Dota 2

ESL One Birmingham 2024: První letošní Dota 2 major turnaj začíná

ESL One Birmingham 2024: První letošní Dota 2 major turnaj začíná
19. 4. 2024
  |  

Po loňském zrušení Dota Pro Circuit je EPT liga tím hlavní, co profesionální scéna Doty 2 má. A prozatím nebylo nikde možné získat více důležitých EPT bodů než na birminghamském majoru! Chybět už standardně nebudou ani čeští a slovenští zástupci: SabeRLight- a skiter.

I když ani letos nebude chybět turnaj The International, tou nejdůležitější zastávkou z finančního hlediska bude nejspíš znovu saudskoarabský Rijád. A právě tam vedou pozvánky získané za určitý počet EPT bodů. Turnaj ESL One Birmingham jich dohromady nabízí 26 640. 

Turnaje se zúčastní celkem dvanáct týmů. Čtyři z nich získaly přímou pozvánku díky umístění na EPT žebříčku: Gaimin Gladiators, BetBoom Team, Xtreme Gaming a Team Liquid. Zbylá osmička se musela probojovat regionálními kvalifikacemi (Tundra Esports, OG, Team Spirit, Team Falcons, G2 x iG, Talon Esports, Shopify Rebellion a HEROIC).

Bohužel ne všechny původní organizace, které ovládly své regionální kvalifikace se mohly zúčastnit. Kvůli problémům s vízy se nakonec turnaje nezúčastní zástupce východoevropského regionu, tým 1WIN. Kvůli těmto důvodům nahradil slot západoevropský tým OG. 

Birminghamský major propukne již tradičně skupinovou částí, kdy se proti sobě týmy postaví ve dvou single round-robin skupinách po šesti týmech. Veškeré zápasy v této fázi turnaje jsou BO2. Následuje vyřazovací část double-elimination (BO3) a grand finále (BO5).

První dva nejlepší týmy z každé skupiny postoupí jako nasazení do horní části vyřazovacího pavouka. Třetí a čtvrtý umístěný z obou skupin postupují do dolní části. Zbytek týmů na turnaji končí. 

Celkově se hraje o prize pool jeden million dolarů a bezmála dvacet sedm tisíc EPT bodů. O peníze, body a slávu se poperou také český offlaner SabeRLight- ve službách severoamerické organizace Shopify Rebellion a slovenský carry hráč skiter, který zastupuje saudskoarabský Team Falcons, který v letošním roce drtí jednoho soupeře za druhým a patří k hlavním favoritům celého majoru. 

Poslední tři dny turnaje proběhnou před živým publikem v birminghamské Resorts World Areně. Všechny zápasy však samozřejmě budou dostupné na oficiálních kanálech ESL na videoplatformě Twitch. Celý event propukne v pondělí 22. dubna ve 13 hodin odpoledne našeho času a mezi trojicí prvních zápasů bude i SabeRLight- proti týmu Talon Esports a skiter se postaví dalšímu letošnímu powerhousu, BetBoom Team. 

Hned na začátek tedy pro tuzemského fanouška vydatná porce zápasů. Web Sazka Esport samozřejmě bude turnaj sledovat také a přinášet vám ty nejdůležitější informace. 

Author photo
Martin Kopecký Vystudovaný žurnalista a nadšený hráč, co miluje CSko a Dotu a o esport se zajímá už více než 10 let.