Dota 2

Dota 2: Lima Major 2023 začíná! O první letošní trofej se porvou i skiter a SabeRLight-!

Dota 2: Lima Major 2023 začíná! O první letošní trofej se porvou i skiter a SabeRLight-!
21. 2. 2023
  |  

Závěr zimní části DPC sezony 2022/2023 je konečně zde. Zároveň se jedná o první velkou zastávku na cestě za kvalifikací na The International 12. Vůbec poprvé v historii se major ve hře Dota 2 odehraje v Jižní Americe a vypukne již tuto středu!

Není tomu tak dávno, co se v Jižní Americe poprvé představil major turnaj ve hře Counter-Strike: Global Offensive, což je sesterská značka Doty 2. Americká firma Valve, která stojí za vývojem obou úspěšných esportových titulů správně vytušila potenciál, který tamní region nabízí a turnaj v brazilském Rio de Janeiro měl velkolepý úspěch. Jednalo se o zcela novou zkušenost pro hráče, diváky i fanoušky na místě samotném. Jednotlivé hry připomínaly atmosférou spíše fotbalové zápasy, obzvláště pokud na stage zrovna hrála domácí organizace FURIA Esports.

Podobný zájem fanoušci jeví také o hru Dota 2 a vůbec poprvé tak tato slavná MOBA zamíří do Jižní Ameriky, konkrétně do hlavního města Peru, Limy. O nehynoucí slávu, prize pool 500 000 dolarů a celkem 1900 DPC bodů se utká osmnáctka týmů z celého světa. Nebude chybět ani domácí zastoupení v podobě týmů beastocoast a Evil Geniuses (organizace EG se po rozpuštění své soupisky po TI11 přesunula ze Severní Ameriky do jihoamerického regionu).

Na scénu se tentokrát dostanou dva hráči české a slovenské národnosti. Nechybí tedy vítěz The International 11, tým Tundra Esports, jehož barvy na pozici carry hájí talentovaný Oliver „skiter“ Lepko. Teprve 24letý Slovák zažil v Tundře raketový vzestup na pro scéně a společně se svými spoluhráči bude patřit mezi hlavní favority majoru v Limě.

Jediným českým zástupcem na turnaji bude offlaner Jonáš „SabeRLight-„ Volek, který sice opustil severoamerickou organizaci TSM, avšak v regionu zůstal, když podepsal v týmu Shopify Rebellion, který záhy převzal propuštěnou legendární soupisku Evil Geniuses.

Oba dva hráči budou mít velmi dobré vyhlídky na celkový úspěch a je jisté, že do Peru míří s jasným cílem: zvítězit a přiblížit se blíže turnaji The International 12.

Celý major propukne 22. února v 16 hodin našeho času, což pro tuzemského diváka představuje velmi dobré podmínky pro sledování. Hráči se nejprve utkají ve dvou skupinách po devíti týmech stylem single round-robin, kde se všechny zápasy odehrají Best of 2. Čtyři nejlepší týmy z každé skupiny postoupí do horní části vyřazovacího pavouka, pátý a šestý tým do dolní části a zbytek je z turnaje vyřazen.  Jak již vyplynulo, vyřazovací část je dnes už klasicky hrána stylem double-elimination a všechny zápasy kromě finále (BO5) se odehrají Best of 3. 
Skiter do turnaje vlétne hned ve středu, právě v úvodních 16 hodin našeho času. SabeRLight- pak s týmem Shopify Rebellion započne své tažení v 18 hodin následujícího dne. Díky příjemnému časovému posunu bude pro tuzemské fanoušky komfortní sledovat líté boje o první prestižní trofej letošní DPC sezony. Dojde jeden z česko-slovenských zástupců až na stupně vítězů? Anebo překvapí jeden z domácích týmů a využije početné fanouškovské základny?

Již brzy se dočkáme všech odpovědí a web Sazka Esport bude první, kdo vám je poskytne!

Author photo
Martin Kopecký Vystudovaný žurnalista a nadšený hráč, co miluje CSko a Dotu a o esport se zajímá už více než 10 let.