů svedou boj o $850,000!

ESL Pro League: 32 světových týmů svedou boj o $850,000!
21. 2. 2023
  |  

ESL Pro League se vrací se svou sedmnáctou sezonou, ve které se hned 32 týmů z celého světa svede boj o velkolepý prize pool. Kdo zasáhne do turnaje a jak bude vypadat samotná struktura soutěže?

Na Maltě se představí mimojiné kompletní světová špička. S ohledem na HLTV žebříček se na ESL Pro League představí rovnou všech 20 nejlepších celků světa, včetně G2, NAVI nebo FaZe. Domácí fanoušci se opět mohou těšit na dvojici frozen (MOUZ) a NEOFRAG (OG). 

Kompletní soupiska týmů se rozdělí do čtyř skupin po osmi, z nichž si lepší polovina týmů zahraje i vyřazovací část. Samotný seeding ale také bude důležitý a vítězové skupin tak začnou cestu již ve čtvrtfinále, kde se teoreticky mohou utkat proti čtvrtému postupivšímu, který by v samotném playoff odehrál další dva zápasy navíc.
Zdroj: ESLCS / Twitter
Hlavním favoritem skupiny A budou jednoznačně G2 Esports, kterým sice ve finále IEM Katowice skončila dlouhá série vyhraných map, ale i přesto o jejich formě není pochyb o čemž svědčí vítězství na posledních dvou velkých akcích. Na druhé straně pavouka čekají šampioni Rio Majoru z Outsiders, kteří dále drží vysoký standart a měli by z této skupiny bez problémů postoupit. Dalšími velkými favority by měly být týmy Fnatic a Cloud9.

Trápit by mohli ale třeba Eternal Fire, kteří získali titul CCT Central Europe Malta Finals a také IHC, kteří se na IEM Katowice dokázali popasovat se světovou špičkou a získali dokonce skalpy právě Cloud9 nebo FURIA, a to navíc v BO3 formátu. MIBR se sice dlouhodobě čeká na mezinárodní úspěch, ale v posledních týdnech ukazují slušnou formu ze severoamerických turnajů a kvalifikacích. To se naopak nedá říci o Evil Geniuses, kteří své trápení potvrdili nepovedenou kvalifikací BLAST.tv Paris Major na severoamerické RMR.
Zdroj: ESLCS / Twitter
Ve skupině B startuje frozen s MOUZ, kteří společně s trojicí Heroic, FURIA a Complexity tvoří skupinu favoritů na postup. Zajímavý by však mohl být teoretický duel mezi FURIA a BIG, protože právě tyto dva celky by se měly prát dle papírových předpokladů o 4. místo skupiny. Konkrétně Brazilci totiž za poslední dobu nemají tolik odehraných zápasů na nejvyšší úrovni a proti BIG podlehli na nedávném IEM.

Zbylé celky mohou pouze překvapit. S nejlepší formou do turnaje vstupují zřejmě SAW, kteří na rozdíl od Movistar Riders zvládli postoupit na evropské RMR, ačkoliv to bylo s odřenýma ušima až skrze poslední možný zápas.

Zdroj: ESLCS / Twitter
8. brezna odstartuje skupina C, která vypadá opět relativně jasně a měly by si zde odnést postup hráči OG, Vitality, NIP a FaZe Clan. Jakýkoliv jiný scénář bude považován za obrovské překvapení, ačkoliv by se o postup rozhodně chtěly poprat i brazilské týmy PaiN a 00NATION. Zajímavým zpestřením bude až 121. tým světového žebříčku Rooster z Austrálie, který čeká první mezinárodní zkouška podobné úrovně.
Zdroj: ESLCS / Twitter
Jako poslední skupině bude startovat až v polovině 15. března. Favority budou samozřejmě Liquid s NAVI, které by mohly následovat týmy Spirit s Astralis, které se však utkají již v prvním kole. To samozřejmě nahrává zejména ENCE, kteří jednoznačně na postup cílí také. Otloukánkem skupiny by měli být čínští Rare Atom a stejně tak i ATK, kteří pro ESL Pro League zlanařili makedonskou hvězdu CacaNito z BLUEJAYS. 

Slušnou šanci potrápit mají ale naopak ForZe, kteří se však delší dobu nepředstavili na světové úrovni a v poslední době je v evropských turnajích neoplývá ani nijak skvostná forma.

ESL Pro League je možné sledovat od středy 22. února, kdy v 16:00 můžete například zápas IHC proti Outsiders s českým komentářem na Twitch kanále playzonecz

Zdroj úvodní fotografie: ESL Counter-Strike / Twitter
Author photo
Prokop "Hippowan" Sojka