CS2

ENTERPRISE začali RMR vítězstvím, série tří proher ale sny o Majoru ukončila

ENTERPRISE začali RMR vítězstvím, série tří proher ale sny o Majoru ukončila
17. 2. 2024
  |  

Polská sestava české organizace ENTERPRISE byla jedinou českou stopou na evropských RMR před prvním Majorem v CS2. Fanoušky namlsala nejen výkony v otevřené, ale i uzavřené kvalifikaci. Satisfakce pokračovala i s prvním vítězství 13:9 nad Amkal. Poté ale přišla trojice proher a pouhých osm vyhraných kol v rozhodující BO3 sérii proti SAW se neslučovalo s držením šancí na účast v dánské Majorové premiéře.

GODSENT, fnatic, Espionage, KOI, Aurora a naposled AMKAL. Tak zní stručný výčet týmů, které na své cestě kvalifikačním cyklem na první Major v CS2 zdolala polská sestava, která se před RMR upsala ENTERPRISE. Do turnaje přitom tým s ostříleným tulákem polskou scénou TOAOem vstupoval pod názvem EX-Thunderflash bez zastoupení organizací.

Zájem ENTERPRISE bezesporu získali po bezchybné jízdě první otevřenou kvalifikací, kromě porážky s Astralis relativně čistě prolezli i uzavřenou kvalifikací. V této fázi mimochodem skončila druhá česká organizace v osudí - Entropiq. Po kvalifikacích se pak Ex-Thunderflash poprvé ukázali v dresech ENTERPRISE. S čerstvě podepsaným kontraktem a novým týmovým stejnokrojem polská pětice odcestovala do rumunské Bukurešti.

V hlavním městě Rumunska ENTERPRISE zažili svou RMR premiéru 14. února v BO1 zápase s týmem AMKAL. Na mapě Nuke do toho vlétli na plný plyn, když za T stranu vyhráli prvních pět kol, následná odpověď soupeře z CIS regionu ale resultovala ve výsledek první poloviny 6:6. Po změně stran se EP znovu povedlo vyhrát pistolky i následné kolo, ve zbytku CT strany pak toto vedení ještě umocnili a zápas vyhráli 13:9.

Pokračování skupiny A však přineslo drobnou smůlu v obsazení jednotlivých zápasů, přesněji v soupeřích ENTERPRISE. V zápase týmů s výsledkem 1-0 EP narazili na NaVi. V BO1 sérii na mapě Mirage polská sestava nenavázala na dosud neposkvrněnou statistiku vyhraných pistolkových kol, nicméně i tak se rychle dostala za teroristy do vedení 3:2. Úzký náskok ale neuhájili. NaVi ve zbytku první poloviny soupeři dovolili pouze jediné kolo a opanovali ji tak výsledkem 8:4. Podobná dominance se opakovala i po změně stran. Krátce před koncem zápasu ještě ENTERPRISE stihli kosmeticky upravit konečný výsledek, porážce 6:13 ale neodolali.
Po nezdaru s Natus Vincere se s historií výsledků 1-1 dostali do zápasu s BetBoom. Poslední BO1 přinesla návrat do známých krajin, které před startem zápasu byly zalité sluncem. Řeč je o mapě Nuke, kde však tentokrát měli EP narazit. To pramenilo zejména z nevyvedené CT strany. EP vstup do zápasu nezvládli, když za útok hrajícím BetBoom dovolili celých deset kol. Po změně stran ENTERPRISE do karet nehrála ani situace s prohranými pistolkami, jejichž potvrzení ze strany BetBoom znamenalo sérii deseti match pointů. Za stavu 2:12 se polským reprezentantům do žil vlila čerstvá krev,  EP vyhrávali kolo za kolem, nevyhnutelné selhání se ale nevyhnutelně blížilo. Jen co se ENTERPRISE dostali na deset vyhraných kol, překvapil soupeř s horším nákupem hráče pushující A site, čímž BetBoom tým ENTERPRISE výrazně přečíslil a vyhrál poslední kýžený bod. Prohra 10:13 tak ENTERPRISE poslala na stav 1-2.

Záchrana snu o účasti na dánském Majoru a stickerkách měla přijít v rozhodující BO3 sérii proti portugalským SAW. Série samotná ale pro ENTERPRISE místo snu připomínala spíše noční můru. Jako první se na scénu dostavil map pick SAW, mapa Inferno. Na ní se EP rozhodli pro start za CT, který se však vůbec nevyplatil. V bolestné první polovině tým vyhrál pouze jediné kolo, stejným počtem přispěli i po zěmě stran. Po debaklu 2:13 se EP radši bleskově z mapy pakovali a snažili se ji hodit rychle za hlavu před svým Vertigem. Ani newyorský panelák ale příliš změny v herním přednesu nepřinesl. EP sice vyhráli pistolky, zničující série osmi kol ze strany SAW však znovu fanoušky připomněla negativní pocity z první mapy. V závěru první poloviny alespoň EP snížili rozdíl na čtyři kola. Náskok byl však zpět hned po změně stran, kdy SAW kromě pistolek ovládli i další dvě kola. Poté se sice ENTERPRISE na dvě kola zmátořili, na více než celkem šest bodů to ale nestačilo.

SAW tak ukončili šanci na účast české organizace mezi elitou na Majoru, posledními zástupci CZ/SK scény na RMR tak zůstávají MATYS a frozen. Druhý zmiňovaný si už v dresu FaZe místenku na Majoru zajistil, o výsledcích MATYSe a jeho fnatic budeme informovat.

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.