Dota 2

Dota 2: Nový turnaj na scéně. První sezóna PGL Wallachia začíná

Dota 2: Nový turnaj na scéně. První sezóna PGL Wallachia začíná
9. 5. 2024
  |  

Zbrusu nový LAN turnaj v rumunské Bukurešti, který nabízí prize pool jeden milion dolarů a snaží se oživit zajetý formát scény začíná již v pátek 10. května. Chybět nebudou ani SabeRLight- nebo BOOM, jejichž týmy usilovně hledají formu a skiter, který naopak vyhrává jeden turnaj za druhým. Po odmlce se k nim na nejvyšší scéně přidá také midař Supream^.

PGL Wallachia Season 1 je zcela nový koncept od rumunské esportové organizace PGL Esports, kterou fanoušci i hráči již dobře znají. Když společnost Valve loni oznámila konec Dota Pro Circuit, naskytla se příležitost nového konceptu a organizace PGL se jí chopila. Prize pool v hodnotě 1 000 000 dolarů dělá z turnaje jednu z hlavních letošních událostí, a i když nezajišťuje EPT body (důležité pro pozvánku na letošní Riyadh Masters), hráči příliš lepších příležitostí zazářit nezískají.

Společnost PGL navíc většinou nabízí vynikající produkci a hráči i diváci se tak mají na co těšit. Turnaj Wallachia navíc nabídne na Dota 2 scénu poměrně nezvyklou skupinovou část, kdy se proti sobě týmy postaví v modifikovaném Swiss systému o pěti kolech. Veškeré hry ve skupinové části jsou navíc best of 3, což nabídne opravdu velkou porci her. Prvních osm týmů postupuje do vyřazovací části, která se bude tradičně konat ve formátu double-elimination bracket. 

A jaké týmy se na turnaj dostaly? Celkem se jedná o šestnáctku organizací, která se popere o hlavní cenu. Organizace PGL zaslala pozvánku deseti z nich: Team Liquid, Gaimin Gladiators, Team Secret, Team Falcons, BetBoom Team, Team Spirit, Xtreme Gaming, Aurora, Shopify Rebellion a tým Heroic. Dalších šest míst pro sebe urvaly týmy v jednotlivých regionech v uzavřených kvalifikacích: MOUZ, Virtus.Pro, G2 x iG, Azure Ray, nouns a BOOM Esports.

Česká a slovenská scéna má na turnaji skutečně skvělé zastoupení. Skiter a jeho Team Falcons momentálně dominují letošnímu roku a za hlavní favority budou patřit i nyní. BOOM a SabeRLight- se spíše hledají, co se týmového ducha týče, individuálně však předvádí solidní výkony. SabeRLight- navíc do turnaje nastupuje se dvěma stand-iny, které však nejsou neznámou: pozice 4 se ujme GH a na midu bude řádit legendární SumaiL. 

Příjemným překvapením je pak postup týmu MOUZ ze západoevropského regionu, ve kterém se na midu představí Supream^. Pro něj se jedná o trial v týmu, takže se jistě bude snažit ze všech sil zaujmout a získat plnohodnou smlouvu.

Turnaj začíná v pátek 10. května v 10 hodin našeho času a ke sledování bude na oficiálních kanálech PGL na streamovací platformě Twitch. Hned první den se do hry dostanou všechny týmy a díky stejnému časovému pásmu s Rumunskem je pro tuzemského fanouška sledování skoro až povinností.

Author photo
Martin Kopecký Vystudovaný žurnalista a nadšený hráč, co miluje CSko a Dotu a o esport se zajímá už více než 10 let.