Dota 2

DPC pokračuje: Česko-slovenští zástupci budou v regionálním finále

DPC pokračuje: Česko-slovenští zástupci budou v regionálním finále
22. 1. 2022
  |  

Dota Pro Circuit poprvé v historii zažije šest regionálních finále, které se odehrají během dvou únorových víkendů systémem play-off. První čtyři umístěné týmy z každého regionu se utkají v bojích horního a dolního vyřazovacího pavouka s prizepoolem 100 000 dolarů.

Hráči a organizace si mohou alespoň z části vydechnout. Poté, co herní vývojářská společnost Valve oznámila, že kvůli rostoucím obavám z rychle se šířící varianty omicron COVID-19 ruší první letošní Major, spustila se celosvětová vlna nevole napříč Dota 2 scénou.

Firma Valve totiž společně se zrušením turnaje oznámila, že důležité body za zrušený Major přesouvá na dva následující. Hráči a organizace tak kromě peněz měli přijít i velký počet bodů a jejich snažení v zimní části Dota Pro Circuit by tak skutečně přišlo vniveč.

Není pravidlem, že společnost Valve vyslyší profesionální týmy a snaží se jim vyjít vstříc. O to více potěšila dnešní zpráva, kde firma Valve uznala chybu, omluvila se a přinesla odůvodnění prvotního rozhodnutí. Posunutí zimního Majoru by prý nebylo férové k týmům, které by během té doby změnily soupisku. Pořádání globálního online turnaje by zase znamenalo, že kvůli vysoké latenci mezi tisíce kilometrů vzdálenými regiony, by hry neměly požadovanou kvalitu a úroveň.

Tato zpráva může potěšit i české a slovenské fanoušky. V západoevropském regionu totiž fenomenální hrající Team Tickles, ve kterém na midu vládne český hráč BOOM, skončil se skóre 5-2 na druhém místě a zajistil si kvalifikaci. Díky fenomenálním výkonům v tiebreaker zápasech se na třetím místě umístil Team Tundra, s fantasticky hrajícím slovenským carry Skiterem. Hráči Tundra dokázali v rozřazovacích bojích porazit týmy OG, Nigma Galaxy i hvězdný Team Secret. Jedinou kaňkou tak v západoevropském regionu zůstává midař Supream^ a tým Alliance, kteří se s pouhou jednou výhrou umístili na předposledním sedmém místě.
Týmy západoevropského regionu, které se utkají v regionálním finále:
  1. Team Liquid 6-1
  2. Team Tickles (BOOM) 5-2
  3. Tundra Esports (Skiter) 4-3
  4. OG 4-3

Česká stopa navíc nebude jen v Evropě. Již dlouhou dobu výborně hrající offlaner SabeRLight-, který se s týmem Undying podíval již na The International 10, si na druhé straně oceánu v severoamerickém regionu rovněž zajistil druhé místo. V posledním zápase základní části dokonce tým Undying porazil vládce tamního regionu: Evil Geniuses.

Týmy severoamerického regionu, které se utkají v regionálním finále:
  1. Quincy Crew 6-1
  2. Team Undying (SabeRLight-) 5-2
  3. Evil Geniuses 5-2
  4. 4 Zoomers 4-3

Regionální finále se odehrají o víkendy 11. – 13. února pro západoevropský a 18. – 20. února pro severoamerický region.

Účastníci si napříč regiony podle umístění odnesou následující ceny:
  • První místo: 50 000 dolarů a 250 DPC bodů
  • Druhé místo: 25 000 dolarů a 130 DPC bodů
  • Třetí místo: 15 000 dolarů
  • Čtvrté místo: 15 000 dolarů

Společnost Valve souběžně s touto novinkou oznámila také změny ohledně kvalifikace na The International 11:
Kvalifikace na The International se budou hrát v původně naplánovaných termínech, přičemž vítěz regionální kvalifikace se podívá na TI. Druhé a třetí místo z kvalifikace každého regionu se krátce poté utká v LAN eventu, přičemž z těchto 12 týmů se první dvě umístění z turnaje dostanou na The International.

Letošní The International navýšil počet zúčastněných týmů na celkových dvacet (dvě skupiny po deseti týmech). Čtyři týmy budou vyřazeny a hlavní část turnaje bude probíhat jako v minulosti.

Vývojáři z Valve také oznámili, že očekávají, že zbytek roku proběhne hladce a během několik dalších týdnů zveřejní informace o konání druhého a třetího majoru letošního roku. Přesto je však krok regionálních finále překvapení a organizace, hráči i fanoušci mohou slavit alespoň malé vítězství.

Nezapomeňte si zapsat oba únorové víkendy a fandit českým a slovenským hráčům v jejich cestě za vítězstvím!

Author photo
Martin Kopecký Vystudovaný žurnalista a nadšený hráč, co miluje CSko a Dotu a o esport se zajímá už více než 10 let.