Dota 2

DPC NA: Tým TSM se SabeRLightem- ovládl regionální finále!

DPC NA: Tým TSM se SabeRLightem- ovládl regionální finále!
21. 2. 2022
  |  

Týden po úspěchu českého hráče BOOM v západoevropském regionu s týmem Gaimin Gladiators, se vítězství v regionálním finále DPC dočkal další český hráč. V pětizápasové bitvě, která trvala bezmála čtyři hodiny, dokázal SabeRLight- se svým týmem zvítězit 3-2 nad Evil Geniuses!

Tým TSM začal výborně hned v pátečním úvodním prvním kole horní části vyřazovacího pavouka vítězstvím právě nad Evil Geniuses. Výsledek 2-0 jim zařídil finále horní části vyřazovacího pavouka proti favoritům celého severoamerického finále, týmu Quincy Crew, kteří ve svém úvodním mači porazili regionálního „otloukánka“, tým 4 Zoomers.

Hráči Quincy Crew dominovali celé zimní části DPC NA regionu, když do regionálního finále postoupili z prvního místa se skóre 6-1. Soupiska kolem dnes již legendárního midaře nejen severoamerické scény Quinna, hýřila sebevědomím už od skončení The International 10 a výkony v zimní části DPC to pouze potvrzovaly. Jejich vzájemný zápas s proti tehdy ještě Team Undying (nyní TSM), skončil vítězstvím 2-1 v jejich prospěch a do finále horní části vyřazovacího pavouka šli jako favorité.

Jenže už tehdy bylo cítit, že na scéně je pravděpodobně ještě sebevědomější tým. Tým, který může těžit z nedávného přechodu pod jednu z největších a nejprestižnějších severoamerických esportových značek: TSM. Timado, Bryle, český offlaner SabeRLight-, legendární korejský support DuBu a kapitán MoonMeander. Jména, která již několik měsíců dávala najevo, že je třeba s nimi počítat. A hráči svými výkony ono sebevědomí jen podporovali.

Tým TSM si s Quincy Crew dokázal poradit ve třech hrách, přičemž celkový čas se zastavil na hodině a půl. Hráči Quincy Crew byli rychle odklizeni z cesty, především díky precizním výkonům midaře TSM Bryleho a specifickým pickům pro offlanera SabeRLight-, který nejdřív na Lycanovi upushoval první hru a následně si v rozhodující třetí mohl zahrát niche pick Broodmother a řádně si ho užít. Druhá největší damage do hrdinů a největší do budov mluví za vše. Organizace TSM tak mohla být se svým rozhodnutím angažovat soupisku Team Undying více než spokojená. Hráči ji právě zajistili postup do grand finále severoamerického DPC regionu, které vítězi slibovalo výhru 50 000 dolarů a 250 DPC bodů.
Vítěz DPC NA, celek TSM | Zdroj: Twitter @TSM
Hráči Evil Geniuses po porážce z úvodního dne od TSM putovali do dolní části vyřazovacího pavouka, kde na ně čekal tým 4 Zoomers, se kterým si dle očekávání jednoduše poradili 2-0 a ve finále dolní části vyřazovacího pavouka čekali na svého soupeře v podobě Quincy Crew. Ještě nedávno dva nejsilnější týmy regionu, nyní oba ve finále dolní části pavouka, do kterého je poslal stejný tým. Hráči Evil Geniuses tvoří naprosto hvězdnou soupisku, výkony tomu však neodpovídají. Po výměně dvou hráčů a příchodu legendárního finského hráče JerAxe nebyl jejich herní projev na takové úrovni, jak by se čekalo. Proti Quincy Crew však začali hráči EG výborně, když v první hře zničili nepřátelský trůn za 24 minut. Tým Quincy Crew se zmohl na vyrovnání, ale následně přišel pětatřicetiminutový masakr, ve které se Arteezy, Abed a Nightfall urvali ze řetězu a rozhodující hru vyhráli EG poměrem 43-9. Tým TSM tak znal svého soupeře pro grand finále.

Po úvodním setkání těchto dvou organizací a celkové prezentaci v regionálním finále, byl favoritem závěrečného klání tým TSM. Hráči Evil Geniuses však ve finále dolní části vyřazovacího pavouka ukázali, jejich výkony mají vzestupnou tendenci a do finále nepřišli jen do počtu. Což se bezezbytku potvrdilo. Oba týmy se v grand finále přišly porvat o vítězství, úvodní bezmála hodinová hra ukázala, jak nesmírně náročný souboj hráče i fanoušky čeká. Po dlouhé bitvě dokázali první hru ovládnout hráči EG, aby je následně vystřídal tým TSM a zase naopak. Po třech hrách svítilo skóre 2-1 ve prospěch Evil Geniuses a a střídající trend neustal. Hráči TSM i přes to, pod jakým byli tlakem, dokázali vyhrát čtvrtou hru. Na řadě byl tým Evil Geniuses.

Již od začátku páté hry však bylo zřejmé, že neproměnění matchballu čvrté hry se na hráčích EG podepsalo. Bryle, SabeRLight- a Timado si na mapě dělali v podstatě, co chtěli a pouze se čekalo, kdy se jim podaří soupeře pushnout. Na to se čekalo do 39. minuty, kde hráčiTSM vyhráli důležitý souboj o high ground EG, puhsli tier 3 věž, ignorovali midové baracks a rozhodli se hru přímo ukončit, což se jim také podařilo. Evil Geniuses tak po loňských dvou neúspěšných finále v obou Majorech prohráli další.

Tým TSM zachvátila velká a upřímná radost, leč se hráči společně mohli radovat pouze ve čtyřech, protože na bootcampu, který jim organizace ve Spojených státech amerických zařídila, chyběl právě český hráč SabeRLigh-, jenž si tak výhru užíval alespoň na dálku ze svého pokoje.

Vítězství znamenalo obrovské zadostiučinění celé soupisce TSM, ale hlavně kapitánovi a zakladateli předchozího Team Undying, MoonMeanderovi, který o strastech a nefunkčnosti severoamerické esportové scény otevřeně často mluvil. Když před svou účastí na The International 10 stále tým neměl sponzora, začal ztrácet naději. O to větší radost pak musela způsobit dohoda s gigantem TSM, kterému se hráči následně odměnili vítězstvím hned v prvním turnaji v nových barvách.

Český fanoušek Dota 2 si tak mohl užít vítězství krajana hned ve dvou regionálních finále po sobě. Oba týmy si prošly velmi podobnou cestou: Team Undying ani Team Tickles neměli během zimní DPC části organizaci a hráli nezávisle. Oba týmy skončily na druhém místě jednotlivých regionů. Oba dva týmy podepsala severoamerická organizace těsně před startem regionálních finále. A oba dva týmy se umístily na špici svých regionů. Midař BOOM i offlaner SabeRLight- navíc patří k nejlepším na svých pozicích a jsou inspirací pro všechny aspirující hráče Doty 2, že na nejvyšší mety se dá dosáhnout i z malého českého rybníčku.

Author photo
Martin Kopecký Vystudovaný žurnalista a nadšený hráč, co miluje CSko a Dotu a o esport se zajímá už více než 10 let.