League of Legends

EMEA ligy: Random vládne Španělsku, topaři čekají na výhru

EMEA ligy: Random vládne Španělsku, topaři čekají na výhru
29. 1. 2023
  |  

Tier 2 scéna EMEA soutěží má za sebou dva týdny. Jak se dařilo Čechům a Slovákům v zemích typu Španělsko, Francie či Polsko?

LVP – Španělsko

Na Pyrenejském poloostrově působí hned trojice Čechů. Oba midlaneři mohou být spokojení, Random se svými BISONS společně se dvěma dalšími týmy vévodí tabulce. Skóre 4-1 patří mezi nejlepší, jediná porážka organizace přišla proti Movistar Riders, kteří mají shodný počet bodů.

Random už měl tu čest potkat se dvěma zbývajícími krajany, obá zvládl porazit. Hned v prvním zápase ligy porazili Barcu, čímž vítězně vkročili do nového ročníku. A poradili si i s Guasones, kde toplane patří bývalému šampionovi LVP Dreedymu. Ač bylo utkání dlouho vyrovnané, v závěru dokázali BISONS ovládnout všechny teamfighty a nováčkovi ligy připsali již pátou prohru v této sezóně.

Dreedymu probíhající jarní split tedy zatím vůbec nesvědčí. Guasones jsou jediným týmem bez výhry, patří jim poslední místo v tabulce. Mnoho analytiků dávalo nováčka jako jeden z nejslabších týmů soutěže a úvod ligy to potvrzuje. Roster musí zásadně zlepšit své výkony, pokud chce pomýšlet alespoň na účast v play-off.

Poslední do party je Sajator, který zažívá premiéru v zahraniční. V barvách Barcelony se mu zatím slušně daří, skóre 3-2 je zařazuje do horní poloviny tabulky. Prohry přišly proti BISONS a Fnatic TQ, výhry nas Guasones, KOI a Heretics.

LFL – Francie

Nejkvalitnější evropská soutěž odehrála zatím o jeden zápas méně. V nich dominoval celek LDLC OL, dlouhodobě jedna z top organizací v zemi. Jejich 4 výhry a žádná porážka znamená osamocené vedení v tabulce. Karmine Corp se zatím spíše trápí, mají na svém kontě jedinou výhru a jsou na předposledním místě.

To úplně poslední patří bohužel organizaci Izi Dream. Nováček ligy během offseason podepsal slovenského toplanera Kio, ale ten zatím na debutovou výhru podobně jako český kolega ve Španělsku čeká.  Organizaci brzy čekají zápasy s celky ze spodky tabulky, tudíž se prostor na zisk prvního bodu objevuje.

Kamilius během zimy podepsal smlouvu v Team GO, který v loňské sezóně dorazil do Prahy odehrát showmatch proti vítězi Prague Champs. Slovenský support je součástí zajímavého rosteru, v němž jsou například toucouille a Jezu, bývalí hráči z LCS či LEC. Organizace má zatím skóre 2-2, ještě je čeká duel s neporaženými LDLC OL, což je největší možná prověrka v lize.
 

Ultraliga – Polsko

Větší pozornost bude mít v tomto roce také polská Ultraliga. Do Goskilla totiž přestoupil Savero, bývalý jungler Dynamo Eclot.  Vstup do sezóny vyšel náramně, týmu patří dělené první místo tabulky se skóre 4-1. Jediná prohra přišla proti Zero Tenacity, který s nimi sdílí vedoucí pozici a je úřadujícím šampionem.

Goskilla je litevská organizace, která se loni dokázala kvalifikovat do polské Ultraligy. Ve dvou splitech jednou postoupili do play-off, současný start je tedy velmi pozitivní a mohl by naznačit, že i letos skončí v horní polovině.

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.