Dota 2

Dota Pro Circuit: Čeští a slovenští hráči jedou na stockholmský Major!

Dota Pro Circuit: Čeští a slovenští hráči jedou na stockholmský Major!
29. 4. 2022
  |  

Druhá tour letošní DPC Dota 2 je u konce a českým a slovenským hráčům působícím v předních zahraničních týmech se stejně jako v zimní části výborně dařilo. Stejně jako v zimě se čeští hráči SabeRLight- a BOOM dokázali se svými týmy umístit na druhém místě tour, garantujícím přímou účast na květnovém ESL One Stockholm 2022 Major! Doplní je také slovenský carry talent skiter, který si s Tundra Esports po zimním neúspěchu spravil chuť.

Začneme v severoamerickém regionu, kde měl český esportový rybníček hned dvě zastoupení. V prvním případě asi nikoho nepřekvapí, že vítězové zimního regionálního finále TSM, se SabeRLightem- na soupisce, předvedl ve druhé tour od začátku do konce dominantní jízdu. Severoamerický region se většinou vždy nese v duchu dvou nebo tří dominantních týmů, čemuž odpovídá také počet slotů, které si tento region zajistil na stockholmský Major. Z osmičky týmů se do Švédska podívají pouze dva.

Týmy Evil Geniuses, TSM a Quincy Crew byly právě tou trojicí, o které se od začátku vědělo, že se poperou o postupové příčky. A jednalo se o skutečně vyrovnanou bitvu, všechny tři týmy skončily tour se skóre 6-1 a o konečně rozřazení rozhodly tzv. tie-breaker zápasy. V nich si SabeRLight- aspol. dokázali hned poradit s Quincy Crew a garantovat si tak účast na Majoru. Následný mač proti Evil Geniuses, který by garantoval také první místo severoamerického regionu, však už hráči zvládnout nedokázali a museli se spokojit s druhým místem.

V Severní Americe se také nově představil s týmem The Cut další český offlaner, jehož můžete na svých monitorech vidět také v jarním splitu Sazka eLEAGUE, kde hájí barvy týmu Young. Talentovaný Ade rozjel se svým novým týmem druhou tour slibně, když dokázal vzít jednu hru Evil Geniuses a následně porazil outsidera Team DogChamp, ale další týdny už bohužel tak slavné nebyly. Tým The Cut ukončil druhou část DPC se skóre 2-5 na zápasy a skončil na šestém místě, které je naštěstí posledním místem, zaručujícím udržení v první divizi DPC.
Západoevropský region byl znovu o poznání vyrovnanější, čemuž odpovídá také čtveřice slotů na Major. Zimní část ovládl suverénně Team Liquid, který ale v následujícím regionálním finále zklamal. Nyní se umístil na třetím místě, za Gaimin Gladiators, jejichž barvy hájí jeden z nejlepších midařů světa, Čech BOOM, a za OG, jejichž nová soupiska předvedla skutečnou krasojízdu. Se skóre 6-1 se hráči dvojnásobných šampionů The International umístili na prvním místě. BOOM a Gaimin Gladiators však nezůstali příliš pozadu, protože tour ukončili se stejným skóre, jediný zápas prohráli 0-2 právě proti OG.

Slovenský carry hráč skiter se s týmem Tundra Esports umístil na čtvrtém postupovém místě. Překvapením tak znovu byly nevýrazné výkony hvězdami nabitého Team Secret a hlavně poslední místo Nigma Galaxy. Tým kolem Kurokyho nemůže od přechodu pod novou organizaci stále najít tvář a herní pohodu a jejich tragické výkony znamenají sestup do druhé divize západoevropské DPC. Do první ligy se vrací naopak tým Alliance, bohužel už bez českého midaře Supream^, který byl po sestupu do druhé divize v zimě z týmu vyhozen.

Když se týmy Gaimin Gladiators a TSM umístili na druhých příčkách zimní tour, bylo z toho nakonec celkové vítězství v regionálních finále, která nahradila zrušený zimní Major. Tentokrát už ale oba české borce regiony nerozdělí a na stockholmský Major pojedou jako soupeři a jedni z největších favoritů. Podaří se jednomu z nich ukořistit cenné vítězství?

Počínání českých a slovenských hráčů na ESL One Stockholm Major 2022, který začíná 12. května, vám samozřejmě přineseme i na stránkách Sazka Esport!

Zdroj úvodní fotografie: Twitter @ESLDota2

Author photo
Martin Kopecký Vystudovaný žurnalista a nadšený hráč, co miluje CSko a Dotu a o esport se zajímá už více než 10 let.