Dota 2

Dota 2: WEU kvalifikace zná své vítěze, na The International míří týmy Entity a Quest Esports

Dota 2: WEU kvalifikace zná své vítěze, na The International míří týmy Entity a Quest Esports
1. 9. 2023
  |  

Kvalifikace plná překvapení? I tak by se západoevropská regionální bitva dala nazvat. Mezi nabitou konkurencí nakonec uspěly organizace, které by před začátkem zřejmě jen tak někdo netipoval. Český midař Supream^ na turnaji bohužel skončil hned v prvním kole.

Mezi největší organizace v kvalifikaci patřily Nigma Galaxy, OG, Alliance či Team Secret. Každému z těchto týmů se daří v různých kvalitách, nejlepší výkony se čekaly od OG a Team Secret. Ani jeden z týmů se však nedostal dále než do semifinále dolní části vyřazovacího pavouka.

V této části skončili vicemistři loňského The International Team Secret a společně s tím skončil jeden velký rekord: kapitán týmu Puppey se do této doby zúčastnil úplně všech turnajů The International, celkově jich navštívil jedenáct. S letošním ročníkem je jeho účast přetržena, a zda se někdy dočkáme podobného čísla u jiného hráče, je ve hvězdách. Konec jedné éry, chtělo by se říct.

Český midař Supream^ společně s týmem Into the Breach ani zdaleka nepatřil mezi favority, konec hned v prvním kole dolní části pavouka byl však i tak tvrdým zásahem. Obzvláště když jejich přemožitel KZ Team vypadl hned v dalším kole. Supream^ aspol. si však připsali alespoň jedno prvenství a to nejdelší zápas v celé západoevropské regionální kvalifikaci. Jejich první utkání proti KZ Team trvalo 85 minut a 17 vteřin.

Nejlepší výkon celé kvalifikace předvedl tým Entity, který si pro postupový slot došel skrze horní část vyřazovacího pavouka a po cestě za sebou nechal týmy jako Nigma Galaxy, Team Secret a Luna Galaxy. Tým, který tvoří dnes již legendární hráči jako watson, Gabbi, Fishman či Stormstormer si tak zařídil letenku do amerického Seattlu. Pro tým Entity se jedná o druhou účast na The International a je to týmový největší úspěch od zimního Lima Major 2023, kde hráči skončili na děleném pátém až šestém místě.

Druhým postupujícím je tým Quest Esports, pro nějž se jedná o premiérovou účast na turnaji The International. Doteď je fanoušci mohli zaregistrovat hlavně díky skvělému výkonu na jarním Bali Major 2023, kde se umístili čtvrtí. Velmi příjemný výsledek se jim povedl také na turnaji Riyadh Masters 2023, kde se umístili na děleném sedmém až osmém místě a odnesli si domů cenu 500 tisíc dolarů. Hráči Quest se od semifinále kvalifikace museli probít dolní částí vyřazovacího pavouka a zajistili konec velikánům jako Team Secret nebo OG.

Turnaj The International 2023 začíná 12. října v americkém Seattlu a po letech se tak vrací do tradičního místa konání. Celkem se na něm představí dvacítka týmů, v jejichž řadách se znovu objeví také čeští (SabeRLight-) a slovenští (skiter) zástupci.  

Author photo
Martin Kopecký Vystudovaný žurnalista a nadšený hráč, co miluje CSko a Dotu a o esport se zajímá už více než 10 let.