CS:GO

EPL se zbarvila do červena, MOUZ ve finále dehonestovali NaVi výsledkem 3:0

EPL se zbarvila do červena, MOUZ ve finále dehonestovali NaVi výsledkem 3:0
2. 10. 2023
  |  

Poslední sezóna ESL Pro League ve hře Counter-Strike: Global Offensive je minulostí. Hráči MOUZ v její finálové BO5 bitvě porazili mezinárodní sestavu týmu Natus Vincere 3:0. NaVi přitom do finále vstupovali z pozice celku, který na turnaji neztratil ani jednu mapu.

Ukrajinská organizace Natus Vincere šla do obávané BO5 série ve finále ESL Pro League S18 v roli favorita. V průběhu celého turnaje se partě kolem finského IGL Aleksib povedlo vyhrát všechny série výsledkem 2:0 a svou šňůru bez ztráty mapy chtěli zakončit zlatou tečkou. Na cestě Ligou mistrů Counter-Striku, jak někteří tuto dlouhodobou soutěž nazývají, se NaVi povedlo postupně vynulovat 5yclone,  Apeks, FaZe, Eternal Fire a Monte. 

MOUZ oproti tomu svůj výkon postupně gradovali. Hned v prvním zápase skupiny totiž prohráli s MIBR 1:2, bez ztráty mapy pak ale opanovali Lower Bracket skupiny B. Po skalpu Evil Geniuses a Heroic ve finále tabulky poražených vrátili porážku MIBR a z třetího místa postupovali do vyřazovací části. Právě ta byla pro svěřence sycrona jakýmsi křtem ohněm. Nejmladší sestava turnaje se ale náročného losu nezalekla, FURII povolili na dvou mapách v součtu jen devět kol, v rámci druhého kola play-off pak FaZe umožnili zisk dvojciferného skóre pouze na jedná mapě. Po výhře nad světovými pětkami ve čtvrtfinále na MOUZ čekali G2. HooXiho sestava sice dělala MOUZ problémy, sestava v čele s torzsim ale duel i přes komplikace zvládla 2:1. Stejným výsledkem pak MOUZ porazili v semifinále i favorizované ENCE, když se znovu do čela hodnocení dostal maďarský sniper.
První mapou finálové série byl výběr ze strany MOUZ, Inferno. Nejlépe hodnocená mapa německé organizace začala pro MOUZ výhrou úvodní čtveřice kol, NaVi se ale ve zbytku první poloviny dokázali relativně zmátořit a zregulovali její výsledek na stav 6:9. Své vedení MOUZ potvrdili i v zárodku poloviny druhé. Po vyhraných pistolkách sice bod ztratili, úspěšná tahanice za T stranu ale znamenala vedení 1:0 na mapy po výsledku 16:10.

Za vedení MOUZ se šlo na Overpass, mapu celku Natus Vincere. Těm se sice povedlo za T stranu dohnat slabší začátek na stav 4:4, stejně jako na první mapě se ale do vedení nedostali. MOUZ od smírného stavu zabrali a sérií sedmi vyhraných kol zakončili sadu prvních patnácti kol vyhráli 11:4. Předzvěstí comebacku NaVi sice mohla být pětikolová série v úvodu druhé poloviny, s druhým plným nákupem se ale opět parta IGL siuhyho zvedla a zakončila mapu s výsledkem 16:9.

Ukončovat tak světové dvanáctky mohly na své mapě. Do osudí pro třetí mapu finále ESL Pro League S18 vybrali Mirage, jejíž začátek zvládli znovu skvěle. Za teroristy se dostali k tradičnímu vedení 3:0 a přes vlnu vzdoru ze strany soupeře ve střední části první poloviny opanovali svou útočnou stranu 9:6. Stejným výsledkem se ale prezentovali i NaVi, kteří v závěru základní třicítky kol odmítli dva match pointy MOUZ a šlo se do prodloužení. V něm skvěle zafungoval zákon schválnosti, hned jednatřicáté kolo totiž MOUZ vyhráli, úspěšné počínání pak zopakovali i v dvojici následujících kol a i po změně stran. První prodloužení tak rozhodlo o konečném výsledku 19:15 a MOUZ po třech letech mohli slavit svůj offline titul. V ESL Pro League přitom zvítězili ještě o rok dříve, mladá sestava tak ukončila čekání na populární titul po téměř čtyřech letech a David "frozen" Čerňanský se dočkal svého druhého titulu z této ligy.

Zdroj úvodní fotky: Twitter @ESLCS

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.