CS:GO

EPL: Cesta NAVI končí. Ve finále jsou Cloud9 a FaZe!

EPL: Cesta NAVI končí. Ve finále jsou Cloud9 a FaZe!
26. 3. 2023
  |  

ESL Pro League míří do svého finále, ve kterém se utkají Cloud9 proti FaZe. V semifinále po povedené cestě v playoff končí NAVI a nakonec narazili také ENCE.

V úvodním semifinále jsme se dočkali reprízy finálové série IEM Dallas, kde se Cloud9 povedlo zvítězit po třech mapách. S totožným výsledkem skončilo střetnutí ENCE s Cloud9 i na Maltě, díky čemuž si ruská skvadra zahraje o $200,000 v samotném grandfinále.

Série přitom nezačala pro Cloud9 vůbec dobře. ENCE totiž na mapě Ancient zvládli uhrát za útok 6 cenných kol a skvělými clutchi se blýsknuli třeba dycha s Madenem. Po výhře 16:10 to vypadalo, že jsou ENCE jednou nohou v grandfinále, ale ruská sestava ukázala své zkušenosti a dokázala zápas otočit. Druhá mapa probíhala téměř totožně jako ta první, jen se týmy prohodily. Cloud9 sice těsným rozdílem prohráli obecně horší teroristickou stranu na Overpassu, ale díky výborné obraně zvítězili 16:12 a zajistili si decider na Vertigu.

Závěrečná mapa šla až překvapivě rychle na stranu Cloud9, kteří byli na koni a i přes prohrané pistolkové kolo vedli za teroristy 9:6. Po změně stran už to byla pro favority pouhá formalita a výhrou 16:9 dotáhli otočení série. Skvělými výkony se v sérii prezentovala zejména ruská trojice sh1ro, Ax1Le a nafany, kteří shodně dosáhli 65 fragů a dosáhli ratingu blížící se hranici 1,3. 
Zdroj: ESLCS / Twitter
V druhém semifinále se NAVI utkali s dalším papírově silným soupeřem. Oproti Outsiders a Heroic však FaZe dokázali OleksandrA "⁠s1mple⁠" Kostylieva a jeho stoupence zastavit. NAVI přitom odstartovali sérii ve skvělém tempu, když předvedli neuvěřitelnou ofenzivu na mapě Ancient, kde dokázali vyhrát dokonce 13 kol a FaZe vypadali zcela bezzubě. Bylo jasné, že první mapa půjde pro NAVI a brzy se šlo na druhou mapu Nuke. 

FaZe Clan naštěstí odpověděli asi nejlepším možným způsobem, když na CT-sided mapě uhráli v úvodní polovině nádherných deset kol. FaZe svého soupeře dokonale rozebírali a NAVI drželi nad vodou pouze individuální playe, zejména od jmen s1mple a b1t. Po výhře 16:8 si FaZe vybojovali decider na Mirage, kde se jim opět vydařila úvodní polovina, tentokrát za obranu. Pětibodový náskok už NAVI nedokázali zvrátit a FaZe zamířili do finále. Ačkoliv s1mple opět čaroval, statisticky nejlepším výkonem se blýskl Kanaďan Russel "Twistzz" Van Dulken s bilancí 64-37. 

Grandfinálová BO5 série 17. sezony ESL Pro League je možné sledovat sledovat buď s anglickým komentářem nebo s tím československým na Twitch kanále PLAYzoneCZ, a to od 16:00.  

Zdroj ´úvodní forografie: ESLCS / Twitter


Author photo
Prokop "Hippowan" Sojka