Dota 2

Elite League ESB Dota 2: Skiter si další prvenství nepřipsal, finále ovládl tým Xtreme Gaming

Elite League ESB Dota 2: Skiter si další prvenství nepřipsal, finále ovládl tým Xtreme Gaming
17. 4. 2024
  |  

V generálce na birminghamský major se Team Falcons společně se slovenským carry hráčem skiterem znovu probojoval až do grand finále. A poprvé v letošním roce tento hvězdami nabitý tým zažil hořkou chuť finálové porážky. Momentálně nejzářivější čínský tým Xtreme Gaming, který táhne za slávou legendární Ame, dokázal ve finále zvítězit 3-1.

Dlouho se zdálo, že Team Falcons je o nějaký ten kus dále než ostatní. Nebylo to pouhou kvalitou hráčů na soupisce, ale také stylem draftování a celkovou pohodou, která z týmu přímo sálala. Soupeři jako kdyby byli o krok pozadu. 

Stejně se jevil i uplynulý první ročník online turnaje Elite League pořádaný ESB (Esports Production and Broadcasting company, ze Saudské Arábie). Skiter a jeho spoluhráči ovládli naprosto jednoznačně svou skupinu a stejným stylem následně dokráčeli až do grand finále, aniž by po cestě ve vyřazovací části ztratili jedinou hru. A to se jim do cesty postavily dvě těžkotonážní čínské organizace: Azure Ray a právě Xtreme Gaming (pro zajímavost, oba dva týmy založil stejný člověk, Yang Yiqing). 

Byli to právě hráči Xtreme Gaming, kteří se proti „sokolům“ postavili v hned semifinále horní části vyřazovacího pavouka, tehdy ještě odešli s nepořízenou. Druhá bezmála hodinová hra však naznačila, že by na Team Falcons mohli najít recept. Ame aspol. následně v dolní části pavouka vyřadili výborně hrající Team Liquid a Azure Ray a zařídili si tak odvetu v grand finále. 

Team Falcons dokázal ovládnout první hru, nicméně i tentokrát jsme se dostali časově ke tři čtvrtě hodině a jednalo se o vyrovnaný souboj. Jenže pak si na straně čínského týmu lidově řečeno „něco sedlo“. Hráči Xtreme Gaming oproti první hře zásadně změnili draft a začalo se jim dařit hlavně na support pozicích, které následně uvolnily Ameho a Xm v plné síle. Zejména brilantně hrající XingQ na hrdinovi Shadow Demon zajistil, že následující dvě hry pro sebe ukořistil tým Xtreme Gaming.

XingQ dokonce lezl hráčům Team Falcons na nervy tolik, že si Shadow Demon vysloužil ve čtvrté hře ban. Čtvrtá hra trvala znovu k hodině, stejně jako dvě předchozí hry dohromady. Byla to zřejmě nejvyrovnanější hra finále, ale i přes úctyhodný výkon ruského midaře Malr1ne si Team Falcons nedokázal vynutit pátou rozhodující hru a našel tak poprvé v kalendářním roce turnajového přemožitele. 

Hráči Xtreme Gaming si odnáší výhru v podobě 300 000 dolarů a také velký boost sebevědomí před nadcházejícím majorem v britském Birminghamu, kde se bude hrát o milion dolarů a důležité EPT body zajišťující účast na Riyadh Masters 2024. 

Turnaj Elite League se ve svém prvním ročníku představil jako svěží vánek na scéně Doty 2, když představil Swiss formát a několik nekonvenčních pravidel, aby přinesl trochu více vzrušení a naboural zajeté standardy. Jistě se nebude jednat o poslední ročník a bude zajímavé sledovat, co si organizátoři připraví na příště. Možná se hráči uvidí osobně na LAN turnaji? 

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.