CS2

Domácí zázrak v Katovicích, v play-off je i frozen nebo Spirit

Domácí zázrak v Katovicích, v play-off je i frozen nebo Spirit
6. 2. 2024
  |  

Populární IEM Katowice se těší i letos obrovské popularitě fanoušků za obrazovkami, na víkendové play-off se očekává znovu vyprodaná Spodek Aréna. Už teď je jasné, že se před svými fanoušky představí většinově polská sestava ENCE, polským IGL vedená sestava MOUZ nebo FaZe se Spirit.

Zatímco play-in fáze IEM Katowice vystavila stopku týmům jako Astralis, Virtus.pro, BIG nebo FURIA, k překvapivým výsledkům došlo i ve skupinové části turnaje. Po prohrách 1:2 s ENCE i Heroic vypadly favorizované světové jedničky z Vitality, po neúspěchu 1:2 s MOUZ a následně i 0:2 s Monte byli o účast v play-off připraveni Cloud9.

Smutný příběh napsaly turnajové skupiny i pro domácího miláčka Rebels. Ti po překvapivém postupu z play-in nejprve nestačili na FaZe 0:2, v zápase Lower Bracketu pak prohráli s Falcons. Podobně na tom byli i STYKOvi Apeks. Ti v play-in prohráli úvodní zápas 0:13 s týmem Spirit, i tak se ale probojovali alespoň do skupinové části. 

V ní tvrdě narazili po výsledku 0:2 se severoamerickými Complexity, posledním hřebíčkem do rakve pak byla prohra 1:2 s NaVi. Z kola ven jsou i ambiciózní týmy Complexity a Eternal Fire. Oba tito zástupci padli se svými soupeři 1:2 v druhém kole Lower Bracketu skupiny A.
Katovice ale nejsou jenom kruté. Ročník 2024 ještě není ani ve své vyřazovací části a už stihnul napsat velké množství hezkých příběhů. Asi nejvíce rezonuje příběh organizace ENCE. Ta před touto sezonou podepsala většinově polskou sestavu bývalých 9INE, ke kterým doplnila otestovaného riflera Dychu a dánskou legendu na pozici IGL - gla1va. Tato pětice hráčů byla před turnajem nejvíce favorizovaným polským rosterem, který měl ambice na play-off. A to se i splnilo. Po dlouholetém čekání se většinově polská sestava kvalifikovala do play-off a zahraje si tak před svým publikem ve Spodek Aréně.

U ENCE ale výčet polských zástupců ve vyřazovacích bojích nekončí. Do bitvy o titul z Katovic povede FaZe Clan polský trenér NEO. Ten před deseti lety právě na zdejším Majoru s krajany v dresu Virtus.pro zvedal nejcennější trofej na hlavu. Po dekádě vzestupů i pádů dostane stejnou příležitost i letos. FaZe  už v turnaji skalpovali domácí Rebels 2:0, výsledkem 2:1 s Eternal Fire si poté zajistili postup. Je tedy jasné, že ani fanoušci CZ/SK scény s návštěvou Spodek Arény neprohloupí.

Polská stopa je však k mání i u dalšího postupujícího, frozenova někdejší organizace MOUZ je vedena mladým a perspektivním IGL siuhym. Ten svůj tým dovedl k postupu po skalpech Cloud9 a GamerLegion. Jediným týmem bez polského zástupce  mezi čtveřicí nejlepších jsou ruští Spirit. Ti se na turnaji také těší obrovské pozornosti, zejména díky svému mladičkému tahounovi donkovi. Teprve sedmnáctiletý střelec zatím ve skupinách turnaje odehrál pět map, ze kterých odešel s průměrným ratingem 1.55. V těsném závěsu je navíc týmový kolega sh1ro, který v tuto chvíli drží rating 1.42.

O posledních postupujících do play-off se rozhodne v úterý. Ve hře o místenku mezi nejlepší šestkou jsou stále obávaní G2, nevyzpytatelní Monte, ale i GamerLegion. Postup si však stále mohou vydobýt i kati Vitality v dresech Heroic, nově poskládaní zástupci Falcons, nebo tradiční účastníci vyřazovacích fází z Natus Vincere.

Zdroj úvodní fotky: X @Team__Spirit

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.