Dota 2

DPC 2022/2023: Skiter a SabeRLight- se podívají do Peru, BOOM a Supream^ míří do druhé divize

DPC 2022/2023: Skiter a SabeRLight- se podívají do Peru, BOOM a Supream^ míří do druhé divize
2. 2. 2023
  |  

O osudu čtveřice českých a slovenských hráčů v zimní tour Dota Pro Circuit je po včerejších tiebreaker utkáních pevně rozhodnuto. České a slovenské zastoupení nabídly dva regiony, západoevropský a severoamerický. Z obou nakonec postupují jen dva hráči.

SabeRLight-, působící v severoamerickém týmu Shopify Rebellion, si postup na major v Limě zajistil jako první. Jeho nově složený tým vévodil od začátku zimní tour tabulce tamního regionu, a i když nakonec skončili na místě druhém, na postup do jihoamerické metropole to v klidu stačilo. Jako druhý tým se kvalifikoval SabeRLightův- bývalý tým TSM, o drama tak zřejmě na majoru nebude nouze. Více postupových slotů vzhledem k mrzké konkurenci severoamerická větev DPC nenabízí.

V Evropě, konkrétně v té západní, je situace o poznání jiná. Kvalifikační sloty jsou k mání rovnou čtyři, i přes to se však z trojice tuzemským fanouškům blízkých hráčů dokázal kvalifikovat pouze jeden. Znovu se ukázalo, jak náročný je západoevropský region, co se týče konzistentních výkonů a konkurenčních bojů. Do zimní tour nastoupili dva čeští midaři, BOOM a Supream^, a také slovenský carry hráč skiter, mimo jiné obhájce The International 2022. A byl to právě vítěz bájné trofeje Aegis, který včera po dvou skvělých výkonech týmu Tundra Esports v tiebreakerech, potvrdil postup na zimní major.

Společně s Tundrou se na The Lima Major 2023 podívají také skvěle hrající Team Liquid, možná překvapivě Gaimin Gladiators a také Entity. V první divizi se nakonec po delší době podařilo udržet hvězdami nabitému týmu Nigma Galaxy a dvojnásobným vítězům The International, OG.

Další soupiska plná hvězd však takové štěstí neměla. Team Secret skončil na loňském The International na druhém místě a po většinu tehdejší sezony patřil k nejlepším týmům na světě. Po turnaji však soupisku opustil polský supertalent Nisha (který na major postupuje z prvního místa s Team Liquid) a nahradila ho česká vycházející hvězda, BOOM.

Výkony Team Secret v zimní tour DPC 2022/2023 však byly naprosto tristní. Se skóre 1-6, s pouhými třemi vyhranými mapami z celkových patnácti, obsadili hráči Secret poslední místo západoevropského regionu a jarní tour DPC odehrají ve druhé divizi. Jedná se o obrovskou ránu pro celou organizaci, která kvůli této komplikaci bude jen velmi obtížně získávat dostatečný počet DPC bodů zajišťující přímou kvalifikaci na The International.

Na druhou stranu z kvalifikace museli hráči projít na turnaj i loni, a nakonec z toho bylo druhé místo. Takové myšlenky ale uvnitř týmu jistě nemají a hlavní je co nejrychlejší zlepšení. Snad to nebude stát BOOMa místo na soupisce…

Se stejným skóre a jen o jedno místo výše v první divizi končí také tým Into the Breach. Pravděpodobně největší outsider celého západoevropského regionu bohužel nedokázal překvapit tamní giganty a společně se Supreamem^ rovněž padají o divizi níže.

The Lima Major 2023 začíná již 22. února, a i když se čekalo hojnější česko-slovenské zastoupení na soupiskách jednotlivých týmů, stále bude komu fandit. Ve hře je 500 000 dolarů a 400 důležitých DPC bodů. Preview turnaje vám nabídneme v následujících týdnech.

Author photo
Martin Kopecký Vystudovaný žurnalista a nadšený hráč, co miluje CSko a Dotu a o esport se zajímá už více než 10 let.