League of Legends

ERL ligy jsou zpátky, Random s BISONS slaví dvě výhry

ERL ligy jsou zpátky, Random s BISONS slaví dvě výhry
3. 6. 2022
  |  

Populární tier 2 soutěže v League of Legends znovu začaly. Jak se dařilo Čechům a Slovákům v úvodním týmu?

Dlouhá pauza od sledování LoLka? Nikoliv! Evropské regionální ligy mají zhruba třítýdenní náskok oproti LEC a LCS, což fanoušci rozhodně ocení, protože si mohou zkrátit čekání na té největší profesionální soutěže. Co zajímavého se událo v úvodním týdnu?

Španělsko

Čechy nejvíce zajímá LVP Superliga na Pyrenejském poloostrově. V tamní lize nastupují totiž midař Random a toplaner Dreedy, kteří v minulém splitu patřili k tomu nejlepšímu ve Španělsku. Random s BISONS dokonce dokráčel až do samotného finále, ale v něm nestačil na silné Fnatic TQ a prohrál celkem jasně 0:3.

Odveta na sebe dlouho nenechala však dlouho čekat. V úvodním zápase léta totiž přišla na řadu odveta, kterou si pro sebe tentokrát uzmuli BISONS a ve velmi pěkném duelu vítězně vstoupili do sezóny. Ve svém draftu tentokrát neměli žádné velké překvapení, jedině lze zmínit však Zeri na topu. 

Tu pickli i v dalším vítězném zápase proti UCAM Esports, kde Random vytáhl Ornna na mid. Překvapivě se BISONS natrápili mnohem více, po celou dobu utkání byli v goldovém deficitu, ale díky skvělé late game si připsali druhý bod do tabulky. A Fnatic TQ? Úřadující šampion překvapivě padl poté i podruhé, a to s Giants Gaming.

Velká pozornost směřuje také na Barcu eSports. Ta se rozhodla během pauzy překopat svůj roster a do svých řad přivedla dva nové hráče - junglera Hadese a supporta Efiase. Původní tým měl interní neshody a nemohl se naladit na stejnou vlnu, což se naplno projevilo v play-off a pak i kvalifikaci na EU Masters, která Barce nevyšla.

Nová sestava vkročila do letního splitu jen na 50 %. Úvodní duel s KOI byl sice vítězný, ale v dalším klání padli se zatím neporaženými G2 Arctic. Celkové skóre je tedy 1-1.

Francie

LFL během EU Masters potvrdila, že je nejlepší regionální ligou. V semifinále se potkaly tři francouzské týmy a celkovou výhru potřetí v řadě získali Karmine Corp, pro které byla domácí sezóna zklamáním. Vše si však dokázala parta kolem Rekklese vynahradit na mezinárodním turnaji. 

V populární lize nastupuje také duo slovenských hráčů - Kio bojuje na toplane za Solary a v GameWard zase v roli supporta Kamilius. Oba si udrželi pozici v týmu a fanoušci se na ně mohou těšit i v letním splitu.

GameWard mohou mít po úvodním týdnu velkou radost. Nejprve porazili nováčky soutěže Team Opion, aby pak o den později stylově přehráli právě silné Karmine Corp. Kamilius si tak může užívat první místo v tabulce a výborný vstup do LFL.

Na druhém konci tabulky je však Kio. Solary nezvládli zápasy s Team GO (rebrand GamersOrigion, pozn. redakce) a Vitality.Bee, což je zatím znamená poslední dělené místo v tabulce. Nemusí však zoufat, společně s nimi jsou tam také Team BDS Academy, jeden z nejlepších týmů jarního splitu. Sezóna je ještě dlouhá a je dostatek času vše napravit.

Velkou novinkou je také přestup Krakeera. Dnes již bývalý kouč eSuby přijal nabídku celku Mirage Elyandra, aby se stal jejich asistentem trenéra. Zpráva přišla zčista jasna a byla oznámena teprve den před začátkem LFL. Český zástupce tak doplňuje rozvinutý realizační tým a bude koučovat bývalé LCS i LEC hráče. V rosteru Mirage Elyandra je totiž například ADC Cody Sun (Immortals, 100 Thieves..) nebo jungler Memento (Schalke 04).

A vstup kouče do sezóny? Skóre 1-1. Úvodní zápas proti silným Vitality.Bee nevyšel, ale o den později se mohli radovat z výhry proti Team BDS Academy.

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.