League of Legends

ERL ligy míří ke konci základní fáze, Sajator vede ve Španělsku

ERL ligy míří ke konci základní fáze, Sajator vede ve Španělsku
11. 7. 2024
  |  

Oba čeští midaři ve Španělsku mají jistotu play-off, ve kterém se pokusí dojít co nejdále. Zprávy z Francie už tak pozitivní bohužel nejsou.

Summer split jede v plném proudu a pomalu se blíží doba zúčtování. Tedy moment, kdy některým organizacím předčasně skončí split a zbytek se vydá do play-off bojů, které na konci korunují jednoho šampiona. Ten se navždy zlatým písmem zapíše do historie své soutěže.

Po patnácti kolech z osmnácti už jsou karty částečně rozdané. Ze Španělska jdou pozitivní zprávy, jelikož se oba naši češti zástupci do vyřazovací části podívají. Matematicky již není možné umístění v top šestce ztratit. 

Fantastický je zejména výsledek Barcy, která prožívá zatím nejlepší split své dosavadní historie. Od rosteru, který skončil na jaře předposlední, toho nikdo moc nečekal. Ale povedené přestupové změny je katapultovaly na první místo, včetně Sajatora, kterému patří midlane. Český talentovaný hráč má naběhnuto na to, aby v základní fázi získal první místo.

Po 15 utkáních mají 11 bodů, což znamená první dělené místo společně s dalšimi dvěma organizacemi. Stejné výsledky má i akademie Heretics a Ramboot Club. A protože los občas bývá nemilosrdný, právě s posledním týmem je čeká závěrečný duel hlavní fáze. Je dost možné, že právě tam se rozhodne o polovičním mistrovi.

Ať to dopadne, či nikoliv, Barca může mít radost. Průběh roku otočila o 180 stupňů, čeká ji play-off a při dobrém runu i kvalifikace na EMEA Masters, kde se letos odehraje nový premiérový formát. 

Zapomínat nesmíme ani na Randoma. Obvykle pokud se bavíme o předních přičkách ve Španělsku, skloňuje se jeho jméno. Jeden z nejlepších midlanerů na evropské scéně přestoupil začátkem roku do týmu dvojnásobných šampionů, ale v prvním společném splitu to bylo pouze šesté místo. Nyní mají se ziskem deseti bodů stále na dostřel první pozici, a tím i nejlepší výchozí pozici do play-off.

Ve Francii trápení

Horší zprávy jdou naopak z nejlepší evropské ligy LFL. Tam můžeme fandit hned dvěma želízkům, kterými jsou support Kamilius a kouč Krakeer. Ani jeden se svým týmem ovšem nezažívá dobré období a  již nyní je jisté, že na play-off to stačit nebude.

Jak Team du Sad, tak i Gentle Mates mají zisk pouhých 4 bodů z 15 zápasů. Šestá pozice zajišťující play-off je na osmi, což již není možné matematicky dohnat. Pro oba kluky tak skončí split bohužel předčasně, což je zejména z pohledu Kamila špatná zpráva. 

Ještě v minulém splitu skončili na třetím místě a podívali se na EMEA Masters. V letní edici ovšem bohužel budou chybět, což znamená i nižší šance přestupu do LEC, kterému byl slovenský support vždy tak blízko a zaslouží si ho. Nezbývá nic jiného, než se z nepovedeného půlroku oklepat a vrátit se v roce 2025 ještě slilnější.

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.